Falsk eller realistisk bild?

Vårt kommunalråd Johan Söderling (S) förfäras över att jag målar upp en dyster bild av Vännäs. Jag belyser bara hur Vännäs styrs av en majoritet som inte har koll på ekonomin.

Sen har Vännäs många kvalitéer och möjligheter och det är jag den förste att tillskriva Vännäs men inte tillskriva den styrande majoriteten. Det är fortfarande så bäste Johan att ekonomin inte är bra. Ni har mörkat för väljarna att ni tänker höja skatten. Jag har varit med och höjt skatten en gång tidigare i vår kommun och det får räcka.

Vi satt i en besvärlig ekonomisk sits då också och då sa vi att vi lånar av medborgarna en 50 öring som vi sedan reglerar tillbaka när vi kommit ”på grön kvist”. Där var alla partier överens att den skulle betalas tillbaka. Vad blev det av det löftet? Jag var det enda parti som förra valet tog upp den frågan och om trovärdigheten i det löftet som gavs även från majoriteten.

Nu ska vi ”låna” ännu mer av medborgarna. Vi måste inse att skatter är kontraproduktivt. Att bara höja skatten utan att på allvar se över verksamheten är ingen långsiktig lösning. Det kan vi tydligt se från landstingets senaste höjning. Nu när ekonomin dippar där ytterligare om några år så kommer man tvingas till en skattehöjning till. Tro inte Johan att medborgarna i Vännäs är så intresserad att ”låna” hur mycket som helt till oss för då kan man likaså bo i Umeå. Tänk om de ca 2000 som pendlar gör realitet av en sån tanke. Då måste vi höja skatten flera gånger till.

Vi har personal i våra verksamheter i kommunen som gör ett mycket bra arbete och det ska vi vara stolta över och låta dem utvecklas i sin roll så de växer och trivs i arbetet. Men kommunen mår bra av sund konkurrens. Kanske några av de duktiga anställda vi har vill starta eget företag och göra samma sak man gör idag men vill utvecklas i ett eget företag. Men det förvägrar du personalen Johan.

Du lyfter fram hur du arbetar med näringslivsfrågor. Men all verksamhet som kommunen bedriver ska inget företag göra sig besvär efter. Det finns företag/organisationer som säkert kan göra det både billigare och till och med även bättre kvalité än vad kommunen själv kan. Det kan dina kollegor i Umeå berätta för dej. Men du låter ingen få bevisa det i vår kommun.

Nej för dej ska ideologin in absurdum råda och den ska vi nu som medborgare betala för i en skattehöjning. Som jag sa i debatten på Vännäsdagarna så arbetade jag på Västerbottens största Ica-butik. Folk vallfärdade från hela länet för att handla på Ica-Stinsen. T o m så man fick reseersättning för att handla där. Vad gjorde den styrande majoriteten i Vännäs av det?

Dåvarande ägare fick ett enda besök av kommunalrådet under hela tiden. Tänk om man istället tagit armkrok med varandra och lyft Vännäs till nya nivåer, ordnat bostäder och kollektivtrafik och ett blomstrande näringsliv redan då. Kanske hade Vännäs befolkning legat på 12 tusen personer idag om man till någon del ska följa Umeås utveckling.

Bäste Johan Söderling Vännäs har många möjligheter. Där är vi fullständigt överens. Men låt inte trångsynt ideologiskt tänkande hämma Vännäs utveckling. Lär istället av din kollega och partist Lennart Holmlund i Umeå som har förstått att man måste utveckla orten på många områden för att lyckas och även släppa på ideologin till förmån för utveckling.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. Bergis

    Ledsen att säga det men Vännäs måste stå tillbaka nu när Reinfeldt har sagt att vi måste öppna våra hjärtan inför den ökade asyl och anhöriginvandringen. Skatten måste höjas så vi har råd att inkvartera fler flyktingar i Vännäs.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo. Skulle så vara fallet att ekonomin beror på det så hade den ju inte varit dålig under en längre tid utan blivit det nu och framgent. Fallar alltså på sin egen orimlighet.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja då hade vi möjligen fått följa med på Umeås utveckling. Jag är med på tanken. Tror också på sikt att det kommer bli så. Men som det är nu samarbetar vi på många plan i Umeregionen. Till nytta för skattebetalarna.

  2. johan Söderling

    Hans-Inge Smetana!

    När har du klart deklarerat din politik, dina förslag till lösningar? När har du reserverat dig i ”vårt” gemensamma budgetförslag. Ja annat än på marginalen förstås, det är ju där vi brukar hamna i fullmäktige när budgeten ska tas. Det är med tydlighet att du driver en politik som inriktar sig på oss istället för att tala om vad ni vill i Kristdemokraterna! Det känner jag för övrigt igen hos alla allianspartier, det är väl tydligt för alla väljare (får man hoppas)

    Till sist glöm inte grunden för att vi hamnar i svårigheter. Alliansens politik har kraftigt reducerat statsbidragen som i sin tur gett kommunerna mindre möjlighet att leverera den välfärd våra medborgare behöver.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Men nu ljuger kommunalrådet medborgarna rakt i ansiktet. Inse att det är majoritet som låtit kostymen svälla så vi inte har råd med mera. Du vet lika väl som jag att vi har fått mer medel från denna regering än vi nånsin fått av nån annan. Storleksordning 70 miljoner inflationsrensat. Så håll dej till sanningen fast det är valtider. Då blir du mer trovärdig.

  3. johan Söderling

    Det är lockande att använda ordet ”Trams” efter ditt inlägg men det gör jag förstås inte eftersom du kan ha blivit övertygad om dina siffrors riktighet. Sen att de inte stämmer kan ju alla konstatera, även om du försöker övertyga oss andra annat.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo du kan tala om trams. Att du nerlåter dej i den debatten visar hur mycket man kan lita på dej. Dina odds sjunker betydligt. Inse fakta då vore du värd all respekt. Nu lägger du dej i debatten och drar ett löjets skimmer över det hela. Du ska få fler siffor presenterade. Har haft kontakt med riksdagens utredningstjänst. Alla kan inte ljuga om siffor förutom dej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.