Suktade varje onsdag efter VF.

Information är viktigt. Och i dagens samhälle inte minst viktigt när det flödar information på Facebook, Twitter, bloggar och alla sociala medier och dessutom i all annan media.

Tänkte nu mer på annan media och den tryckta print i länet. Som ombudsman är det viktigt att vara uppdaterad så till min brevlåda varje morgon kommer det minst två tidningar varje dag. Vissa dagar faktisk upp till 7 tidningar på morgon ska ögnas igenom. Förutom VK o VF är det Dagens samhälle, Chef och några till. Men då brukar det bli så att man läser det mest på kvällen istället.

För en morgontrött person är det inte lätt att stiga upp tidigare enbart för att läsa tidningar. Utan då värderas några minuter till under täcket högre. Men varje morgon finns VK o VF i lådan. En del kallar VF för ”MiniPravda”. Men det är ju nästan samma material i både VK o VF numera. Men inte riktig än och VF har en del intressanta artiklar som man inte hittar någon annan stans. Ledaren däremot har jag märkt man kan få högt blodtryck utav så den läses inte alltid så noga. Förut kunde man snoka in på nätet i större utsträckning men nu ska man vara prenumerant för att ha full tillgång till nätversionen. Och det kan man ha synpunkter på.

Inom tidningsvärlden ser vi uppkomlingar som Umeå tidning som väldigt intressant med en betydligt större täckningsgrad inom sitt område än både VF och VK tillsammans.

Men jag minns då man varje onsdagsmorgon suktade efter att ha Västerbottens folkblad i sin hand. Prenumererad men inte så gick färden till kiosken för att köpa den så fort som möjligt.

Man kunde för övrigt även prenumerera enbart på onsdagarna om jag inte minns fel. Varför var just onsdagarna så viktiga? Jo det fanns nåt som hette Blänkaren. Där man sålde allt som gick att uppbringa och sidorna kunde vara många o långa med alltifrån skor till motorforden och allt däremellan o lite till. Ibland fick man bilagan som särtryck i sin brevlåda.

Nu har Internet tagit över detta med bl a Blocket, Citibord m fl som starka aktörer. Och nu kan man t o m se bild på det man köper. Men nog var det trevligt att på den tiden veckla ut onsdagens VF för att läsa alla annonser rad för rad, sida upp och sida ner ringa in intressanta annonser o ringa och handla. Många bilar och för övrigt annat såldes och köptes på det viset och inte minst från detta hus.

Men tror inte ”Minipravda” kommer återupptar Blänkaren. Annars vore det nog lysande för att kunna stå på egna ben. Men den marknaden har nog för alltid flyttat till WWW. För övrigt finns det en liten variant av Blänkaren även i VK och heter Lokus. Men det är i ytterst blygsam omfattning mot dåtidens Blänkaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.