Äldres trygghet!

Få har väl missat att karusellen i Almedalen är igång. Själv har jag valt att ta hand om arbetet på markplan här hemma istället för att åka detta år.

Så är då vårt förslag offentliggjort. En förändring i socialtjänstlagen som mer tvingar kommunerna att de som är 85 + ska ha rätt till annat boende än att bo hemma när man så behöver.

Socialminister Göran Hägglund presenterade detta idag på Almedalen. Detta är en fråga som berör och är en fråga som vi kommer tungt förhandla i det valmanifest som vi kommer ha tillsammans med Alliansen. Denna trygghetsreform för äldre är otroligt viktigt för oss som parti som värnar om vår allt åldrande befolkning.

Sverige har i undersökningar visat sig vara världens bästa land att åldras i. Men vi vet också av undersökningar att det de äldre ofta saknar är trygghet. Man är inte sällan orolig om det finns ett särkilt boende för mig när jag behöver det. Detta förslag ger våra äldre den trygghet de saknat. Sen ska man ha rätt att bo hemma så länge man kan.

Är glad att detta nu framöver kommer bli en konkret förändring i socialtjänstlagen. För detta kan väl ingen av de andra partierna sätta sig emot. Man kan säga nu blir det upp till bevis vem som värnar om de äldre som byggt upp vårt samhälle. Det krävs dock en ordentlig utredning för att stämma ihop med dagens biståndsbedömning.

Själv har jag motionerat om detta i Vännäs kommun och inte så helt förvånande slog Socialdemokraterna ner på detta och motionen avslogs med alla tokiga motargument. De som säger att Socialdemokraterna värnar om de äldre fullt ut bör nog ta reda på fakta.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    ”Rätt till boende för dem som behöver”, skriver du. Hörde jag fel då, när jag tyckte han sa att den som VILLE och var 85+ skulle ha rätt till boende?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nej helt rätt! Men det skriver jag ju också. Man kan inte göra som Italien att anse att ädreboende är ett fängelse där man ska avtjäna straff. Som bekant sitter Berlusconi på wtt sånt straft. Ett underbetyg åt hela äldrevården. Så man kan inte tvinga nån till en SÄBO plats.
      Ska bli intressant att följa detta förslag för man måste ändra Socialtjänstlagen och det blir också spännande i biståndsbedömningen. Så utredningen kommer jag följa med intresse och om jag inte minns fel har vi pratat om detta med biståndsbedömningen du o jag tidigare. Så du är nog lika intresserad hur detta utformas.

  2. Dage Åberg

    Som principiell motståndare till en del KD-politik måste jag ändå tillstå att Göran Hägglunds Och KDs förslag är värt allt stöd. Detta har blivit ett accelererande problem inte minst under alliansregeringens tid vid makten.
    Alltså utmärkt, förslaget eliminerar potentiellt godtycke och tilltalar allmänt rättsmedvetande, men varför måste din presentation innehålla svepande hugg mot socialdemokraterna i Vännäs och annorstädes. Har allianspartierna drivit en principiellt mera äldrevänlig politik på det här området de senaste 8 åren?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Bra att du håller med om vikten av den trygghet detta kan ge de äldre i vårt land. Vi ska komma ihåg att största delen av äldrevården ansvarar kommunerna för. Och många kommuner styrs av Socialdemokrater. Därav min slutkläm som du inte tycks gilla. Eftersom kommunerna själv ansvarar för äldrevården så har jag motionerat just om boendegaranti för äldre som Socialdemokraterna med Vänsterns som städ parti här i Vännäs sagt nej till och avslagit motionen. Om du tycker att tanken är bra så vore det väl också bra att det blev verkstad av saken eller hur? Men där fick jag nej och därav min besvikelse. Nu kommer det bli aktuellt med en tvingande lag och då måste även S i Vännäs följa lagar o regler. Det är inte första gången man sagt nej till mina motioner inom äldrevårdens område och sedan tvingats inför dem för det har blivit lag eller andra orsaker också har tryckt på.

      Så på din slutfråga svarar jag ja. På riks har man gjort en hel del under de 8 åren men många kommuner släpar efter beroende på att det är annan majoritet där.

  3. BGW

    Det här är ett mycket viktigt förslag. Tyvärr ska många äldre idag tvingas vara hemma fastän de skulle må mycket bättre på ett boende, med omvårdnad, mat, trygghet och sällskap.
    Många är idag väldigt otrygga och ensamma. Den enda kontakt de har är hemtjänsten som kommer inspringande ett par minuter vid varje tillfälle. De har inte tid att sätta sig och prata, umgås och ge trygghet. Tyvärr – för det är det många äldre som behöver.
    Ett bra förslag !

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Men vad bra B-G att du gillar förslaget. Det får inte vara som man ser o hör det fungerar i landet att personer som ska bidtåndsbedömas inte får det man har rätt till. Då måste en tvingande lag till så kommunerna tar sitt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.