Tomma tunnor skramlar värst!

Igår gick vår arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ut med att det mål man gick till val på att ha Europas lägsta arbetslöshet inte kommer att kunna uppfyllas. Ursäkta mej men var det någon som trodde på detta annat än att det var en ordentligt stor bit valfläsk som alla andra löften som denna regering har brutit.

Vi kan snarare säga att är det nåt vallöfte de har kvar som de inte brutit? Om man på allvar ville ha Europas lägsta arbetslöshet så borde man inte göra det dyrare och svårare för företagen att anställa. Man borde inte sett till att plocka bort arbetsgivarrabatten att anställa unga, man borde inte sett till att försämra rotavdragen och man borde inte straffbeskatta företagen etc etc….

Det är med ett löjes skimmer vi fått ta del av den kompensation regeringen lovat kommunerna för den bortplockade arbetsgivarrabatten för att anställa unga. Och helt i linje med regeringens företagsfientliga politik får företagen ingen kompensation alls.

I vår kommun hade vi en arbetsgivarrabatt på 4,2 miljoner på de yngre vi har anställda i kommunen. En välbehövlig slant och incitament för att yngre med mindre erfarenhet ska få komma i arbete och dels få arbeta men också erhålla den erfarenhet de så väl behöver i sin fortsatta arbetskarriär. Det är svårt att få erfarenhet när man inte får möjligheten.

Det var med stor spänning vi i budgetberedningen väntade på prognosen som skulle kompensera detta. Och jag kunde nästan inte hålla mig för skratt när den kom. Vi kompenseras med hela 75 kr/invånare. Alltså en summa på ca 630 000 kr mot tidigare 4,2 miljoner som man lovat kompensera. Sen säger sig S o MP värna om den offentliga sektorn. Tomt prat som vanligt.

Det värsta är att snart förvånas man inte ens när regeringen bryter löften. Men man förvånas storligen när denna regering åstadkommer nåt man lovat annat än att höja skatter och minska jobben med att försämra för företagen.

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Hasse

    Ärligt talat Hans-Inge , hur lätt är det att försöka göra nåt vettigt för landet då all baseras på en budget som vill öka klyftorna och ge de som redan har det bra ännu mer.
    Jag skulle vilja sett att alliansen gjort nåt med alla arbetsplatsolyckor och dödsfall som sker
    runt om i Sverige. Vad har den förra regeringen gjort för att förbättra för de som är sjuka och pensionärer ?
    Som många experter har påpekat så är det inte bättre för ett land som har stora klyftor mellan medborgarna.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag är glad att vi har en alliansbudget så det är nåt vettigt i alla fall. Så kan inte regeringen lägga ikull hela Sverige fullständigt. Den förra regeringen har gjort mycket för de sjuka och pensionärer. Inte minst skattesänkningar för pensionärer som vi tack vare påtryckningar från KD inte gjort bara en gång eller två gånger utan inte mindre än 4 ggr.
      Varje arbetsplatsolycka som sker är en tragedi. Men det finns tydlig lagstiftning i frågan så om arbetsplatssäkerheten sköts rätt så ska det inte ske olyckor. Så regeringen har gjort sin hemläxa här. Men vi har nollvision i trafiken också och ändå sker olyckor.
      Ja utanförskapet är inte bra. Men hur stor är den inte idag med en S regering som har som mål, inte att man ska komma i arbete utan i bidrag. Ett bidragsberoende är väl ett utanförskap om något.

  2. Leif

    ”Men man förvånas storligen när”
    S och V här i Vännäs efter så många års erfarenhet av sina partier trodde på kompensationslöftena. Beror på om de i efterhand tycker det var värt att kasta sin egen kommun under bussen bara för att komma åt regeringsmakten.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo det blev lite bleka miner bland majoriteten när summan delgavs. Jag har lyft fram denna summa flera ggr i debatten men då har jag fått höra att det ska kompenseras fullt ut. Tänkt själv att det har vi osett. Men att den skulle bli så dålig trodde jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.