Lån – lönsam affär.

Nu är det full gång med lånekarusellen igen. Har jag förstått det rätt så lånar vi alldeles för mycket och det är ju inte så kontigt med så låga räntor som vi har idag.

Men jag blir fortsatt väldigt störd över den reklam som sköljs över en när det gäller möjligheter till att låna pengar från mer eller mindre seriösa företag. Vi vet också att många unga inte har möjlighet att värja sig och konsumerar mer än man egentligen har råd med för man kan ju alltid låna. Sedan hamnar man hos kronofogden för mindre summor och sen raseras möjligheterna att låna pengar när man t ex ska köpa hus i framtiden.

I min värld är det inte bra att låna till den vardagliga konsumtionen, det brukar inte vara nån hållbar lösning på sikt. Hur ska vi lära dagens ungdom detta?

I posten idag fick jag tre olika möjligheter och alla ska sägas spara pengar om jag lånar hos dem. Dessutom ringde det ett företag för några dagar sedan som lovade ”guld o gröna skogar” bara jag lånade hos dem.

Konfronterade dem med den ränta de debiterar och frågar hur de kan säga att de sparar pengar. Fick ingen större förklaring men hörde snart ett klick i luren. Så seriös var man att förklara sina invanda och inlärda men långt ifrån sanna argument om deras lösning av ekonomin.

En känd man sa för en tid sedan: Om man är satt i skuld är man inte fri… Det stämmer fortfarande fast vi har låga räntor. Kom du ihåg vem det var som myntade denna mening?

Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>