Individens egna val!

Det känns skönt att vi har en alliansregering som förstår det civila samhällets vikt och individens egna möjligheter.

Tänk om vi haft en vänsterregering. Vem ska Löfven samregera med? Inte blir det egen majoritet. Inte vill heller hans samarbetspartier V o MP bara sitta stilla som röstboskap i Riksdagen. De vill ju vara med i regeringen och den ståndpunkten har jag all respekt för.

Men då infinner sig många funderingar. Dom är ju osams om det mesta. Hur skulle en sån regering fungera? Ta bara skatterna. Pagrotsky har fått uppdraget att utreda skattepolitiken inom S. Och vad blev det av saken? Jo hans slutsatser är att vi inte kan ta bort RUT och ROT för folk har vant sig med att det finns. Sedan säger han att jobbskatteavdragen kan vi inte heller ta bort för denna skattenivå har folk vant sig att leva efter.

Alltså det han säger är att alliansen politik inte är så dumt. Hur ska man sen kunna kritisera den?

V däremot är ju tydligt. Mer pengar åt staten. Mer makt åt staten! Mindre makt åt den enskilda människan etc. Och de vill höja skatten med ca 54 miljarder. Får vi ett bättre samhälle med mer statlig makt och mindre val för den enskilde?
Behöver jag säga: Jag hurrves….
Etiketter: , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. lf

  Ja,du hurrves.
  Mer pengar åt staten,mer makt åt staten.Du får det att låta som pengarna skickas åt maffian.
  Mer medel till staten har ju inneburit att man i demokratisk anda kunnat utjämna klyftorna i samhället.Jag hurrves åt din syn på solidaritet i samhället.Jag trodde att du som KD politiker skulle ha en annan syn.
  Men du Smetana jag tror nog att det finns större anledning för dig att hurrves över era dåliga opinionssiffror.

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till lf (2012-11-10 17:12)
  Nej inte skickas pengar till maffian. Men för mig som Kristdemokrat är det civila samhället, de små gemenskaperna viktig att värna om. De är inte staten och jag upplever att staten ska varva stöttande till dem. Nog har du hört uttrycket: Det civila samhället är större än staten. Bara för att man inte vill skicka alla pengar tillstaten, helt leva utan valfrihet, helt vara beroende av pappa staten så kan man ändå vara solidarisk förstår du. Det finns en viktig byggsten i kristdemokratin som heter subsidiaritetsprincipen. Det innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. Och nivån ovanför ska vara stödjande. Det är det som är solidaritet. Så visst bejakar jag solidaritet men inte överstatlighet det är skillnad.
  Ang opinionssiffrorna så finns det lite att jobba på. Nu är det inte val än. Och dessutom är det en uppåtgående trend om än liten. Nej dom hurrves jag inte åt. Utan det är bara att kavla upp ärmarna och hugga i.

 3. Kjell Hedman

  Vet inte du att staten det är folket. Och om inte jag är helt ute och cyklar så står det i KDs partiprogram att politiken ska vila på en kristen grund. Men kan det vara en kristen grund på den människosyn som KD har i sin politik. Är inte det mera kristet att tänka och hjälpa dom svaga grupperna i samhället.

  Nu tror inte jag att Alliansen finns kvar till nästa val. Av vilken anledning skulle C, Fp och KD offra sina partier och bli uppätna av M. Det förstår inte jag.

 4. lf

  Nej, jag förstår ingenting.Staten är enligt min mening, det är vi.Och genom demokratiska val är det vi.Vi har i demokratisk ordning valt de som ska styra Sverige.Någonting annat annat gäller inte för mig.
  För mig är det civila samhället de människor som vi valt att styra.
  För mig är det obegripligt att KD har någon annan princip,jag kan inte ens stava till eran princip.För övrigt är din bloggkommentar helt obegriplig.
  Har ni nån annan demokratisk princip så måste du ju utveckla den.
  Vad menar du med staten?

 5. Hans-Inge Smetana

  Svar till Kjell Hedman (2012-11-10 20:50)
  KD.s partiprogram vilar helt riktigt på en kristen grund. Som vårt samhälle också är uppbyggt utifrån. Och det är din tolkning att klaga på människosynen. Inget parti har den människosyn som vi har. Personalism. Att människor ska få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Och vi har en tydlig politik som säger att människan är ofullkomlig. Det kallas ofullkomlighetsprincipen. Och den innebär att människor ska få en andra chans etc. Så jo den människosyn vi står för är något jag är stolt över. Och önskar att fler partier hade. Då hade vi haft ett helt annat samhälle.

 6. Hans-Inge Smetana

  Svar till lf (2012-11-10 20:59)
  I din förra fråga framgick att om man inte gillar överstalighet så är men inte solidar mot dem som behöver samhällets hjälp. Därför talar jag om subsidiaritetsprincipen som är en viktig motpol mot överstatlighet. Istället för du ser det civila samhället som något som staten styr. Så ser jag det civila samhället som en aktör som hjälper till i samhället. Det är en viss skillnad.
  Bloggkommentaren förstår du om du vill. Men om man ser staten som räddningen som ska styra allt då är det ju viktigt att man också pumpar dit alla pengar. Men jag ser många andra aktörer som kan hjälpa till i samhället.

 7. lf

  Jag har väl aldrig talat om överstatlighet.Jag har sagt att det demokratiska SAMHÄLLET SOM VI valt är de människor som vi utsett att styra.
  När de inte uppfyller de krav som vi samhällsmedborgare kräver så kan välja att ska de bytas ut.
  Du får det att låta som staten är som en amöba på samhället.
  Jag tror att KD får det svårt att hänga med i utvecklingen.

 8. Lennart

  Staten är inte alls detsamma som folket. Vore det så var varje stat automatiskt bra. Och vi behövde inga partier…..

  Staten är till för folket, inte tvärtom.

  Om det är som det ska så företräder politikerna folket.
  Ibland gör de det som medborgarna vill, ibland inte alls.

  Många lagkunniga anser likt mig att lagarna främst skall skydda medborgaren MOT staten, beroende på att staten har makten. Den lilla människan har inte mycket att komma med om staten behandlar henne illa.

 9. Hans-Inge Smetana

  Svar till Lennart (2012-11-15 09:58)
  Håller med dej i en del av dina rader. Staten ska vara den stödjande. Men inte den styrande. Min hållning är att det civila samhället är större än staten.

 10. Hans-Inge Smetana

  Svar till lf (2012-11-11 20:38)
  Kd är ett av de partier som inser att det civila samhället är större än staten. Är nog snarare framstående i utvecklingen än tvärtom. Nej Staten är ingen amöba. Men den ska inte styra över den enskilde i för stor utsträckning, utan finnas som stödjande.

 11. lf

  Du kanske kan hjälpa mig,det var snällt.
  Jag är till åren kommen och vet inte hur länge jag kan klara mig själv.Jag har ett långt yrkesliv bakom mig.När jag känner att jag inte kan klara mig själv då vill jag komma in på det bästa äldreboendet.
  Jag har inga kontakter,inga pengar mer än till livets nödtorft.
  Kan du som har kontakter hjälpa mig till det bästa äldreboendet?
  Om du svarar positivt på denna vädjan då kommer jag att ta kontakt med dig då den dagen kommer.

  Mvh
  lf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>