Helt rätt, fast tvärtom.

I sitt veckobrev skriver Göran Hägglund bl a om våra nya förslag inom familjepolitiken som ska remissas i partiet.

 
Han skriver: Reaktionerna på förslaget lät inte vänta på sig. Som alltid när vi kristdemokrater talar om mer tid med barnen och valfrihet inom barnomsorgen blir vissa ohyggligt provocerade. Att vi vill ge mer makt åt föräldrarna att själva bestämma vad som passar just deras familj bäst anses vara såväl smaklöst, reaktionärt, jämställdhetsfientligt, verklighetsfrånvänt som ett hot mot forskningen (!).
 
I sin replik (Svd:s Brännpunkt) förminskar Folkpartisten och jämställdhetsministern Sabuni än en gång föräldrarnas roll då hon skriver ”…en förälder aldrig kan jämställas med en utbildad förskolepedagog”. Helt rätt, fast tvärtom.
 
Förskolepedagogerna gör ett fantastiskt arbete och för många barn är förskolan kanon. Vi vill därför satsa på mindre barngrupper och bättre kvalitet. Men förskolelärarna kan inte ersätta föräldrarna.
Barn är olika och föräldrar är olika. Och det är därför det är så viktigt att det finns alternativ till förskolan. Hur kan det anses som smaklöst eller reaktionärt? Kristdemokraterna har onekligen en viktig roll att spela i svensk politik! ..
slut citat.
 
Och visst är det så. Att valfrihet för föräldrar ska vara så svårt. Det har varit min fråga jag brunnit för i några år nu. Och onekligen behövs några år till. Spännande vad våra allianskompisar tycker.
 
De hittillsvarande reaktionerna har inte gett mig mycket hopp. Få se vad Centerns partiledare Annie Lööf säger. Hon har ju pratat om föräldrarnas valfrihet. Men är det läpparnas bekännelse även från henne? 
Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Märkligt, Hans-Inge, det känns som jag vill hålla med, men det kan jag väl ändå inte eftersom jag ju tillhör fel parti? Allt låter så bra. Kostnaden (i pengar)och risken att återföra kvinnan ”till spisen” får mig ändå att tveka. Den rent humanitära vinsten, som säkert överstiger kostnaden i pengar, tror jag dock fullt ut på.

  Sedan är det ju det här att ,man inte gärna lyssnar på de ”små” i samhället, vare sig barnen eller småpartier!

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-02-04 10:13)
  Återigen bevis på att du har hjärtat på rätta stället Kalle och borde vara Kristdemokrat. Kostnaden för dessa reformer har jag inte siffra på här men den humanitära vinsten är betydligt, betydligt större. För får vi barn att må bättre så är det mycket vunnet.
  Detta att återföra kvinnan till spisen är ju så löjligt så jag skäms. Det är ju ingen som tvingar någon att använda denna möjlighet. Utan föräldrarna väljer själv. Och tänk om man mot samhällets politiska korrekthet och den nya religionen feminismen vill välja att vara hemma varför ska man då inte få det?
  Men den sista raden ger mig dock en viktig antydan att du snärjt in dig i socialismens garn. Systemet före den enskilde, samhället före individen. Inte lyssna på de små i samhället aj aj Kalle!

 3. Monica Wahlström

  Hej Hans-Inge! En sak som Maria Larsson sa i Lördagsintervjun och som jag bara inte kan släppa och som för mig minst 50 år tillbaks i tiden, det var runt ändringar i föräldraförsäkringen där hon motiverar med att ”pappor gärna är föräldralediga när barnen är lite större”.

  Sorry, hon är MINISTER! Så bakåtsträvande, jag blir alldeles upprörd!

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Monica Wahlström (2012-02-05 08:42)
  Men Monica varva ner du kan få hjärtinfarkt :-)
  Har inte hört intervjun men förstår att hon i det läget relaterar till den verkliga statistiken. Verkligheten kan vi ju inte ändra på även om vi vill. Verkligheten är nu och inte för 50 år sedan.
  Har träffat henne idag så jag ställde frågan och svaret bekräftar det jag skriver här ovan.

  Sen är vi de första att tycka att barn behöver båda föräldrar och så ända ifrån starten av livet. Så det nonsens att vi tycker att mamman ska vara hemma är inte sant. Vi vill bara att familjen själv ska bestämma.
  Medan andra vill att sammhället ska bestämma hur familjen ska göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>