Trygghet?

Trygghet vad innebär det för dej? Som man frågar brukar man få svar. Och det beror också på vem man frågar vilket svar man får.

 

För mig kan trygghet vara att jag t ex har möjlighet att själv välja i samhället. Att jag vet att det finns en trygg vård om jag behöver. Samt att jag får vara frisk o umgås med familjen som är en stor del av min trygghet.

 

Vi var hela familjen i Kenya 2002 i inte mindre än 5 veckor. En otroligt intressant resa som jag skulle kunna skriva hur många blogginlägg som helst från. Vi träffade så många människor med stor fattigdom. Men vad som slog mig var att jag aldrig heller mött så positiva o glada människor. De var glada trots sin fattigdom. Det lärde mig en hel del. Det hade varit intressant att fråga dem vad de relaterar till när de hör ordet trygghet.

 

Trygghet för verklighetens folk. Verklighetens folk är som folk är mest. För just dessa människor blir ordet trygghet viktigt. Många relaterar till sitt jobb. Det är en trygghet att veta att man har ett jobb att gå till. Tyvärr inte allom givet i dessa tider.

  

Trygghet har också med livsåskådning att göra. Det är en trygghet för många att tro på Gud. Andra sätter sin tilltro till annat.

Alltså för många har ordet trygghet olika betydelser. Man får olika svar beroende på vem man frågar.Och jag tror att trygghet behövs i både större o mindre saker. Så därför passar ordet trygghet in både i det stora o det lilla.

 

 

 

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Eftersom du frågar så tar jag mig friheten att svara. Är du osäker på vad trygghet är då du ställer frågan?

  Trygghet för mig är i första hand social trygghet. Att det finns ett gemensamt samhälleligt skyddsnät som gäller för alla oberoende av inkomst. Där betalningen sker solidariskt och att de som har mer i sin börs står för en större del av kakan.

  >Om jag blir sjuk vill jag få bra vård som inte är beroende av pengar och att samhället ser till att det finns de resurser som behövs. Jag ska inte behöva uppleva det som amerikaner upplever – att bli utkastad på gatan om man inte har råd att betala sjukhusräkningen.
  >Om jag skulle vara arbetslös vill jag bli behandlad lika med de som jobbar.
  >När jag är pensionär vill jag bli beskattad lika med alla övriga.

  Tyvärr så känner jag att högerregeringen idag har minskat min sociala trygghet.

  Trygghet i det stora är en förutsättning för trygghet för det lilla. Inte tvärt om som du skriver!

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till Per-Ola Moström (2009-09-21 16:35)
  Här skiljer det mellan oss.
  Jag känner trygghet när jag får välja och du vill att någon väljer åt dej. Jag vill själv påverka mitt liv. Du förespråkar att andra ska påverka det, t ex samhället. Jag känner att samhället är till för att stötta mej och du känner att du är till för att stötta samhället.
  Och så kan det vara. Men här finns skillnaden.

 3. Per-Ola Moström

  Tydligen förstår inte Hans-Inge det jag skriver.

  Först har du med en bild i din artikel: ”Trygghet i det lilla är trygghet i det stora”.

  Jag påstår att det är samhällets trygghet som gör mig trygg.

  Du vill ha ett system att det FÖRST är viktigt att den enskildes lycka är samhällets lycka. Samhället ska stödja.

  Det du egentligen säger är att de med GOD EKONOMI ska ha rätt att välja. Det ger dig lycka. Och då tror du att andra är lyckliga…

  Men de som inte har samma goda ekonomi har inte det valet.

  Det är skillnaden mellan SOLIDARITET och EGOISM!
  Dagens högerregering prisar egoismen.
  ——– Exempel ——
  Moderatledda Stockholms läns landsting har öppnat upp för privata företag att driva privatfinansierad vård i de offentliga sjukhuslokalerna. Ett exempel på detta är nyöppnade Arrythmia Center som ägs av Global Health Partner AB. Det ligger mitt i det offentligt finansierade Södersjukhuset i Stockholm. För att komma till Arrythmia Center, som bedriver hjärtsjukvård, går du in genom huvudingången på Södersjukhuset. För att få vård på Arrythmia Center måste du däremot betala dyrt ur egen ficka. Då får du gå före i köerna. Alternativet är att leta upp det vanliga väntrummet på Södersjukhuset.
  Vi har således fått offentligt finansierade sjukhus med två väntrum, ett för de rika som kan betala för sig och ett för alla andra.

  Det här skrev DN 2009-09-13 angående privatisering av sjukvården i Stockholm:

  ”- Tidigare sa vi åt dem att bädda ned sig med en god bok. Nu är dagordern att ta hit patienterna, säger en erfaren distriktsläkare.
  Vårdval Stockholm pressar många vårdcentralers ekonomi. Till skillnad från för ett par år sedan tjänar vårdcentralerna i dag mest pengar på läkarbesöken. För att få verksamheten att gå runt, och helst bli lönsam, gäller det att få in så många patienter till doktorn som möjligt. Och ju snabbare besöket går, desto större marginaler.
  Ersättningen per läkarbesök ligger på 485 kronor. Summan är densamma oavsett hur sjuk patienten är. Det betyder att patienter med förhållandevis lindriga åkommor, som förkylningar,urinvägsinfektion och allergi, är vinstgivande för vårdcentralerna. Dessa besök går fort och kostar inte mycket i provtagningar.
  En svårt sjuk patient däremot som behöver både längre samtal med doktorn och dyra medicinska undersökningar kostar mer än vad ersättningen ger. Dessa besök blir en ”förlustaffär”.
  - Är du multisjuk är du inte lönsam. Men det är sådana patienter vi har, säger Elisabet Svensson, verksamhetschef på Vårby vårdcentral söder om Stockholm.
  För att öka lönsamheten har många vårdmottagningar gjort det lätt att träffa en doktor, bland annat med drop in-tider på förmiddagarna. Och även lindrigt sjuka patienter uppmanas att söka vård. Något som patienterna upplever som positivt men som driver på en onödig vårdkonsumtion, enligt flera läkare som DN talat med.
  Många är de läkare som i samtal med DN vittnar om hur ersättningssystemet i Vårdval Stockholm kommit att styra arbetet på vårdcentralerna.
  - Vi är tvingade att titta på allt som rör sig och kommer i vår väg. Man går back om man inte lär sig de här ekonomiska spelreglerna, säger en distriktsläkare söder om stan.”

  Högerns TRYGGHET är de RIKAS TRYGGHET!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>