Skatteväxling, rätt eller fel?

Idag är det inplanerat det första tillfället att träffa landstingsledningen ang hemsjukvården i uppdraget att lösa den uppkomna cituationen.

Som ni nog sett jag skrivit tidigare så har jag ingått i den förhandlingsdelegationen från Västerbottens kommuner för att hemsjukvården ska överföras från landstingets regi till kommunerna. Vi är alla överens att vi tror det är det bästa för den som behöver hemsjukvård att det är kommunernas ansvar.

Och ansvaret för hemsjukvården har nu legat hos kommunerna ca ett år. I förhandlingen fick vi till att vi ska ha en kontrollstation efter ett år. Det var ett villkor för att vi skulle få med några av de mindre kommunerna i vårt län.

Själv tycker jag att det var bra att vi fick till en kontrollstation och om jag inte minns fel så är vi det enda län som har en sådan. Kontrollstationen innebär att vi ska stämma av hur skatteväxlingen blev. Växlade vi på rätt summa utifrån uppdraget? Det är den stora frågan. Och som jag ser det så handlar det inte om vi ska fortsatt ha hemsjukvården i kommunernas regi eller inte.

Jag menar verksamhetsflytten har vi gjort och den ligger fast. Det har dock visat sig inte vara helt enkelt att komma till en gemensam syn i skatteväxlingsfrågan mellan landsting o kommuner från tjänstemannahåll i länet. Man kunde helt enkelt inte enas så politiken har tagit över.

Vi är tre representanter från kommunerna (Lilly Bäcklund, kommunalråd i Lycksele, Bert Öhlund, fd kommunalråd i Skellefteå och undertecknad som ska träffa landstingsstyrelsens presidium i morgon för att få en första sondering och avstamp inför framtida träffar.

Vi löser nog inte detta på en gång utan kommer antagligen att behöva träffas några gånger i vår innan vi kan ha ett gemensam syn på skattefördelningen. Men jag tror att vi har full möjlighet att lösa det på den politiska nivån. Men det är också viktigt så vi inte kommer få en lång träta framöver mellan landsting och kommunerna i länet. Det gagnas ingen av.

Så vi ska göra vad vi kan för att lösa det så smidigt som möjligt för att komma till en ev. skattejustering först vid årsskiftet 2016.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja det kommer vi se framöver. Eftersom vi inte är klara så vill jag inte göra det offentligt än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.