Skattehöjning ingen långsiktig lösning.

Nu är valet över och då kan man göra som man vill tycks vissa mena. Innan valet krävde jag svar från majoriteten i Vännäs vid fler tillfällen om man tänker höja skatten. Detta duckade man för och de svar jag fick bollades bara tillbaka som att jag helt plötsligt står ansvarig för en raserad ekonomi då jag inte lämnat förslag på åtgärd.

Det dråpliga är att det har vi gjort under resans gång i olika tappningar. En del av dem har man från majoriteten tyckt vara kloka andra har man helt sagt nej till trots de gett besparingar. Men nu ämnar man alltså höja skatten. Ingen nyhet för mig men förstår att man kan komma med det nu när valet är över. Det kallar jag fegt.

Många är villiga att betala mer skatt om det går till nåt speciellt ändamål. Men att betala mer skatt som hela tiden rasar ner i ett stort svart hål som ändå inte fylls är ingen intresserad av. Och vårt kommunalråd Johan Söderling blir lika irriterad varje gång när jag säger att vi redan lånat en 50-öring av medborgarna vid förra skattehöjningen. Varför vi sa att vi lånade den var att vi inte kan på sikt ha högre skatt än Umeå. Det hämmar Vännäs utveckling.

Det mest intressanta jag kan läsa ut ur dagens artikel i VK är när Johan Söderling säger att vi måste sköta ekonomin själv. Han har hela tiden hävdat att om vi får en ny regering så kommer allt att lösa sig eftersom de har mer till kommunerna i sin budget än vad Alliansen har. Och det är riktigt men nu har tydligen Johan insett att de ca 285000 kr vi får ytterligare inte fyller upp det hål på ca 20 miljoner vi behöver om vi ska följa fullmäktiges mål. Bra insikt men kommer kanske lite väl sent.

Dessutom kommer vi få betala drygt 4 miljoner till i ökade arbetsgivaravgifter. Dessa fakta var känt innan valet men likväl hävdade S då att lösningen låg hos Löfven. Så snabbt har man nu alltså kommit på andra tankar och läser jag artikeln med mina ögon så skyller han nu på Löfven att han måste höja skatten liksom han tidigare skyllt på Alliansregeringen.

Så vi har en spännande budgetdag den 16 oktober. Men nån skattehöjning kommer jag och KD inte vara med på. Men kommer självklart ha konkreta förslag på hur vi ska komma tillrätta med ekonomin utan skattehöjning som slår hårdast mot de med lägst inkomster.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.