Värkande nota

Av , , Bli först att kommentera 2

Undra om inte fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad missförstått sin uppgift. Han säger: – För mig är det en del av arbetet och arbetsrelationerna att äta gott och kunna sitta och prata över en god middag. Så långt låter det väl inte så konstigt.

Men lägg till att under 2009 satsade Fiskeriverket 16,8 miljoner för att kontrollera det olagliga fisket. Men pengarna räckte inte till. Under en fyra års period har verket istället satsat på representation för inte mindre än 56 miljoner. Så herr Wenblad gör sin uppgift bra. Man har inte pengar till att utföra kontroller men till representation finns medel. Våra gemensamma skattepengar. Nog kan man fundera.

 

 

Midsommarpresent.

Av , , Bli först att kommentera 3

I veckan fick vi en trevlig midsommarpresent till kommunen. Vår duktiga verksamhetsutvecklare inom vård o omsorg har sökt projektmedel och vi fick nu bifall till vår ansökan. Vi erhåller 3,5 miljoner/år i tre år till verksamhetsutveckling inom vården. Inte illa. Det är vad jag vet hittills största enskilda projektsumma som vi fått till kommunen. Om inte vill jag ha kommentarer att jag har fel ifall jag missat nåt projekt..

Det ligger mycket i att istället för att sitta och oja sig över att pengarna inte räcker till så gör man slag i saken och söker pengar. Det kallar jag kreativitet. Att få projektmedel och utveckla det vi redan gör är bingo. Men startar man projekt med nåt annat kan faktiskt ett projekt vara kostnadsdrivande.

Bloggandet blir som ni ser sporadiskt. För lika principiell att jag inte ska gå in på Facebook trots 3-4 inbjudningar/dag så kommer inte datorn till stugan. (för att inte ätas upp av tekniken) Och vi ska vara i stugan till o från några dar och titta på solnedgången. Ni kan vara med och se den för det är just bilden här ovan.

Trevlig midsommar!

Kvicksilver i soppåsen

Av , , Bli först att kommentera 4

Det finns faktiskt en del att göra fortsättningsvis när det gäller miljön och att återvinna avfall. Vi har i Vännäs tre återvinningsstationer som jag besöker ganska regelbundet. Det är än den ena och än den andra lådan för att inte glömma alla mjölk o fil förpackningar och så all plast från pelletsäckarna. Och allt går bra att lämna vid återvinningsstationen.

Men jag har saknat möjligheten att lämna lampor där. Dem ska man åka till Starrberget med. Ja det heter faktiskt Starrberget och inte Starbergets deponi som det heter i folkmun.

I Sverige säljs varje år mellan 70-80 miljoner glödlampor. Ungefär 20 miljoner lampor samlas in, vilket motsvarar 25 % av nyförsäljningen.
EU har i ett direktiv fattat beslut som innebär att den vanliga glödlampan förbjuds. Syftet är att få ned energianvändningen i Europa. Från den 1 september 2009 är det förbjudet att importera matta glödlampor och klara 100 watts lampor. Fram till 2013 kommer glödlampan att fasas ut och ett alternativ är lågenergilampan.
Men här har vi ett problem. Om bara var fjärde lampa även framgent blir insamlad och alla lampor är kvicksilverlampor är vi rent miljöfarliga.
Tyvärr så innehåller varje lågenergilampan mellan 1-5 mg kvicksilver och det är av högsta vikt att de åker till återvinningen och inte i soporna.
Om varje person i Sverige slänger en lågenergilampa i soppåsen skulle det innebära att 25 kg kvicksilver sprids i miljön. Detta kan jämföras med att en tesked kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor sjö.
Därför motionerar jag till fullmäktige i morgon om att vi ska få möjlighet att även lämna lampor på återvinningsstationerna. För ju enklare det blir att lämna lamporna ju fler får vi in. Det är ju inte alla som har möjlighet att ta sig till Starrberget.

Heder åt Mona Sahlin

Av , , Bli först att kommentera 5

Håll i er det är inte ofta jag skriver eller tycker så. Kanske enda gången. Det jag tänker på att hon deltar i firandet av kronprinsessans bröllop. Som vi vet så har herr Ohly tackat nej och sitter hemma och surar. Han vill ju ha ett annat stadskick så därför deltar han inte. Det är ungefär som ett barn som inte får som det vill och sätter armarna över bröstet och säger nej eller snarare skriker nej.

Men fast Mona inte heller gillar det stadskick vi har så deltar hon och visar respekt. Kan inte Ohly tänka som så att nu har vi detta stadskick och visa respekt, Men så vuxet har inte Lars lärt sig att tänka än.
 
FSI (Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier) har med anledning av bröllopet ställt två frågor till svenska folket, Vad tycker du om det svenska kungahuset och vad tycker du om att Sverige är en monarki.
På frågan vad man tycker om kungahuset är 26% neutrala och 28 % är negativa men hela 40% är positiva.
 
På frågan vad man tycker att Sverige är en monarki svarar 25% negativt, och 25 % svarar att man är neutral men 46% tycker det är positivt. Känns bra att tillhöra den största numerären i båda dessa frågor så nu ska jag ta del av Kronprinsessans bröllop och se en stolt pappa leda sin dotter i kyrkan. Vet lite hur det kan kännas. Stoltheten vill liksom inte rymmas i bröstet.
 

Respirator och livsuppehållande vård.

Av , , 1 kommentar 3

Konstaterar att nu är samma sjuksköterska i ropet igen. Det jag tänker på är den sjuksköteraka på Astrid Lindgrens sjukhus som anklagades för att stänga av ett barns respirator utan läkarens medverkan. Nu överväger man att säga upp sjuksköterskan.

Jag kan nog fundera över att just samma sjuksköterska förekommer inom kort tid i två olika fall med dödlig utgång är graverande. I och för sig har sköterskan blivit frikänd från brottslig verksamhet rent juridiskt. Men man kan skarpt fundera över lämpligheten och attityden.
 
Detta med att stänga av en respirator är inte en enkel fråga. Och speciellt inte när det rör barn. Att som förälder fatta det beslutet att låta sitt barn dö på detta sätt är inte enkelt och jag är verkligen kluven vart gränsen går. Men man har ju rätt att neka till erbjuden vård och tacka nej. Och i vissa fall kan det ju innebära döden. Och det är just därför vårdpersonal som stängt av apparaturen inte blir misstänkt för att ha förkortat livet även om det i realiteten är så. Och nog tycker jag man överskriver gränsen.
 
Vården är till för att hjälpa och inte för att döda. Såg för en tid sedan programmet om hon som själv bestämt att en viss tid stänga av de livsuppehållande insatserna. Och frågan är minsann inte enkel.

4 timmar

Av , , Bli först att kommentera 4

För en tid sen såg vi vår Socialminister gå ut och tyckte att vi ska lagstadga om att man inte ska behöva sitta hur länge som helst på akuten.

Alla har vi nån gång suttit och väntat på akuten. Och varje timma man väntar känns oftast som flera veckor. Mest prekärt är det när man är där med barnen och fast de har prioritet så blir väntan flera timmar.
 
All respekt ska vårpersonalen ha. Och det finns ju faktiskt många orsaker till att man får vänta. Och även orsaker som är svåra att påverka. Läkarna kan vara på operation t.ex. eller upptagen med andra patienter som man inte kan avbryta just på stunden. Men det finns inte försvar till att man ska få vänta hela dagar.
 
Göran Hägglund föreslår att man inte ska behöva vänta mer än 4 timmar. Det är en logisk väntetid. Här har mottagningen möjlighet att göra det man ska och att ändå prioritera akutpatienterna.
 
Vi vet att kömiljarden har gett oerhörd effekt. Och ibland är morot bättre än piska. Men klart är att det behövs en bättre struktur inom sjukvården.

Bra tilltag!

Av , , Bli först att kommentera 4

I gårdagens tidning läser vi om ett annorlunda tilltag inom äldrevården. Man skjutsade de gamla i raggarbil ut på utflykt i det gröna. Ett härligt och positivt tilltag. Behöver jag påminna om att Beckbacka som företaget heter är en privat aktör.

För en tid sedan så besökte jag företaget tillsammans med äldreomsorgsminister Maria Larsson och vi träffade företagets ägare och grundare. Det var otroligt intressant att höra honom berätta om de tankar och idéer han vill åstadkomma. Maria Larsson blev imponerad av upplägget och hon fick med sig en hel del intressant tankar i regeringsarbetet för en bättra äldrevård.
 
Så jag blir inte så förvånad att dessa tankar kommer från det företaget. Och kan ta mig en funderare varför såna här tilltag inte kommer från den kommunala verksamheten?
Umeå kommuns medborgare är att gratulera som har en sund konkurrens även inom äldreomsorgen. När får vi det i Vännäs? Jag säger inte att vi har en dålig äldreomsorg utan tvärtom. Men en sund konkurrens gör att vår egen äldrevård blir ännu bättre. Är det sånt som majoriteten här i Vännäs är rädd?

Kloka beslut..

Av , , Bli först att kommentera 5

På dagens vård och omsorgsnämnd så fattade vi en hel del beslut. Och de allra flesta var kloka beslut 🙂 Eller egentligen alla.

 

  • Vi hade ett antal spännande projekt som vi avhandlade. Både avrapportering och förslag till nya projekt. Det mest intressanta är ett EU-projekt där vi nu håller på att söka partners ute i Europa. Storleken på projektmedlen är 35 miljoner som ska fördelas på 5-6 olika projekt.  Att vi som liten kommun kan vara med på denna nivå är intressant och det vill jag till stor del tillskriva vår duktiga verksamhetsutvecklare Anita. Och det är spännande att se om vi får bifall med vår ansökan i INTEREG IVC.
  • Nattpatrullen beslutade vi tillföra en jourtjänst så vi kan upprätthålla en god och säker vård även på natten. 
  • Vi resonerade om möjligheten att uppmuntra de medarbetare som gjort lite extra. Ett system med morötter är intressant att inför i vården. Här måste vi jobba fram en bra och rättvis struktur.
  • En översyn av vår LSS-verksamhet var också på agendan. Vi har haft frågan gällande i flera sammanträden och verkligen jobbat med frågan. Nu har vi kommit till ett avstamp med klara direktiv för verksamheten och även sett en hel del siffror vad verksamheten kostar och vilken standard vi har.
  • Vi håller på upphandla maten då vi inte längre kommer att laga mat i Rickis kök. Och vi fick resonera hur vi ska lägga upp kriterierna för upphandlingen. Det är ju som bekant viktigt att ett upphandlingsunderlag är genomarbetat då detta sedan styr vilken aktör som blir aktuell.

 Ja detta var ett axplock ur den 24 punkters långa dagordningen

Redovisning

Av , , Bli först att kommentera 4

Öppen redovisning är viktig i politiska sammanhang. Vem och vart kommer pengarna ifrån. Det har resonerats från S håll bl annat vid första maj demonstrationerna i Vännäs att S inte får några pengar.

Den sammanställning som finns nedan säger nåt annat. Men något som är ännu mer intressant vilka summor det handlar om som LO-kollektivet pumpar in i den röd-gröna valrörelsen. Det har vi inte sett siffror på i tydlighet. Sen finns det också dessutom indirekt hjälp man erhåller från fackligt håll i valrörelsen. Intressant att höra någon från de röd-gröna kommentera vilka summor det handlar om.
 

Så här mycket bidrag från privatpersoner fick partierna 2009:
 
Socialdemokraterna                   2 903 000 (från 6813 givare)
Moderaterna                            2 000 000 (från 2615 givare)
Kristdemokraterna                     1 022 000 (från 110 givare)
Miljöpartiet                                 237 000 (från 422 givare)
Folkpartiet                                    38 000 (från 327 givare)
Vänsterpartiet                               30 000 (från 10 givare)
Centern                                               0

Oense?

Av , , Bli först att kommentera 2

Idag har vi en spännande vård och omsorgsnämnd. Vi har faktiskt långdag. Brukar annars försöka hinna på halva dagen. Men nu har vi så pass många ärenden så vi behöver hela dagen. Vi har inte mindre än 24 punkter på dagordningen där naturligtvis som brukligt att några punkter tar längre tid och några går rätt snabbt. Men några punkter är IFO ärenden som kan ta längre tid att diskutera.

Så här innan gruppmötet börjar kan en stilla fundering infinna sig. Är det någon speciell fråga vi idag kommer att vara oense med majoriteten om? Det är som bekant många frågor som är rätt lite politik i utan en stor samsyn råder. Men visst finns det meningsskiljaktigheter även i vår nämn.