Jäv utan verkan!

Ni som följt media har sett att man gjort en stor sak av att jag uttryckte en åsikt på min blogg i ett pågående mål i tingsrätten.

I normala fall när vi kommit med bra förslag, motioner etc så blir det någon ruta nere i ett hörn av tidningen. Nu var det förstasides nyhet åtminstone i VF i fredags.

Normalt så skriver jag inte om ett pågående mål och allra helst inte om man kan bli aktuell att sitta med och döma i nästa instans. Men det är inte aktuellt att jag ska sitta med i detta målet om det överklagas. Annars hade jag förstås inte skrivit någonting.
 
Vid alla mål som ska avgöras i domstol så är det naturligtvis av högsta vikt att man inte har någon åsikt innan man kommer till huvudförhandlingen. Utan det är utifrån vad där sker man ska få sin åsikt.
 
Jävreglerna är väl kända. Men nu gjorde media stor sak i att jag jävat ut mig i ett mål jag inte ens skulle sitta på om det kommer upp i Hovrätten. Så nog blev det storm i ett vattenglas.
 
Det finns goda skäl varför media vill belysa detta. I en del pågående mål har någon nämndeman uttryckt någon åsikt eller svarat lite för mycket till media innan dom fallit. Detta är helt förkastligt och dessa nämndemän förbrukar sina förtroenden.
 
Men media kan vara ganska tuffa. Och det är denna press som en del av mina domarkollegor i landet har råkat ut för. Vid ett tidigare uppmärksammat mål (Hagamannen) där jag var en av domarna ringde kvällstidningarna vid mindre lämpliga tidpunkter för att pressa ut information. Så då gäller det verkligen att vakta sin tunga. Så ena stunden ifrågasätter media nämndemannasystemet och andra stunder pressar de på för att få information.
 
Så får denna saken anses vara utrett.
Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Kicki & Christoffer Hedlund (2011-09-19 22:02)
    Jo nog kan man prata om storm i ett vattenglas. Det är bra att man har ett eget forum så man kan förklara hur det verkligen ligger till. Man får ju som bekant inte alltid förklara sig via media för då kanske man stör den bild de vill ha fram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.