Medlemmarnas pengar.

Nu är LO:s ordförande nöjd. Man har fått till ett verkligt fokus. Man ska stötta Löfven till makten som statsminister. I och för sig ingen ny fråga för LO.

Vid varje val har man låtit ombudsmän och resurser från den fackliga apparaten ta paus från sina ordinarie uppgifter för att hjälpa S i valrörelsen. Däremot har man inte lika villigt berättat hur mycket man verkligen bidrar med till S valrörelse.

Brukar talas om en summa pengar men arbetstimmarna är inte heller gratis. Så det är en betydligt större summa än vad man vill prata om. Och dessa tas förstås ur medlemmarnas pengar.

Det är bara en sak som skulle ge mig vakna nätter om jag vore LO:s ordförande. Det är bara 50 % av medlemmarna som sympatiserar med den socialdemokratiska politiken. Det innebär att den återstående delen av medlemmarna sympatiserar med andra politiska inriktningar. Är man då lika villig att bidra till S valrörelse? Är det konstigt att LO:s medlemsras fortsätter?

Tycker att facket ska ägna sig åt arbetsrätt och ledarskap och inte hålla på med politik. Som ni förstår har jag oerhört svårt att vara med i en fackorganisation som stödjer S i valrörelsen. Och jag är inte ensam. Så därför lämnade jag facket för nu rätt många år sedan.

Men i mitt värv på TV4 behövde jag hjälp med några anställningsprocesser så jag valde att gå in i Ledarna. Och det ångrar jag inte. Ledarna sysslar med sånt som facket ska syssla med. Och det mesta handlar förstås om ledarskap.

Och dessutom får man varje månad den intressanta tidningen Chef som handlar om ledarskap istället för tidigare facktidningar som man inte ville läsa då den enbart innehöll Socialdemokratisk propaganda.

Oavsett om man gillar S eller inte. Visst borde LO tänka om och syssla med det dom ska göra. Alternativt fortsätta på den inslagna vägen och medlemsraset fortsätter.

6 kommentarer

  1. Johan

    Ja vad trevligt med okunniga förståsigpåare som dig.

    Din argumentation lyder typ såhär: Varför fortsätter kristdemokraterna samarbeta med Moderaterna när det är tydligt att ni tillochfrån ligger under riksdagens 4%spärr och förmodligen(förhoppningsvis) kommer att åka ur riksdagen? Är det verkligen vad partiets medlemmar vill? Och dom stackarna som sympatiserar med er? Ska dom tvingar rösta på Moderaterna istället?

    Dom två största anledningarna till att LO så tydligt stöttar S är 1) Historiskt logiskt och 2) svAmelliansen är inte intresserade av att lyssna på LO oavsett om det finns tunga utredningar bakom deras uttalanden.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      För övrigt vill jag påpeka att du ska hålla dej till en god etisk nivå i debatten. Annars kommer jag inte att ta in fler kommentarer från dej. Så det du skriver om min okunnighet säger mer om dej. Vi som parti kommer till din stora besvikelse vara kvar i riksdagen.
      Du vågar inte bemöta det jag skrev om att man ifrågasätter medlemsraset och agerar mot 50 % av medlemmarna. Antingen ska man ompröva sina beslut eller så ska man vidhålla dem och inte ifrågasätta fortsatt medlemsras.

  2. Hasse

    Jag håller med om att det sticker folk i ögonen när man höjer sina egna arvoden oavsett vem som gör det. Men att ta pengar från hela svenska folket går hur bra som helst utan att ens blinka.
    Det var fackföreningen som startade partiet så jag tycker det är bra att LO försöker påverka politiska partier så att dess medlemmar kan få det bättre i samhället.
    Utan fackföreningen skulle inte vi kunna sitta här och läsa vad som skrivs utan då var vi nog tvungen att arbeta 24-7 Måndag – Lördag.
    En fackförening är grundad av medlemmar för medlemmar och inga översittarfasoner.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Om din sista mening stämmer så varför tappar LO så mycket medlemmar? Jo ca 50 % av medlemmarna tycker att man beslutat över medlemmarnas ansikten och vill lämna facket. Hade det varit någon annan föreningen än en fackföreningen så hade medlemsraset varit ännu större. Men det finns en eftersläpning eftersom många har svårt att lämna facket då man tror att man tappar möjligheter när man byter fack.

  3. Oberoende politisk bedömare

    Är på samma sätt som när Svensk Näringsliv lägger ner pengar och arbetskraft på att kampanja är alliansen (egentligen främst Moderaterna, fast det vet du ju).

    Varför är det okej åt ena hållet, men inte andra?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Om man som enskild person oavsett vilken roll man har väljer att engagera sig och hjälpa till i valrörelse är ju helt OK. Men om man som hel organisation gör ett val är det ju bra om man har med sig medlemmarna i organisationen eftersom man agerar utifrån medlemmarnas förtroende och pengar. Svenskt Näringsliv har mig veterligt aldrig fattat ett beslut som nu LO gjort. Och då får man ta medlemsraset som kommer som ett brev på posten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.