Ledare lämnar in!

Ja som vi ser så kommer Jonas Rastad lämna sitt uppdrag som landstingsdirektör.

Jag måste säga att de kontakter jag haft med Jonas har ingett respekt. Det finns en viss ”snällhetsledarskap” inom den offentliga sektorn som man inte möter i lika stor utsträckning i näringslivet. Jonas är undantaget. Han vågar ta de beslut som behövdes än om de var obekväma. Som han uttalat sig så har han inte tagit jobbet för att bli populär. Han förstod vad som måste göras med ekonomin. Sen är det ett antal beslut som majoriteten i landstinget fattat som han effektuerat som jag förstås inte gillar. Men han har agerat och det på ett kraftfullt sätt.
 
Han har på ett kraftfullt sätt tagit sig an uppgiften att sanera landstingets ekonomi. Projekt Balans är ju inte slutfört än och Jonas hade nog behövts ett tag till. Nu får någon annan ta vid.
 
Att som Jonas Rastad våga sätta sig upp mot den samlade journalistkåren med att utfärda fotoförbud i landstingets lokaler är det inte många som vågat. Talade med honom några dagar efter detta var på tapeten och fick höra hans syn på varför. Och han menade att det är väldigt integritets kränkande för patienter om man kan springa där och fota. Men media förstorade upp det och kände sig förstås påhoppad. Men jag menar att han hade helt rätt när jag hörde hans argumentering.
 
Det är bara att gratulera region Skåne till en ledare som även vågar ta de obekväma besluten. Sånt ledarskap behövs också.
Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Ingrid Oscarsson

  Hans-Inge.

  I Dorotea har vi inte sett någonting positivt i Jonas Rastads ”ledarskap”. Det finns verkliga ledare, som lyckats styra större skutor än VLL med en ödmjuk inställning till de anställda och till kunderna. Ödmjukhet, empati och vilja att möta vår oro har lyst med total frånvaro.
  Hans argumentering är säkert vattentät – när han behöver ha förståelse.

  Vi i inlandet hoppas på en landstingsdirektör, som lyssnar och tänker på de små människorna. Kanske på sin plats med en person som vill se Västerbottens län i sin helhet som en bygd som akall leva.

 2. Bergis

  Ha ha ha! Just ett sånt ledarskap som fick honom på fall också. Tror du vi bloggläsare är idioter? Rastad fick sparken i utbyte mot att det skulle se ut som om han sagt upp sig själv. Landstingsledningen hittade ett reträttjobb åt honom i Skåne. Därmed slipper man betala ut fallskärm till Rastad och Rastad kan smita undan som om han uträttat stordåd åt landstinget. Jag har tipsat Tidningarna om det här.

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Ingrid Oscarsson (2012-09-05 15:12)
  Ja du har helt rätt. Jag skrev att han effektuerat socialdemokratiska beslut som jag inte gillar. Och det handlar förstås om indragningen av vården i inlandet. Det jag menar är att man i vissa fall måste våga ta obekväma beslut som ledare. Därmed inte sagt vansinniga som det handlar om med vården i inlandet. Men vi ska komma ihåg att beslutet fattas av politiker och inte av tjänstemän. Så det är i det här fallet den socialdemokratiska majoriteten som ska utstå all kritik. Men sen visst håller jag med att man kan möte människor på olika vis. Att bedriva ett lyssnande ledarskap men samtidigt kraftfull är väl det mest önskvärda.

  Så tyvärr så har jag små förhoppningar att bara för att vi får en nu landstingsdirektör så får vi bättre vård i inlandet, utan det handlar om att plocka bort dem som styr. Alltså Socialdemokrater, Miljöpartister och för övrigt även Vänsterpartister fast dom inte i denna fråga har tagit tydlig ställning och det i sig är en märklig situation. Ett ledarskap där man går in o ut genom svängdörren rent populistiskt ger jag inte mycket för.

  Men du har helt rätt Ingrid. Rättvis vård till alla säger lagen! Varför ska inlandsborna i Västerbotten undanhållas detta? Det förstår jag inte.

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Bergis (2012-09-05 15:49)
  Jo man kan alltid spekulera och fantisera. Regiondirektör i Skåne är förvisso inte en liten reträttpost, om man ser det så. Liksom en post man får bara så där…..

 5. lf

  Ledare lämnar in,säger Smetana.
  Vad håller vi på att få för ledare inom offentliga verksamheter.
  De kommer in tar väldigt bra betalt och kommer med kraftiga besparingsförslag.Men då de börjar sättas i sjön och kritiken kommer då försvinner man.
  Ledare som inte kan jobba åtminstone förordnatet ut,är ingen bra ledare.Man tar helt enkelt inte sitt ansvar.
  Att dessa ska premieras med nya toppjobb är svårt att förstå.
  Jag förstår att verksamheterna står inför stora besparingar,men att anlita direktörer som flyr fältet innan man har utfört sitt uppdrag måste kritiseras.

 6. Hans-Inge Smetana

  Svar till lf (2012-09-05 19:51)
  Visst är det viktigt att man som chef är kvar sitt förordnande ut. Men det är ju fortsatt ingen som är livegen även om vi pratar om ett socialistiskt styrt landsting. Så det är ju inte konstigt att man erbjuds andra jobb och tackar ja av den ena eller den andra orsaken. Att enbart fokusera på lön tycker jag inte är heller är relevant. Visst är det en bra lön. Men det är också en utsatt position och inget 8-5 jobb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>