Pensionärerna.

Det finns många äldre som har det oerhört tufft. Men fattigpensionärerna, de som har den lägsta inkomsten, värnar jag och mitt parti extra mycket om. Därför har Kristdemokraterna sett till att regeringen höjt grundavdraget för samtliga över 65 år. Skattesänkningarna ger mest till dem med lägst inkomster – det är en solidarisk och rättvis reform.

 

För en ensamstående garantipensionär blir skattesänkningen 1 000–1 200 kronor per år. Detta innebär faktiskt att en pensionär med full garantipension kommer ha en högre disponibel inkomst jämfört med 2009, trots lågkonjunkturen! För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst blir skattesänkningen 1 700–2 000 kronor per år.

 

Pensionsmyndigheten har nyligen skickat ut brev till landets 1,8 miljoner pensionärer, där man berättar om den förestående pensionssänkningen, som är en effekt av att den så kallade bromsen slagit till på grund av finanskrisen.

 

Bromsen balanserar pensionssystemets tillgångar och skulder så att det förblir långsiktigt hållbart och är en del av den pensionsreform som Socialdemokraterna och allianspartierna står bakom. Vad pensionsmyndigheten inte berättar är att för drygt 370 000 garantipensionärer kommer den faktiska pensionsutbetalningen bli högre, genom den skattesänkning på 3,5 miljarder kronor som trädde ikraft den 1 januari.

 

Regeringen har kritiserats för jobbskatteavdraget, som ger lägre skatt för dem som arbetar än för de som inte gör det. Grundbulten för regeringens politik är att få fler i arbete. Detta skapar två effekter som båda inverkar positivt på vår gemensamma välfärd och våra pensioner: dels ökar statens skatteinkomster ju fler som arbetar, dels minskar antalet personer som tidigare fick bidrag för att klara sin försörjning. Detta stärker villkoren pensionärerna och ökar pensionerna. Att bortse från detta samband är grovt felaktigt.

 

Man ska se denna senaste skattesänkning som en del i ett omfattande program för förbättringar för pensionärerna som Kristdemokraterna drivit på i regeringen:

 • Höjt äldreförsörjningsstöd (ÄFS) och särskilt bostadstillägg till pensionärer (SBTP).
 • Extra stort jobbskatteavdrag för personer över 65 år
 • Höjd bostadskostnadsgräns för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
 • Fritt val inom äldreomsorgen.
 • Förbättrat anhörigstöd.
 • Tandvårdsreform.
 • Slopad statlig fastighetsskatt.

 

Kristdemokraternas arbete för att förbättra och förstärka pensionärernas ekonomiska situation slutar inte här. Vi kommer även i fortsättningen att kämpa för att sänka skatten för denna så viktiga grupp. Vi sitter i regeringen och kan påverka, vi har en bred syn på förbättringar av äldres situation.

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Bo-Gunnar Wikström

  Är det inte fantastiskt ! 80-100 kr mindre skatt/månad…. Medan de som har det riktigt bra ställt har fått allt från 2000 kr /mån till miljoner/mån…….. Rättvisa enligt KD, ja jag säger då det. Ska vi inte sänka skatten ännu mer för de som tjänar många miljoner/mån för de är det ju synd om….. Samtidigt som det sägs upp lärare, förskolepersonal mm mm. Enorma försämringar överallt bara för att de som har det bra ska få det bättre….. Kan du förklara för mig hur det kan ge fler jobb att skatten sänks med många miljoner för en som redan äger hur mycket som helst ? Ökade klyftor = syftet

 2. sem

  ”fattigpensionärerna” säger Smetana – och andra politiker – utan att rodna, som handlade det om slaggprodukter efter någon slags ofrånkomlig naturkatastrof.

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-02-03 18:00)
  Känns som att vi pratat om detta tidigare. Ett antal ggr dessutom. Om att vi hela tiden ger till de som har mest. DET ÄR INTE KRISTDEMOKRATISK POLITIK. Då hade jag absolut valt ett annat parti att engagera mig i. Och jag tycker att skattelättnaden för pensionärerna är viktig och just därför vill KD att nästa stora skattesänkningar ska komma pensionärerna tillgodo. Men som du ser så fast det avsätts ett antal miljarder så blir det tyvärr inte så mycket på varje individ då det är ett stort kollektiv. Föresten hur var det med kaffe o pratstunden vi talat om tidigare? Kanske dags vi best. tid :-)

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till sem (2010-02-03 20:17)
  Jag delar dina tankar det är inte ett bra uttryck. Men det är tyvärr ett vedertaget begrepp i sammanhanget. Men jag brukar oftast istället säga: Pensionärerna med de lägsta pensionerna. Så helt rätt inget bra uttryck. Men det är inte som du utrycker nån form av förakt i begreppet utan helt enkelt ett dåligt vedertaget begrepp. Tror jag skrivit det för sista gången om jag inte faller dit igen….

 5. Bo-Gunnar Wikström

  Klyftorna i Sverige är större än någonsin, det visar alla oberoende undersökningar, t ex SCB. Alla undersökningar är också helt överens om att det är dem rika och friska som tjänat stora pengar på regeringens politik, detta på bekostnad av sjuka och arbetslösa. Detta är alla överens om. Regeringen tror ju att det inte finns någon i Sverige som är sjuk utan att om man tar bort all ersättning så blir alla friska = det finns bara simulanter. Visst har KD ställt sig bakom denna politik ! Du är välkommen till Hovslagargatan 16 i stort sett när som helst. bgw@vannasmail.se eller 070-3922380.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>