Utförare eller kvalité? Vad är viktigast?

Nu är Andreas Jansson ute och skriver i sånt han inte vet vad han talar om. Jag har full respekt för att en Vänsterpartist inte gillar att det är fler som driver verksamheter än det allmänna. Det liksom ligger i deras grundideologi. 

Men han menar att om man lägger ut assistans på annan utförare som många andra kommuner gjort så blir det så mycket sämre villkor för anställda. Men hur får då dessa företag/organisationer sina anställda? Tvingas de in som Andreas Jansson hävdar i nåt mycket sämre som de inte kan acceptera utan går som slavar och har inget att säga till om.

Andreas kan inte ha mött många arbetstagare genom åren. Jag har besökt otaliga boenden för äldre, assistansföretag etc både verksamhet som bedrivs i kommunal regi och även av andra aktörer i vårt land. Det jag har mött till skillnad mot Andreas (om han varit på några besök?) är nöjda anställda i både kommunal verksamhet men också inte minst de som arbetar åt företag/ föreningar/ organisationer /intraprenader etc. som säger sig trivas betydligt bättre sedan man fått byta arbetsgivare.

De vittrar om ett större mått av egenbestämmande och mera möjligheter att påverka sin egen vardag vilket ger både större trivsel i arbetet och mindre sjukskrivning etc. Vilket gör att verksamheten blir billigare och just därför sparar man pengar. Så många vittnar om ett arbetsgivaransvar som har vidare begrepp än det dom varit med om tidigare. Kanske dessa då ljuger Andreas?

När du verkar kunna hur det ligger till så vill jag fråga om du hälsat på intraprenaderna vi har i vår kommun? T ex den nu nerlagda intraprenaden Orion var jag kontaktpolitiker från nämnden under 4 år. Där mötte jag personer som hade lägre sjukskrivning än andra, man ville ta större ansvar för varandra (höll ner vikariekostnaden) etc. Och det syntes också i budgeten. De hade pengar över varje år.

Vi har fantastisk verksamhet i vår kommun och många anställda gör ett fantastisk jobb. Så jag vill nog hävda att jag har tagit mitt arbetsgivaransvar under de år jag aktivt suttit i kommunstyrelsen men jag har en vidare syn och är inte så inskränkt till vem som driver verksamheten. För mig som Kristdemokrat är det kvalitén som är det viktiga och inte driftsformen. Det är jag stolt över.

Oavsett om vi lägger ut verksamhet på intraprenad, entreprenad eller driver egen verksamhet, oavsett vilken driftsform vi än väljer så är det vi som är medborgarnas företrädare som har ansvar för kvalitén. Och den ska inte tummas på oavsett driftsform.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.