Kömiljarden – räddar liv.

Kömiljarden till sjukvården har gett oss kortare köer. Den har lett till ett ökat engagemang i landstingen och ute i vården och en prioritering av tillgänglighetsfrågor på alla nivåer.

När kömiljarden lanserades i september 2008 hade nära 130 000 personer stått i vårdkö längre än de borde. Under tiden med kömiljarden har det skett kraftiga förbättringar. Antalet patienter som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på besök till specialist har minskat med 77 procent, och för väntetiderna till behandling/operation är minskningen hela 82 procent. Sammantaget betyder minskningen cirka 100 000 personer.

Socialdemokraterna har kritiserat kömiljarden och sagt att köerna inte blivit kortare än vad de var 2006. Ködata från 2006 håller inte alls samma kvalitet som den gör nu. I oktober 2006 var det till exempel bara cirka 80 procent av vårdgivarna som rapporterade in sina köer och vi vet ingenting om de 20 procent som inte gjorde det.Det finns misstankar om att rapporteringen inte gjorts på samma sätt i alla landsting och därför skapas nu ett nationellt förtydligat regelverk. Dessutom försvinner i år möjligheten att räkna bort gruppen "Patientvald väntan".

Ylva Johansson har 4 dagar innan valet vaknat och kräver nu fler vårdplaser. Vi skrev redan i vårt valmanifest "Antalet vårdplatser inom sjukvården måste öka för att svara mot det verkliga behovet."

På 10 år har antalet vårdplatser i Sverige minskat från 33 000 till 26 000. En viktig del av förklaringen är en fantastisk utveckling med nya läkemedel och behandlingar som gör att vårdplatserna kan minskas. Den som tidigare behövde stanna både en och två nätter på sjukhuset kanske numera kan åka hem efter bara någon timme efter en operation med titthålskirurgi. Men vi ser nu alltmer av överbeläggningar. Risken för spridningar av infektioner och multiresistenta bakterier och vårdskador ökar. Vår bedömning är att antalet vårdplatser måste öka. Att landstingen i ljuset av en åldrande befolkning måste planera för hur en utbyggnad ska ske.

Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>