Ekonomin

Bekymmersamt läge för kommuner och landsting

Läget för landets kommuner och landsting är bekymmersamt. I sin senaste Ekonomirapport pekar Sveriges Kommuner och Landsting på fortsatta problem för sektorn de närmaste åren.

Enligt SKL:s bedömningar kommer kommuner och landsting att gå med 3 miljarder i underskott under 2009. För att klara en ekonomi i balans nästa år kommer det, trots ökade statsbidrag, att krävas olika former av insatser så som effektiviseringar, personalneddragningar eller skattehöjningar.

Personalneddragningar kan inte uteslutas, vilket kan leda till problem eftersom sektorn inte klarar allt för stora personalminskningar. Till skillnad från andra branscher, sjunker ju inte efterfrågan på kommuners och landstings tjänster när ekonomin sviker. Tvärtom ökar efterfrågan och förväntningarna på våra tjänster ständigt, vilket gör vår sektor särskilt utsatt i ett läge där inkomsterna minskar.

Som ett resultat av den ekonomiska utvecklingen ökar också kommunernas kostnader för försörjningsstödet. Enligt SKL:s beräkningar kommer den kostnaden att öka med 3,5 miljarder kronor från 2008 till 2011. För Vännäs del så ökade uttaget för försörjningsstöd med nästan det dubbla denna månad mot förra månaden.

Totalt behövs effektiviseringar och åtgärder motsvarande 5 miljarder kronor 2010 och ytterligare 8 miljarder 2011 för att kommuner och landsting ska kunna möta de krav som följer av den demografiska utvecklingen utan att behöva höja skatten. Vännäs är ganska exakt en promille av landet så det är bara att räkna vad vi behöver spara in. Vi får nog lägga bort osthyveln och ta fram yxan.

Läs eller ladda ner hela rapporten här.

2 kommentarer

  1. H-I

    Jo det är bekymmersamt. Man samtidigt finns det faktiskt siare som tror vi håller på vända om ca 3 månader. Men det är ju ingen som med säkerhet kan säga när det vänder.

    Läste just om en potentat som förutspådde denna kraftiga nergång ca 6 månader innan den kom. Han blev skrattad åt. Så snabbt går det. Så vi får hoppas det går lika snabbt uppåt som det har gått neråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>