Valanalysen är nu släppt!

Som jag tidigare skrivit om har jag tillsammans med 4 andra personer i landet av partistyrelsen fått förtroendet att analysera supervalåret, alltså både EP-valet och de allmänna valen i höstas.

Vi gjorde lite halt i arbetet i december för vi fick även uppdrag att ta med det tredje valet som inte blev av. Så därför kunde vi nu slutföra vårt arbete. Partistyrelsen har fått rapporten för några dagar sedan men idag har vi alltså även kommunicerat den med media.

Arbetet har varit spännande och givande. Vad gjorde vi bra och vad kunde vi ha gjort bättre är den ständiga frågan i alla sammanhang och så även här. Vi har fokuserat på både organisation, politik, kommunikation etc. Vi har delat upp områden mellan oss för att fördjupa olika saker.

Det har varit ett bra samarbete i gruppen och samsyn i de flesta frågor. Men det slog mig ganska snabbt hur olika det ändå är i landet. Alltså hur ett politiskt agerande i del av landet kan tolkas positivt och i ett annat precis tvärtom. Men många ageranden slår förstås genom hela landet. Att det politiska klimatet är olika i landet är ju ingen nyhet men det blir tydligare när man sitter i en sån här mindre arbetsgrupp och analyserar.

Vi kallar rapporten ”En säljbar skillnad”. Och det är liksom också temat över arbetet. Vi måste som parti visa på en säljbar skillnad mot andra partier. Vi har enligt alla mätningar en potential på ca 12 % och frågan vi ställt oss är varför ligger vi då i senaste valet mellan 4-5% ? EP-valet visar dock högre siffror och var det val de senaste mandatperioderna då vi gick framåt.

Vad det beror på har vi också analyserat och givit vårt svar på. Det finns mer att göra på många plan. Allianssamarbetet anser vi är viktigt men att vi ofta missat tala om vad vi fått igenom i samarbetet. Det är absolut inte som en del uttrycker sig att vi bara är en flöjel för moderaterna. I förhållande till vårt mandat vill jag istället hävda att vi fått igenom större andel än moderaterna men när väl reformen ligger där har vi helt lydigt talat om att det är Alliansregeringens arbete.

Vi måste alltså bli bättre på att tala om för väljarna vad vi faktiskt åstadkommit inom sammanträdesväggarna på alla plan i vårt land. Finns många aspekter man kan skriva om men du som är intresserad kan läsa vår rapport här.

Expressen har också skrivit i saken. Nu fokuserar vi på att vara vassa i valet 2018. Med de förslag som vi nu lägger fram och med de tankar som finns sedan tidigare så är det fullt möjligt att ligga på de 12% som mätningar visar vi ska ligga på.

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Vad sjutton betyder detta: ”Vi har enligt alla mätningar en potential på ca 12 % …”, Hans-Inge? Vad är det för mätningar?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo om såna som dej som egentligen tycker vi har bra politik också lägger sin röst på KD då är vi runt dom summorna 🙂
      Det har gjorts mätningar av olika institut utifrån verklig politik där folk har fått svara hur man tycker i olika frågor utan att veta vilket parti som för den politiken. Likadant är det när man runt valet får möjlighet att svara på webben vad man tycker i olika frågor så är det väldigt många som blir förvånande när dom ser att de ligger närmast KD. Men det finns massa fördomar fortfarande som dämpar dessa 12%. Antar att du läst vår valanalys om inte så ta en ny möjlighet.

      • Karl-Gustav Sjöström

        Ok, Hans-Inge, då förstår jag. Samtidigt kan jag meddela att jag ”har en potential” på åtskilliga procent att bli något stort och betydelsefullt i samhället, om jag bara hade skött mitt liv bättre. Allt detta enligt en mätning som gjordes i början på 40-talet av vad 50 % av upphovet till mig spådde, min mamma alltså.

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Jo o jag delar den undersökningens resultat. Mamma hade rätt. Om du använt ditt liv lite annars så kanske du varit Kristdemokrat nu 🙂

  2. Thomas Svärson

    Jag betvivlar inte kompetensen hos de fem personer som gjort denna grundliga rapport. Men jag är förundrad över att en av de allra viktigaste parametrarna saknas helt och hållet här;
    Har ni inte över huvud taget beaktat att många av KD´s gamla väljare känt sig djupt svikna genom bl.a. den senaste partiledarens feghet i uttalanden(eller avsaknaden av uttalanden) bottnade i de kristna värderingarna, och därav lagt sin röst på andra partier numera?

    Inte någonstans ser jag på senare år att partiet är rakryggat i samhällsdebatten om att det är lydnad av Bibelns budskap som bygger upp ett välsignat och välmående land… Vart ska då väljarna som saknar denna tydligheten ta vägen?

    Jämför gärna mera och analysera vad som gjorde partiet stort under Affes dagar, jämfört med nutidens tillbakagång. Jag ringaktar inte på något sätt de frågor som partiet har högst på sin dagordning, tvärtom, men saknar som sagt mera Bibeltrohet, vilket skulle lyfta partiets siffror igen.

    Mvh

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag vill ställa en motfråga så här i början. Vilket parti röstar du på som har mer tydlig kristen inriktning. Finns ju bara ett parti i Sveriges Riksdag som har det. Sen har jag all respekt för att man väljer parti utifrån olika aspekter. Men säg inte att du kan välja utifrån kristna värden nåt annat parti i riksdagen eftersom det inte finns. Sen kan man visst ha synpunkter på ett och annat. Det har jag också. Men dem tar jag med partiordförande eller i andra forum där jag har påverkansgrad.

  3. John

    12% , ja kan konstatera att du har humor . De här är väl de största skämt som någon har presenterat . ha ha ha ha

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nu är det inte jag som påstår dessa siffor då kunde du ha anledning till att ifrågasätta opartiskheten. Men det är en evidensbaserad undersökning från Göteborgs Universitet. Så skratta bäst som skrattar sist….

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Det är också en av orsakerna som vi tar upp i gruppen. Gäller dock i princip alla partier utom ett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.