Kommunsektorn går bra!

Kommunsektorn redovisar positivt resultat för 2013

Vi vet att vi har det tungt ekonomiskt i vår kommun. Vad beror det på? En del och inte minst de som är ansvariga menar att det beror på att vi får för lite pengar från stat o regering. Det är en ganska lättvindlig slutsats som också innebär att man inte behöver göra så mycket åt saken annat än att klaga på regeringen.

Men ett sånt agerande med kommunmedborgarnas pengar är oansvarligt. Det finns många bevis på att den tes man hävdar inte alls stämmer. Man kan inte skylla på andra om man har för stor kostym.

Om jag här hemma renoverar och köper dyrare bilar mer än jag har råd till så kan jag inte skylla på någon annan än mig själv. Så är det också i en kommun. Man måste rätta mun efter matsäcken. Det är märkligt men kommunsektorn går bra ekonomiskt.

Alltså alla samlade kommuner i vårt land gör ett rejält överskott förra året. Men varför gäller det inte många Västerbottens kommuner? Vi vet att det är många röda kommuner i vårt län, kan det vara en orsak?

Regeringen har idag överlämnat skrivelsen om utvecklingen inom den kommunala sektorn till riksdagen. Den ger en översiktlig bild över hur ekonomin och de större verksamheterna inom sektorn har utvecklats de senaste åren i förhållande till de nationella mål som riksdagen och regeringen har formulerat. Läs den här så kommer du också inse att fortsatt skylla på stat o regering är ett lågvattenmärke när man själv inte har kraft att ta tag i de problem man har på hemmaplan.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Men tänk om det bara beror på att oppositionspolitikerna i Vännäs agerat alltför svagt mot majoritetens ekonomiskt äventyrliga hanterande av skattepengarna! Vore det inte på plats att i listform redovisa oppositionens många reservationer under det gångna året? Jag antar att det måste finnas många sådana.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja nog finns det reservationer. Men som Herr Söderling brukar säga och du själv reagerade på tidigare. Det är majoriteten som bestämmer.

  2. Lena Andersson

    ”Röda” kommuner brukar ta emot fler invandrare än ”blå” kommuner!
    Kd har varit med och infört SLAVERIET i Sverige, där arbetslösa med försörjningsstöd nu tvingas arbeta heltid UTAN LÖN åt kommunerna, och utan tillåtelse att ta någon sommarledighet alls med barnen,,, vilket avtalsenliga villkor skulle kräva! Trots heltidsarbete så har dessa kommunala slavar inte fått del av något jobbskatteavdrag och deras köpkraft har minskat kraftig!
    Arbetslösheten har ÖKAT eftersom arbetslöshet alltid räknas som PROCENT av totala arbetskraften, cirka 100 000 fler är arbetslösa idag än när Alliansens politiska förföljelse av fattiga arbetslösa startade!
    Alliansen har FÖRSÄMRAT kvaliten i skolan o sjukvården o äldreomsorgen, och inom barnomsorgen har det gått så långt att barnen under flera års tid gavs hårt bröd, utan pålägg, och vatten på Hälsans förskola som ägs av en FOLKPARTIST!
    Infrastrukturen har aldrig varit sämre, fler tågurspårningar än någonsin, och försvaret har så dålig ekonomi att de inte ens klarade av att skicka upp JAS-plan för att möta de ryska bomplan som övade känvapenbombningar av svenska mål!
    Alliansregeringen införde FRA-lagen och Ipred-lagen och datalagringsdirektivet och TV-licens på datorer och MOBILTELEFONER!
    Jag är socialliberal och brukar rösta på Fp, men 8 års av Alliansregerande har inte inneburit någon socialliberal politik alls och har varit katastrofalt för Sverige!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Oj oj vad hemskt det blivit för dej. Nåt slaveri har jag inte medverkat till så är det bara. Och sen talar du om att man försämrat vården etc. Jo jo andra bedömare säger att Sverige är bästa land att åldras i etc.
      Tycker synd om dej som ser allt så dystert när utomstående proffsbedömare skattar oss lyckliga i Sverige som trots en rejäl lågkonjunktur har en stark ekonomi som många länder i Europa är avvundsjuka på. Men du kanske vet bättre än dem. Nej din dystra bild får du behålla för dej själv.

  3. Hasse

    Jag kan hålla med om att de flesta kommuner gått med plus 2013 , men utan AFA pengar skulle det inte se så ut . Ett stort problem är den nya skatteväxlingen som regeringen genomförde som innebar att många av kommunerna i Västerbotten blev av med pengar som de egentlige skulle haft rätt till men
    många av de blåa kommunerna som redan har pengar fick mer. Det är rättvisan som regeringen ser det. Finns fler exempel på detta. Du som är involverad i kommunpolitiken borde veta vilka pengar Vännäs gått miste om p.g.a skatteväxlingen.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo det har jag. Och när det nya systemet träder i kraft är Vännäs vinnare och får några miljoner till. För övrigt ska sägas att den parlamentariska utredningen som utrett skatteväxlingen var man överens alla partier. Det har man inte varit på länge i en sån här utredning. Däremot så var man kritisk från M för att genomföra den. För det gynnade inte några rika kommuner runt Stockholm. Därför har vi tryckt på för att få igenom förslaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.