Övergrepp på kyrkan.

Mats Olofsson har ett par gånger skrivit om att "partierna begår övergrepp på kyrkan".

Jag anser att Mats är inne på rätt spår även om jag nog tycker ordet övergrepp i sig blir ett övergrepp.

 

När kyrkan skildes från staten så vore det mest logiska att kyrkan behandlas som vilket samfund som helst. De personer som engagerar sig i kyrkan bör vara dem som sitter i styrelser o arbetsgrupper. Varför ska de som inte annars sätter sin fot i kyrkan sätta sin fot där när det är kyrkofullmäktige etc.

Det mest logiska vore om partierna släpper kyrkan fritt. Alltså inte fortfarande gastkramande håller den i sin hand för att påverka den. Kyrkan lider av detta. Jag är övertygad om att om kyrkan fick leva sitt liv utan partipolitik så skulle den se helt annars ut.

Det talas om folkkyrka och vad är det som säger att den inte kommer vara en folkkyrka om partierna släpper det gastkramande greppet.

Inom Kristdemokraterna har vi släppt svenska kyrkan från politiken. Det finns ett associerat förbund som heter Kristdemokrater i Svenska kyrkan som driver frågorna i kyrkans värld. De som engagerar sig där är människor som även sätter sin fot i kyrkan än om det inte är sammanträden.

Så uppmaningen till er andra partier. Släpp det gastkramande greppet. Det kan bara bli bättre.

 

Slutligen vill jag dock påminna dej som har rösträtt att ändå nyttja den. Det är din medborgerliga rättighet men också plikt. Eftersom valdeltagandet brukar vara ordentligt lågt så är det lätt för t ex Sverigedemokraterna komma in i kyrkans värld. Och där hör de inte hemma. Det är min absoluta övertygelse. För om deras människosyn inte håller på den rent "världsliga" arenan. Så passar den då definitivt inte i kyrkans värld.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Ingemar Wincent

    Jag håller med dig om att politiska partier borde hållas utanför kyrkan. Det ”sverigedemokratiska hotet” kunde du dock ha undvikit att dra upp – det är rätt så uttjatat vid det här laget…

    För övrigt är jag inte så säker på att sverigedemokraternas människosyn är så mycket värre än kristendomens – i alla fall inte om man strikt utgår från den människosyn som framträder i (de förvisso motsägelsefulla) bibel-berättelserna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.