Har Norge kommit på nåt som Sverige missat?

Nu är det viktigare än någonsin att vi tar ställning. Det jag tänker på är frågan om medlemskap i NATO.

Tänker på alla kränkningar vi nu får vara med om av vårt territorium både till land och havs och luft. Sverige har liksom på ett ”lagom” sätt hållit sig neutralt. Vi var ju inte så speciellt neutral i tidigare krig när det ändå kommer till kritan. Men det är liksom typiskt Sverige att vara så där mitt emellan för att slippa alliera sig åt nåt håll men ändå faller man till föga gång på gång. Jag tycker att det är dags att utreda vad det innebär att Sverige går med i NATO.

Frågan har drivits av vårt parti om en utredning. Sedan måste detta beslut förankras och fattas i breda uppgörelser. Mest troligt är att vi även här måste göra en Löfven, alltså lämna V utanför, faktiskt det bästa han gjort för Sverige. För att V ska tänka sig gå med i Nato är väl lika svårt som att Putin ska alliera sig med USA.

NATO har fått en sekreterare i Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg. Ett mycket bra val. Var i Norge och följde medias rapportering när det skedde. Där är för övrigt en helt annan tongång över partigränserna om vikten av NATO. Har Norge kommit på nåt som Sverige har missat?

Liksom jag brukar prata om att Lennart Holmlund måste komma till Vännäs och lära S i Vännäs hur man styr en kommun så kanske Jens Stoltenberg ska ta Lövfen åt sidan och förklara att man inte är stark ensam försvarspolitiskt.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. Vi veka

    Lugna ner dig. Om ryssarna anfaller Sverige, anser nog NATO det viktigt att skydda oss från rysk etablering i Norden. Därför kan vi montera ner försvaret och lägga pengarna på skattesänkningar istället, eller hur Alliansmedlemmar?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo du verkar ivrare av att köra tom retorik. Liksom att man inte kan kontera allt mot skattesänkningar så kan man heller inte kontera allt mot skattehöjningar. Vi har ett försvar som behöver ses över och det har vi som parti sagt länge. Men det bör utredas vad medlemskap i NATO skulle innebära för oss. Så har vi nåt konkret att ta ställning till i ett brett parlamentariskt beslut.

  2. Erik

    Nu måste du förklara hur du tänkte: Har Holmlund verkligen något att lära ut åt S-politikerna i Vännäs? Och vad skulle det i så fall vara för lärdomar han har i rockärmen? Jag kan dock inte komma på något positivt. Vare sig ekonomiskt eller ledarskap? Skulle väl då vara härskarteknik och management by fear.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jag menar att Lennart H har ett öppet sinne för att ha sund konkurrens i kommunal verksamhet. Sedan han fått in andra som gör uppdrag så har han sett tre effekter.
      1. Bättre kvalité i den egen verksamheten pga. konkurrens.
      2. Verksamheten har blivit billigare
      3. Nöjdare brukare.
      För mig som ivrare att vi ska ha en god o effektiv kommunal verksamhet med hög kvalité låter det som ljuv musik. Man här i Vännäs hänger man upp sig på vem som utför tjänsten.

  3. oscar

    Vet inte om du missat att Norge var ockuperat under WW2 och tack vare England,USA lyckades hålla stånd mot Hitler och vid krigslutet 1945 kastade ut ockupationsmakten.
    Norge var vid krigslutet kraftigt försvagat både ekonomiskt och militärt. När så NATO bildades 1949, sågs det som en naturlig utveckling att bygga upp försvarsförmågan, genom att ansluta sig till försvarsalliansen. Norges historia, både militärt och kulturellt är något helt eljest än vad vi i detta land har upplevt. Sverige har genom sin neutralitetspolitik lyckats undvika konflikter med ganska bra resultat. Ett NATO medlemskap skulle dock innebära ett kraftigt ställningstagande, som ytterst innebär att Sverige överger sin neutralitet och ökar sitt behov av ett kraftigare försvar

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo visst har vi olika historier i länderna. Men det kan åtminstone utredas vad ett NATO medelmskap skulle innebära. Jag har inte sagt att vi ska gå med, utan bara utreda så vi vet vad vi ska ta ställning till. Nu är det massa tyckanden hit i dit. Och sånt kan man inte fatta beslut på.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag har fördelen att vara i Norge en hel del och det finns en hel del att analysera och jämföra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.