Skräpets ansvar.

Jag tycker att de flesta beslut som Regeringen fattar leder åt rätt håll och är bra beslut. Men inte riktigt alla. Nu har vi ett sånt exempel där jag förstår ställningstagandet och håller med i sak men tror att ansvaret behöver förtydligas för alla parter.

Regeringens besked om att insamling av förpackning och returpapper ska bli enklare är mycket bra. Trycket på producenterna måste bli hårdare om detta ska funka. Men jag hörde till dem som tyckte att kommunerna skulle få ta större ansvar för insamlandet för då kunde man göra bättre och lättare lösningar för hushållen i respektive kommun, vilket jag tror underlättat insamlandet.

Sedan vet vi att det inte alltid ser så snyggt ut runt insamlingsstationerna. Och det hade också underlättats om kommunen fick totalansvaret för insamlandet.

Men samtidigt vet vi att vår regering tydligt vill lägga ansvaret där det hör hemma. Och man menar att ska man få frågan att fungera i det långa loppet måste producentansvaret bli större. Och det är helt rätt. Tittar man hur det fungerar t ex i vårt grannland Norge så har producenterna ett betydligt tydligare ansvar vilket är bra.

Så med skärpta krav och ett förtydligat ansvar om att göra det lättare för hushållen att sortera avfallet kan det nog fungera bra även i Sverige. Återvinningsmålen ska också höjas så att mer förpackningar och tidningar samlas in.

Läs mer: 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Nja, nu vet jag inte direkt om Norge har direkt bättre sophantering, men de tjänar nog en del extra på sina sopor, eftersom ”vi” köper dem och de fraktas hit med lastbil. (Vad som släpps direkt ut i havet, lämnar jag utanför).
    När det gäller sophanteringen och sorteringen av desamma så är jag inte lika säker på att det ska ligga mer producentansvar eller hur man skulle kunna lägga ett större producentansvar på de sopor som blir? Jag tror att det ligger ett större ansvar och ”systemtänk” hos varje enskild kommun och innevånare.
    Som exempel så kan jag ta Vilhelmina. Där höjde man den fasta sopavgiften, vilket gör det tämligen omöjligt för mig som konsument att påverka mina egna sopor och utgiften för den samma. Tanken med sopsortering hos enskilda skulle eller ska ju vara att kunna påverka kostnaden.
    Producenten kan väl heller inte längre ”packa korven” utan plastöverdrag, som jag sedan ska bära hem och sortera. Det har ju med ”hygienen” av korven att göra.
    Sedan har jag funderat på det här med ”matavfall”/kompostlådor. Många områden skulle väl kunna ha egna gemensamma komposter för ex. trädgårdsavfall? Det skulle säkert minska antalet svarta sopsäckar och jorden som blir skulle kunna återfylla de områden där det behövs. Problemet är bara ”ansvaret” för gemensamma kompoståtervinningsstationer?

    När det gäller övriga sopor som vi återvinner så finns det ytterligare att änska från ”containerbyggarna” för att slippa kringflygande ”skit”, vid stationerna. Det måste finnas andra sätt att tömma och säkra att papper och plast hamnar på slutna lastbilsflak och inte flyger runt och ut i naturen när de gröna fula återvinningscontainrarna, med konstiga öppningar, ska tömmas.

    Jag tror att vi kanske måste fundera på kostnaderna för konsumenten i sista ledet att ” tjäna” på sina egna sopor.
    ”Vi” sorterar våra hushållssopor, får betala för att få de hämtade till andra anläggningar, som tar betalt för att ta tillvara dem, bränna dem och sälja ex. värme till konsumenten som skickat dem. Så, på något vis så omsätter sopor en himla massa pengar som jag betalar för en himla massa ”onödig” mellanhandshantering.
    Varje kommun kanske skulle ha nytta av egna värmeverk? Bättre om kortare hanteringsvägar för soporna och egna återvinningsbruk som kan tillverka nya påsar eller annan emballage? Eller så kanske vi kan få tillgång att köpa korv packad i papper eller med enbart sitt eget skinn igen?
    För lysrör och andra miljöbesvärande sopor kan man kanske göra gula containers? Vi skulle då slippa en del resor för att lämna in ”skiten”.
    Framför allt så tror jag på att om konsumenten kan styra sina egna kostnader bättre, så skulle sopbergen minska.
    En viktig politisk skitsak? 🙂

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Mycket klokt i det skrivna. Det är ingen skitsak detta med sophantering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.