Fackets arbetsmetoder.

Man kan fundera över om det är rätt att facken är så hårt knutna till det Socialdemokratiska partiet. Tack o lov är det inte alla. Men allt för många. En del säger sig vara politisk obunden men ändå agerar precis som att man gick i ledband med Socialdemokraterna.

 

Är själv med i Ledarna sen rätt många år tillbaka. De ägnar sig åt personlig utveckling, utbildningar etc. och jag har ännu inte sett någon som helst koppling åt nåt håll i deras organ eller i annan form. Det är bra. Så ska det vara. Då gör facket sin uppgift bra att ta tillvarva arbetstagarens intressen.

 

Nu kan man fundera varför facken exkluderar vissa att ha styrelseuppdrag etc. Min partikamrat Joakim Widell blev utesluten från sina uppdrag på ett mycket märkligt sätt. Det beror med all tydlighet att han är Kristdemokrat. Känns detta igen? Vilket land tänker jag på tror ni? Är detta Sverige med full åsiktsfrihet?

 

Tycker det är för bedrövligt. Joakim har arbetskamraternas stöd och de har valt in honom till vissa uppgifter. Sedan plockas han bort pga. att han har en tillhörighet i ett politisk parti. Nu råkar det vara Kd men kunde varit vilket som helst (förutom Socialdemokraterna för då hade det väl gått bra)

Facket (med sossarna i spetsen) inte bara exkluderar en vald person. De nonchalerar även de som valt honom. Är det inte lika bra att Wanja själv får bestämma allt då man ändå inte använder de demokratiska spelreglerna.

 

Vem är facken till för? Arbetstagaren eller för sitt eget existensberättigande. Jag kan tyvärr dra allt för många exempel på agerande utifrån det senare. Det ovan nämda torde var ett.

 

Skärpning!

Désirée Pethrus Engström skriver ett öppet brev till Wanja Lundby -Wedin som ni hittar här.

Ser fram emot svaret.

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

 1. Isak

  Desperationen inom KD tar sig märkliga uttryck. Nu ger man sig på facket och beskyller dom för diktatur. En medlem lär
  ha förverkat sitt förtroende, och enligt KD så är det på grund av hans partitillhörighet. Enligt Smetana så har det skett på ett ”märkligt” sätt, och med all ”tydlighet att
  han är kristdemokrat”. Hur skulle det vara om Herr Smetana
  låter sin partikamrat Joakim Widell berätta själv om orsak-
  erna till det bristande förtroendet. Samtidigt som man ger
  kristdemokraternas Sackreus och Ballout utrymme för att be-
  rätta om hur dom blivit behandlade.

 2. Hans-Inge Smetana

  Nej ingen panik alls bäste Isak. Konstaterar bara att facken arbetar precis som man gör i de rödas Sovjet. Man utesluter dem som inte har röda schalar. Det är kanske så det ska vara år 2009 även i Sveriges fackorganisationer.Försvarar du det? Men tala om det så de som inte gillar diktaturfasoner har möjlighet att lämna facket. Men det är ju också det vi ser. Förklara varför tex Ledarna ökar markant medans andra fack tappar. Det stavas OPARTISKHET

 3. Joakim Widell

  Bäste Isak, Visst kan jag svara för mig själv, men Hans-Inges kommentarer säger allt. ”Orsakerna” till att detta kom upp var att jag engagerade mig som lokal valledare under EU-parlamentsvalet i juni för KD. Detta ledde i förlängningen till att Transports ledning tappat förtroendet för mig, trots att jag utfört det fackliga arbetet korrekt och har mina arbetskamraters fulla förtroende. De har t.o.m. nominerat mig till ny sektionsordförande, men det tänker väl vissa se till att så inte sker. Det bästa vore nog om lite reformer skedde i LO facken.
  Tack för ditt stöd Hans-Inge.

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Joakim Widell (2009-12-03 23:33)
  Härligt Joakim. Det tar bäst om det kommer direkt från hästens mun. Kämpa på. Sånt här får inte förekomma. Spännande att höra om Wanja kommer att kommentera det hela.

 5. Isak

  Bäste Joakim Widell. Hans-Inge skriver att du har ute- slutits från dina uppdrag. Man blir inte utesluten från
  ett uppdrag. Däremot kan du under verkligt synnerliga om-
  ständigheter och skäl bli utesluten från din fackliga org-
  anisation. Facket har att på en arbetsplats utse eller
  låta medlemmarna välja den eller vilka som ska företräda
  sig i olika sammanhang. Dina arbetskamrater har nu före-
  slagit dig till sektionsordförande. Vad jag förstår så
  kommer det att förättas val i laga ordning, och då är
  det den eller de som fått flest röstetal som är vald.

 6. Hans-Inge Smetana

  Svar till Isak (2009-12-04 00:51)
  Men det är ju så det gått till. Joakim är vald och sen väljer man en annan för att hans åsikter inte stämmer in med dem som sitter i LO-borgen. Han har fortsatt stöd av arbetskamrater. Du börjar mjukna. Men jag har inte fått svar på frågan. Försvarar du åsiktsfrihet och att man ska få tillhöra vilken förening man vill i vårt land eller försvarar du diktaturfasoner?

 7. Joakim Widell

  Bäste Isak, Jag är inte utesluten i det ordets bemärkelse, men jag är ”petad” från några uppdrag genom att de godkänt en avsägelse jag inte gjort, vad kallar man det? Det stämmer också att jag är kvar i just sektionsstyrelsen och där blivit nominerad till ordförande. Vi får se vad framtiden utvisar, men Transports beslut innebär att jag som Kristdemokrat inte äger möjlighet att komma upp på den fackliga stegen och få några ”tunga uppdrag”. Det är här vi har den stora ideologiska frågan och vad som skall vara fackens uppdrag, nämligen verka för sina medlemmars bästa utan politiska förtecken!

 8. Isak

  Bäste Joakim Widell. Tycker nog att du skall skaffa dig
  en bättre rådgivare än Hans_Inge. Det skulle verkligen
  vara mycket intressant att ta del av ditt ärende, för
  det är väldigt mycket som är oklart av din och Hans-Inges berättelse. Hans-Inge påstår att du är utesluten medan du
  själv säger att du inte är det i ordets bemärkelse. Att
  du sitter kvar i setionstyrelsen, fastän du är ”petad”.
  Att du gjort en avsägelse fastän du inte gjort det.
  Sen så kan jag förstå att det inte är någon merit att
  vara KD:are, men det är nog inget hinder hellre om du i
  övrigt är oklanderlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>