Ett moget initiativ!

Av , , 4 kommentarer 7

Vi har för några dagar sedan bevittnat att regeringen backat från ett tidigare beslut. Och det gäller barnavårdutredningen.

Tack vara vår barn o äldreomsorgsminister Maria Larsson så kommer de dåvarande barnen i barnavårdsutredningen få ersättning. Hon vågade ta steget att bjuda in oppositionen då hon inte fick med sig de tre andra partierna regeringen på en så viktig fråga. Ett moget initiativ!
 
Att vårt parti med Maria Larsson i spetsen var ensam att yrka på ersättning ter sig närmast pinsamt. Sen fick hon klä skott inför media för regeringens beslut fast hon egentligen ville nåt helt annat. När sedan ändringen kommer till stånd så utmålas Maria Larsson som svag. Men hur ska hon kunna agera på annat sätt när de tre andra partierna är emot?
 
Sen när de övriga i regeringen ser opinionen och ser att Maria lyssnar på oppositionen så får man kalla fötter och ändrar sig under galgen. Galgen kan vara bra ibland…
 
Många gånger har Maria med tårar i ögonen berättat olika episoder ur denna utredning. Gripande händelser där samhället verkligen svikit de stackars utsatta barnen. Så denna fråga har verkligen engagerat henne djupt och det är också hon som sett till så utredningen kom till stånd så jag kan glädjas med henne att en ändring av beslutet blev aktuell.
 
Nu återstår en remissrunda innan ersättningarna kan utbetalas.
 
Tack Maria för ditt engagemang och att du står på barnens sida!
4 kommentarer
Etiketter: , ,

Är media opartisk?

Av , , 6 kommentarer 8

Media har redan bestämt sig. De lyckades med Mona Sahlin, Maud Olofsson och Lars Ohly. Nu har man en kvar och det är Göran Hägglund man ger sig på. Man har bestämt sig att lyfta fram honom med krisstämpeln i pannan. Han ska bytas ut!

Det skickas frågemallar till oss Kristdemokrater ute i landet från Expressen, Aftonbladet, SVT etc och jag har inte sett maken till partiska undersökningar. Frågorna är så ställda så man kan inte annat än svara att Hägglund ska avgå. Jag som en gång trodde att media var opartisk! Hur många gånger har man inte varit på riksting eller kommundagarna och på vägen hem läser man Expressen, Aftonbladet etc och ställer sig snabbt frågan: Har vi varit på samma möten?
 
Eftersom jag väl känner till partiet på riksplanet så vill jag dementera den krisbild som media målar upp. Den ska nyanseras en hel del. Visst opinionssiffrorna borde ha legat en bit upp så är det bara. Men är allt Göran Hägglunds fel?
 
Vi liksom i alla partier har några som skriker högt för att få synas. Man lyssnar inte vad fotfolket säger. Men när valen till partiordförande vid sommarens riksting gjordes så tittade jag på de som är mest kritisk. De gav partiordföranden sina stående ovationer även de. Var är logiken. Då borde man väl ha lyft fram någon annan. Min trovärdighet mot såna personer blir låg.
 
Men partiordförande väljer partiets medlemmar och inte media. Det är min bestämda åsikt!
 
Nu målar också Expressen ut att partikassan ska vara slut och partidistriktens kassa likaså. Eftersom jag har god inblick i vår kassa i distriktet i kronor o ören så måste jag starkt dementera ett sånt påstående. Om man räknar ihop totala intäkter i landet så finns ungefär 80 % av intäkterna innan förra valet kvar i våra kassor i landet. Och man har på riks slimmat organisationen för att komma ner till rätt bemannig. Så nån ekonomisk kris råder inte. Visst nog skulle man haft mer pengar för att möta denna anstormning mediamässigt. Men som Expressen skriver att pengarna är slut är inte sant.
 
Men har man bestämt sig att utmåla ett parti i kris så gör man det. Det mest beklämmande är att om media nöter på med sin version så blir det snart så. Det är ju inte alla som har möjlighet att syna hur det verkligen ser ut. Så vems ärenden går media?
6 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Testet slutfört!

Av , , 2 kommentarer 6

Nu är testet slutfört. Jag var på ett bageri för några månader sedan där man som säljargument uttryckte att man inte använde konserveringsmedel i bakverken.

Jag ville testa detta. Så jag köpte en marsipanbakelse som såg fin ut och placerade bakverket på ett fat i bokhyllan.
 
Som bekant har det inte varit kallt hela sommaren. Så den har både svettats och frusit där på sin plats. Det var också tanken för att få ut maximalt resultat ur testet.
Nu efter lite drygt tre månader hur tror ni den ser ut?
 
Eftersom det inte var något konserveringsmedel etc så borde den ha möglat för länge sedan där i sitt svettiga tillstånd.
 
Men jag kan meddela att bakelsen ser lika fin ut som när jag köpte den. Skar igenom den för att se innanmätet. Och även den var lika fin. Men jag vågar mig inte på att smaka, känns liksom lite motbjudande. Men nog blir man fundersam vad den innehåller.
2 kommentarer
Etiketter: , ,

Happy, happy glorifierar.

Av , , Bli först att kommentera 4

Happy, happy glorifierar skiljsmässor och i lördagens VF glorifierar Lena Sandlin detta fenomen och lyfter fram KD:s familjepolitik som vore den från 30-talet.

Den retoriken är vi van att höra men det är inget som är så fel som detta påstående. Hade det varit så hade jag aldrig blivit Kristdemokrat. För det var just familjepolitiken som gjorde att jag blev Kristdemokrat.
 
Vad vi vill är att föräldrar SJÄLV ska få bestämma över sitt livspussel och det är socialdemokratin dörädd. Tänk om föräldrarna vill nåt annat än vad makten vill? Tänk om pappor vill vara hemma längre period än Juholt vill?
 
Så Lena kom igen och läs på vad vår familjepolitik går ut på. Jag kan t o m komma förbi och hålla några lektioner, räcker nog inte med en.
 
Alltså man glorifierar skilsmässor sedan funderar man varför i all världen inte barnen lär sig så mycket som man ska. Varför mår barnen så dåligt i vårt samhälle? Vi har det ju så bra. Hur tror ni barnen mår i de 23 539 skilsmässor som skedde under 2010? Vi behöver inte sträcka oss efter fler år. VAKNA!
 
I en lång artikel ondgör sig Lena Sandelin över vår politik men hon skriver inte ett ord om de barn som drabbas vid skilsmässor. Och det är där vi står. Vi står på barnens sida Lena. Och då kan jag inte glorifiera varken Happy, happy eller Lena Sandlins och socialdemokraternas familjepolitik där Håkan Juholt o andra bestämmer hur barnen ska skötas.
 
För övrigt vill jag notera att samma personer som nu är företrädare i Happy, happy var stora ivrare och gick i bräschen för att homosexuella ska gifta sig fast partnerskap hade samma juridiska rätt. Men då var det helt plötsligt viktigt att gifta sig.
 
Hur vill man ha det? Jag har min åsikt klar. Jag står på barnens sida!

”Nu förbättrar vi kristdemokrater sjukförsäkringen”

Av , , 2 kommentarer 5

Emma Henriksson

 - Förbättringar i sjukförsäkringen är ett tydligt resultat av Kristdemokraternas arbete i frågan. Vi har lyssnat på dem som på nära håll har sett konsekvenserna av förändringarna i sjukförsäkringen.

Både det positiva och det som inneburit att personer har hamnat i kläm. Utifrån det har vi arbetat intensivt med att försöka få till stånd de förändringar vi har sett som nödvändiga. Det arbetet ger nu utdelning. Alliansens sociala röst hörs tydligt idag, säger Emma Henriksson. Kristdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Hon har lett en arbetsgrupp under Göran Hägglund och Socialdepartementet som arbetat fram de förslag som nu blir hela regeringens. 

Det finns nu lösningar på flera av de problem som uppstått i samband med de stora förändringarna av sjukförsäkringssystemet. Syftet har hela tiden varit att den som är försäkrad och blir för sjuk för att arbeta ska ha en ekonomisk trygghet.

Det blir ett nytt boendestöd och en ny särskild ersättning för dem som kallats ”nollklassade”, alltså de som återvänder till sjukförsäkringen men saknar försäkrad inkomst. Detta innebär att det i framtiden inte blir försörjningstöd utan sjukförsäkringssystemet även i fortsättningen. Detta gör att ekonomin förbättras avsevärt för denna grupp.

Vad säger du B-G? Du ser att KD har drivit på i den fråga du inte trodde vi brydde oss om. Den sociala rösten i Alliansen är viktig att lyssna till. Detta är bara början. Det kommer fler förändringar.

Jäv utan verkan!

Av , , 4 kommentarer 8

Ni som följt media har sett att man gjort en stor sak av att jag uttryckte en åsikt på min blogg i ett pågående mål i tingsrätten.

I normala fall när vi kommit med bra förslag, motioner etc så blir det någon ruta nere i ett hörn av tidningen. Nu var det förstasides nyhet åtminstone i VF i fredags.

Normalt så skriver jag inte om ett pågående mål och allra helst inte om man kan bli aktuell att sitta med och döma i nästa instans. Men det är inte aktuellt att jag ska sitta med i detta målet om det överklagas. Annars hade jag förstås inte skrivit någonting.
 
Vid alla mål som ska avgöras i domstol så är det naturligtvis av högsta vikt att man inte har någon åsikt innan man kommer till huvudförhandlingen. Utan det är utifrån vad där sker man ska få sin åsikt.
 
Jävreglerna är väl kända. Men nu gjorde media stor sak i att jag jävat ut mig i ett mål jag inte ens skulle sitta på om det kommer upp i Hovrätten. Så nog blev det storm i ett vattenglas.
 
Det finns goda skäl varför media vill belysa detta. I en del pågående mål har någon nämndeman uttryckt någon åsikt eller svarat lite för mycket till media innan dom fallit. Detta är helt förkastligt och dessa nämndemän förbrukar sina förtroenden.
 
Men media kan vara ganska tuffa. Och det är denna press som en del av mina domarkollegor i landet har råkat ut för. Vid ett tidigare uppmärksammat mål (Hagamannen) där jag var en av domarna ringde kvällstidningarna vid mindre lämpliga tidpunkter för att pressa ut information. Så då gäller det verkligen att vakta sin tunga. Så ena stunden ifrågasätter media nämndemannasystemet och andra stunder pressar de på för att få information.
 
Så får denna saken anses vara utrett.
4 kommentarer
Etiketter: , ,

Bättre för barnfamiljer!

Av , , Bli först att kommentera 3

I regeringsförklaringen nämnde vår statsminister att barnfamiljer och unga ska få en höjning av bostadsbidraget. Han nämnde förstås inte vilket parti som drivit och fått gehör för den frågan.

Eftersom jag tar upp det här så förstår ni vilket parti jag menar. Det var en av de punkter som vi hade med oss in i förhandlingen som vi lyckats få gehör för.

Reformen består av tre delar:
1)      Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer i form av höjt särskilt bidrag för hemmavarande barn.
2)      Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer i form av sänkt nedre gräns för bostadskostnader.
3)      Höjt bostadsbidrag till unga utan barn i form av att den procentuella ersättningen för deras bostadskostnader höjs.
 
Den sammanlagda satsningen inom bostadsbidraget beräknar man till 1,23 miljarder.
 
Detta innebär i sann KD-anda att de som behöver bostadsbidraget bäst ska få mest. Vilket jag tycker är bra!

Skamligt majoriteten!

Av , , 2 kommentarer 7

Igår var jag på en trevlig träff på Orion. Vår trevliga intraprenad som majoriteten i kommunen tänker lägga ner. Det var anhöriggruppen som inbjöd.

Vi fick återigen höra hur bra man trivs på boendet. Man har valt det för att det är en intraprenad. Man vill inte att det läggs ner och det med rätta. Det tycker inte jag heller. Ett sanslös påfund som jag kommer att motarbeta så långt det går. Men de som känner mig vet att jag inte bara säger nej utan kommer också att ha förslag när frågan ska behandlas.

Men det mest pinsamma igår var att ingen från majoriteten närvarade. Här hade anhöriggruppen satt ihop ett antal relevanta frågor man ville ha svar på. Men ordförande Bengt konstaterade snabbt att vi inte har någon motpart ikväll. Ingen från majoriteten och ingen från nämndens presidie närvarade. Varken S eller C.
 
Varför kom ingen från majoriteten? Inte kan väl alla vara upptagna? Har man fått tillsägelse att inte komma och svara på de anhörigas relevanta frågeställningar? Ja spekulationerna kan göras oändliga. Men dåligt är det i alla fall. Det är lätt att fatta beslut i sammanträdesrummen men svårare att möta realiteten ute bland folket som berörs. Närvarande på träffen var representanter från KD och M.
 
Att majoriteten talar med kluven tunga när det gäller intraprenaden vet vi som suttit med ett tag i politiken i Vännäs. Förre kommunalrådet slog näven i bordet och sa: Vi ska ha fler intraprenader i vår kommun. Var är näven nu? Inte är det någon som säger vad man tycker då man inte ens vågar komma då man inbjuds för att svara på frågor.
 
Man gömmer orsakerna i att nämna att man måste minska antal platser. Men varför pratade man om nerläggning innan ens budgetramarna var lagt för respektive nämnd. Jag ser andra orsaker!
2 kommentarer
Etiketter: ,

Borde ha råd med ett allaktivitetshus!

Av , , 4 kommentarer 5

Vi borde kunna spara så vi har råd till ett allaktivitetshus med bad. Sveriges Kommuner och Landsting har gjort en sammanställning över hur det ser ut i hela landet. Man har gjort jämförelse med den inrapporterade nettokostnaden i varje kommun med strukturkostnaden.

Strukturkostnaden är en standard i landet utifrån kommunernas olika strukturer. Och det är denna strukturkostnad som ligger till grund för våra skatteintäkter. Så vad vi än tycker måste vi förhålla oss till denna kostnad.
 
Alltså för högt uttag under lång tid utarmar vi ekonomin på sikt och lånar av våra barn. Ett för lågt uttag gör att vi har mer intäkter så vi kan utöka kvaliteten i verksamheten.
 
Kommunallagen är tydlig. Varje generation ska bära sina egna kostnader.
 
Nå hur ligger vi till då?
Barnomsorgen + 6,2 %
Grundskolan + 7,6 %
Gymnasieskolan + 17,6 %
Äldreomsorgen  -2,6 %
IFO +3,6 %
 
Tidigare har det varit IFO som legat bäst till men nu är det alltså äldreomsorgen som vi får lyfta på hatten för. En bra verksamhet men också kostnadseffektiv. Gymnasieskolan går inte att jämföra då vi har betydligt större gymnasieskola än andra kommuner i liknande storlek.
 
På vår totala ekonomi gör detta inte mindre än 5,6 % som vi lånar av våra barn. Om vi snabbt gör ett överslag så blir det ganska mycket pengar om man räknar 5,6 % av ca en halv miljard som är våra totala skatteintäkter. Det skulle i denna sifferlek göra inte mindre än ca 28 miljoner och för den summan har vi råd att bygga o driva ett trevligt allaktivitetshus. Dessutom är inte alla verksamheter jämförda.
Vad säger du Johan om saken?
 

Dagens kommunstyrelse

Av , , Bli först att kommentera 4

Dagens kommunstyrelse innehöll inte mindre än 30 punkter på dagordningen.  Vi börjar alltid kommunstyrelsen med ett antal informationer. Så även denna gång.

En intressant genomgång fick vi av vår duktiga tjänsteman som handhar kollektivtrafiken. Hon redovisade utredningen hur vi kan anpassa åkandet samt parkeringar för att få fler kollektivt åkande när vi inom kort får pendeltrafik.

En intressant fråga som vi drivit under lång tid är att vi borde sälja ut en del fastigheter för att få lös kapital till att bygga nytt.  Det känns bra att kommunen utvecklar och sedan tar marknaden över. Ännu bättre vore det om marknaden själv väljer att bygga direkt.

Vid dagens sammanträde hade vi ett siffermaterial ang. försäljning av vissa fastigheter. Däremot saknades koncernövergripande konsekvenserna så ärendet blev återremitterat för att få detta belyst. Även om jag för min del inte har nåt som helst problem att sälja ut fastigheter på detta underlag. Men har respekt att för majoriteten är det ideologiskt en betydlig känsligare fråga. Och kan man tydliggöra utredningen så blir det lite mindre farhågor. Så därför välkomnar jag också en tydligare utredning.

Som brukligt var det en hel del formaliaärenden på dagens sammanträde samt remissförfaranden. Ett remissförfarande som vi sände var till finansdepartementet om den framtida kommunala inkomstutjämningen. (läs den skattutjämning vi får till vår kommun) Utredningsgruppen är överens inom alla partier med det förslag som man lägger fram. Vi ska komma ihåg att det är rätt ovanligt i denna fråga. Så nu grymtar Moderaterna i Stockholm som har lite svårt att ta till sig utredningen. Så vi får se ur det slutar i riksdagen Jag har dock svårt att tro att den kommer förändras nämnvärt när den ska beslutas i riksdagen.

Kommunchefen blev formellt tillsvidareanställd vid dagens sammanträde.

Delårsbokslutet tilldrog sig förstås en del intresse. Den har också diskuterats på gruppmötena.  

Ett tiotal ärenden beslutades som återkommer i Fullmäktige att besluta. Så där debatterades frågorna inte på kommunstyrelsen. En av dessa är den strategiska planen som vi har manglat under lång tid.  

Som brukligt i Vännäs har vi återigen haft en kommunstyrelse med gott samförstånd och kommunmedborgaren i fokus som är vårt uppdrag.