Holmlund är fel ute!

Lennart Holmlund vårt vältalige kommunalråd i Umeå brukar ha koll på läget men nu har han missat några viktiga detaljer.

Han ondgör sig över vårt tilltag att skicka en motion både till Region Västerbotten samt till Landstingsfullmäktige. Motion går ut på att vi ska hos regeringen ansöka om att bli en regionkommun och få ett direktvalt region Västerbotten.

Kristdemokraterna har hela tiden tyckt och tycker fortfarande att en regionkommun med en 4-läns lösning är det bästa alternativet här i Norr. Men som vi sett så dröjer detta, eller om det ens kommer bli aktuellt. Mycket tack vara Holmlunds eget parti. Och här går våra meningar isär Holmlund.

Vi vill inte att vi ska sitta stilla i båten och bara vänta. Vi anser att det demokratiska underskottet som vi nu har i region Västerbotten inte är bra. Vi vill att medborgarna ska välja sina politiker även i detta forum. Att man råkar vara kommunalråd eller så och får den uppgiften tycker inte vi kristdemokrater är bra demokrati. Möjligen gillar Holmlund den formen av demokrati.

Men du har helt fel när du påstår att vi vill lägga ner region Västerbotten. Tvärtom! Jag sitter själv i ett antal samlingar i regionen och ser hur viktigt det är att ha en utvecklare i vårt län. Så vi vill istället lägga ner landstinget och låta regionen också ta över hälso och sjukvårds frågorna. Vi kan inte ha två kostbara organisationer sida vid sida.

Men på en punkt håller jag med Holmlund och det är att M-sinkar denna fråga. Men det är lätt för Holmlund att säga för jag vet att han också vill ha en 4-läns lösning men hans eget parti är inte överens i de 4 norrlandslänen. Så om Holmlund sopade framför sin egen dörr så skulle läget se helt annars ut. För eftersom det är Stefan Attefall (kd) som äger denna fråga som minister så har han vid flera tillfällen påtalat och önskat initiativ underifrån i frågan. (Vi Kristdemokrater gillar ju subsidiaritetsprincipen.) Och vi vet vilket parti som styr många kommuner här i norr.

Så jag välkomnar ett initiativ från dej Lennart Holmlund att ena ditt parti till en fyrlänslösning då kan vi göra gemensam sak med en ansökan som Stefan Attefall tillsammans med sina kamrater i regeringen kan bevilja, men innan dess ska vi inte vara nöjda med en konstellation med stora demokratiska underskott. Antar du utmaningen?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.