Hagamannen – inte männens fel!

I dagens VK kan vi läsa om hur Vänsterpartiet ser på Hagamannen och vad han åstadkommit. De har också orsaken till hans agerande och skyller detta i princip på att vi i grunden är män och kvinnor.

Dom hävdar att alla kvinnor är potentiella offer och alla män är potentiella förövare. Behöver jag säga att dom som vanligt har helt fel. Vet inte Vänsterpartiet att det också är kvinnor som förgriper sig på både män och barn.

Självklart vill jag med råge ta allt avstånd från alla typer av förtryck och våld. Och jag är heller ingen potentiell våldsverkare som V hävdar. Vill hålla mig över den nivån i debatten.

Att göra som V gör hävdar jag är att välja blunda för orsaken för att vinna låga politiska poänger och då inte ha möjlighet att komma till grunden och räta upp grundproblemet.

Jag var en av 5 domare i Hovrätten som dömde Niklas (Hagamannen) till det straff som han nu blir villkorligt frigiven från. Jag vet också orsaken eller det bakomliggande till hans agerande. Och det handlar inte om att vi i grunden är män och kvinnor utan det handlar om nåt helt annat.

Har dock förståelse för många kvinnor och likaså män som känner rädsla och oro när han nu blir villkorligt frigiven. Men vi ”normala” människor som inte är ”potentiella våldtäktsmän” ska vara garanten och kämpa för att våldtäktsmän inte ska få framfart i vårt samhälle. För stoppa detta klarar inte V med deras brist på logisk analysförmåga.

Du står väl inte och tittar på när nåt brott pågår vare sig det rör sig om män, kvinnor eller barn? Eller är det dags att som Kristdemokraterna länge förespråkat att vi ska införa en lagstiftning i saken.

Etiketter: , , , , ,

40 kommentarer

  1. LEif

    Ingen såg någonsin Hagamannen göra något, utan dom han våldtog. Så vad skulle eran såkallade lag göra? Fängelsestraff om man sprang om en ny Breivik kom? Att en från KD ska prata om ”brist på logisk analysförmåga” är nästan brottsligt.

    Regligon är det som kommer förstöra världen en dag.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Välkommen åter Hans-Inge och dessutom med kloka ord – höll på att skriva ”för en gångs skull” 🙂

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tack. Såg idag att det var länge sedan jag plitade ner några bokstäver. Tiden rullar på och man hinner ju inte allt. Men du och jag är ju överens om mer än du vill inse 🙂

  3. Enrique Lescure

    Han dömdes till 14 år och är ute efter 9. Detta innebär i grund och botten två år per offer, och kan ses som problematiskt med tanke på att de psykologiska effekterna av att ha blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt kommer vara med en människa hela livet

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Delar fullt ut det du skriver. Straff för brott är tyvärr allt för sällan i paritet med det brott som utförts och tyvärr nästan aldrig i paritet med det offren lidit.

  4. Lisa

    Vi kan ju säga lite vad vi vill, och jag tror att alla är eniga om att det finns ”goda män”… säkert fler än man ger creds för om man tycker att det förtjänar creds… det är nog inte vad det handlar om här.
    Men att män är så starkt representerade när det gäller överfallsvåldtäkter så blir det svårt att inte generalisera ”alla män” som potentiella förövare. Jag kan inte tala för dig men om du tänker dig själv, vill du att kvinnor i din närhet ska vara aktsamma mot alla män när hon går hem på kvällen/natten, för som vi vet kan vi inte söka efter tecken i utseende eller annat för att göra bedömningen… om man nu inte ska lita till att intrycket ”ser snäll ut” också är det som gäller? Då blir det, vare sig det är smakligt eller inte, så att det sker en generalisering av alla män som potentiella förövare…

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Du har rätt i din analys, men gillar inte att man generaliserar att det är ”alla” män. Det är rätt att de som fälls för sexualbrott ca 98 % är män. Men det är inte detsamma som 98 % av alla män tack o lov.

    • JM

      Och det är en generalisering som är absurd. Man måste ju se nyktert på detta och inse att dessa 98% inte ens är 1 % enhet av alla män. Att då generalisera visar ju tydliga tecken på bristande analysförmåga och lätt hamnar helt fel i att angripa detta.

      • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

        Ja att generalisera på detta sätt är rent vansinnigt o ett lågvattenmärke. Och den åsikten verkar vi dela.

  5. Krossa patriakatet!

    Hej! Alla har nog förstått att även kvinnor kan begå vålds och sexualbrott. Men att ta upp dessa kvinnor som ett slags motargument i våldtäktdebatten är nästan absurt med tanke på att det är MÄN som begår 98% av av alla våldtäkter.
    Uppenbarligen har du också missat vänsterpartiets poäng, de säger inte att alla män är våltäktsmän men det som är sant är att samhället säger till kvinnor att alla män är potentiella våldtäktsmän. Vi lär oss att inte gå hem själva på kvällen, att inte dricka för mycket, att inte lita på okända män osv.

    Du säger även att vänstern har missat grundproblemet. Då undrar jag vad som enligt dig är grundproblemet? Varför våldtar och slår män kvinnor dagligen? Varför har vi ännu inte kommit till en lösning på detta när det är så många kvinnor som känner sig otrygga i samhället?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja varför? Som jag svarat så tror jag det krävs ett antal åtgärder. Normer och värderingar håller på luckras upp i vårt samhälle och då tror jag tyvärr att man kommer se ännu mer av dessa problem om man inte ser det som ett individproblem och där tar krafttag. Vad samhället talar lyssnar en vänsterpartist till. För mig som kristdemokrat är individen större än samhället och jag lägger kraften i agerandet där det hör hämma, alltså på individnivå. De individer som håller på med sånt här ska lära sig att man inte gör så. Därför vägrar jag acceptera att alla män beläggs med våldsbeteende oavsett om det är som du skriver samhället som säger så eller om det är en o annan vänsterpartist.

    • Stefan S.

      Att argumentera att: eftersom vissa män utför överfallsvåldtäkter blir således alla män potentiella våldtäktsmän är lika knäppigt som att argumentera att: Eftersom vissa muslimer är självmordsbombare så är alla muslimer potentiella självmordsbombare. Den typen av argumentation gör att alla exempel kan ”magiskt förvandlas” till generaliseringar.

      Trots att jag är man, så går jag inte ut själv, undviker okända män/kvinnor, dricker varannan vatten, går hem antingen i grupp eller taxi. Varför då? Jo, för att det finns galningar!

      • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

        Helt rätt! Dit vill jag komma. Det handlar inte om kön utan som du skriver det finns galningar. Och de individerna ska behandlas efter sina handlingar.

    • Manne N

      Så finner jag mig försvara någon som vill basera lagen på bibel mot mina partikamrater. Märkligt! Att jämföra manliga och kvinnliga förövare vid sexualbrott är absolut relevant. Om man räknar alla våldsbrott så begås det inte av 99,98% av männen. Endast ca. 2 promille av männen gör sig varje år skyldiga till våldsbrott. Av dessa är över hälften tidigare dömda och drygt 20% är arbetslösa. (En stor del av kvinnliga offer är också tidigare dömda.) Att påstå att våld säger något om manlighet är bara fånigt. Män som utövar våld är extremt ovanligt. Ett sätt att få det att verka vanligt är att berätta hur många gånger det sker varje dag. Men vi pratar om fler än 3000000 miljoner män i vuxen ålder varav en överväldigande majoritet aldrig använder våld. Eftersom våldsamma män är extrem avvikelse så är jämförelsen med kvinnliga sexförbrytare absolut relevant. Att använda en så extrem brottsling som Hagamannen för att säga något om manlighet borde få även vänsterpartister att reagera. (Källa:BRÅ och NTU)

      • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

        Härligt! Vi verkar vara helt överens i att man inte kan säga att alla män är potentiella våldtäktsmän. Det var min ingång i saken. Gillar din sifferexercis.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Helt rätt att det är män som i största delen utför, misstänks och lagförs för sexualbrott. Därom råder inget tvivel. Däremot finns det mörkertal på både kvinnor och män. Alltså betydligt fler både kvinnor och män än de som misstänkts och lagförs begår dylika brott. Orsakerna är som du förstår många. En av orsakerna hör ihop med ett gammalt ordspråk: När vinet går in går vettet ut. Där har vi en orsak då ofta (men inte alla) dylika handlingar begås under rusets inverkan.

      • Mattias

        Menar du alltså att det ser annorlunda bland mörkertalen, att det är mindre än 98% av dem som begås av män? Har du någon källa på detta?

        Det jag undrar är bara vilken anledning du tror att det finns till varför män är så överrepresenterade i denna statistik? Att brotten begås under berusning förklarar väl inte varför 98% begås av män?

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Nej jag menar att det finns brott som inte anmäls eller lagförs. Så antalsmässigt är det fler än de du relaterar till och att det möjligen är större mörkertal bland kvinnor eftersom det är oerhört skämmigt att som man anmäla brott. Men också att det först för några år sedan är kvinnor som anmälts o lagförts för pedofeli. Tidigera har det inte ens funnits med som tanke när rättvisa ska skipas.

          • Hej

            Håller med Mattias till 100%! Du svarar fortfarande inte på varför du tror män våldtar? Du håller fortfarande på att försöka vrida på statistiken? 98% är män. Ja män tycker kanske att det är skämmigt att anmäla men varför då? Kan inte det ännu mer peka på att samhällets syn på mannen och mansrollen är destruktiv? Jag tror även att det är otroligt svårt och jobbigt för kvinnor som utsatts för sexualbrott att anmäla detta. Det kan tolkas som att du förminskar dessa kvinnor i ditt svar till Mattias ovan.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Jag förminskar på intet sätt de kvinnor som blivit utsatta utan istället har jag stöttat och hjälpt kvinnor till att anmäla och hjälpa genom processen.Så din tolkning är helt fel.

          • Nina

            Men du svarar ju inte på frågan; varför är det MÄN som utför brotten och inte kvinnor?

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Läs vad jag skrivit i resterande kommentarer.

          • Therese

            Menar du att det egentligen är 50/50 men att män tycker att det är så ”skämmigt” att brott med kvinnliga förövare inte anmäls? Tycker män även att det är skämmigt att anmäla sexualbrott mot barn där kvinnor är förövare?

            För om jag inte kan tolka ditt svar så så har du inte svarat på Mattias fråga. Varför tror du att män är överrepresenterade när det gäller sexualbrott?

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Nej jag vrider inte o vänder statistiken för att få fram min tolkning som du gör. Tror jag vet en del om rättsprocessen med den erfarenhet jag har (har också haft uppdrag som jag inte kan nämmna här pga sekretess)så vet att det inte är en lätt process som offer att gå igenom. Jag tror inte att man bara kan göra det enkelt för sig och säga varför det är som det är. Mitt liv och erfarenhet säger att varje händelse är unik men att allt sånt här ska motarbetas. Så lägg skulden där den hör hemma och arbeta för att detta inte ska hända.

      • Kd-motståndare

        Män våldtar även i nyktert tillstånd. Visst kan alkohol spela en stor roll för vissa men den enda tydliga gemensamma nämnaren är att det är ju män! Det går inte att säga annat!

        Hur ska vi lösa problemet med att män dagligen slår och våldtar kvinnor? Att granska patriarkatet, samhällets normer och värderingar tycker jag är en väldigt rimlig lösning eller i alla fall en början. Du säger endast att vänsterpartiet har fel men vad tycker du samhället ska vidta för åtgärder för att män ska sluta våldta kvinnor?

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Självkart ska normer och värderingar granskas. Det har KD hävdad under lång tid. Sedan kan man inte som Vänsterpartiet gör lägga all skuld på samhället. Det är individens ansvar att bete sig mänskligt. Oavsett om man är man eller kvinna, och gör man inte det ska man få ta konsekvenserna för sitt handlande. Ett större individfokus är en sak jag tror vi måste få till för att minska mäns våld mot kvinnor. Sen krävs många åtgärder på individnivå för dem som sysslar med sånt här.

  6. Michael Grahn

    Alltså allvarligt var vill du komma? Om du inte förstår problematiken tycker det är allvarligt och skäms verkligen som med medmänniska över din inställning. Om du dessutom är kristen så skäms jag ännu mer. Sätt dig ner och ta ett djupt andetag och fundera på vad du skriver…..

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Läs vad jag skriver. Jag tycker det är vidrigt och baklagansvärt på alla sätt. Men min inställning är fortfarande som jag gjort klart för i min blogg att man inte kan generalisera. Läs en del av de kloka kommentererna så kanske du också förstår.

  7. Pingback: Hagamannen – individ vs strukturer | Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Inte konstigt att du som socialist ser samhället som det övergripande. Jag som stolt kristdemokrat ser individen som problemet eftersom inte alla män är våldsverkare. Alla löntagare är inte potentiella skattsmitare heller,o alla muslimer är inte potentiella terrorister och alla kristna är inte korsfarare etc etc. Listan går göra lång. Nej titta på individnivå så klarar vi lösa problemet. Eftersom för mig är individen större än staten. Men de individer som inte sköter sig ska också få klä skott för sina handlingar.

  8. Eric Johansson

    Hej Hans. Jag är man, jag är rädd att jag nog skulle överreagera om jag såg en man slå en kvinna. Konsekvenserna av mitt handlande skulle bli svårt att rent rättsligt lösa. Men huvudsaken är ändå att kvinnan kommer lindrigare undan sin våldsverkare för att jag agerat än om jag ej gjort det. Att man agerar mot våldet på och hatet mot kvinnor.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Hej o samma sak för mig. Jag skulle nog slå mig olycklig om jag såg något sådant. Man kan inte se sånt utan att reagera. Så inte vill jag se mig som en potentiell sexualförbrytare som artikeln jag motsätter mig gör gällande. Och av dina rader så förstår jag att du inte heller vill se dig som en sådan.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tack för det. Man kan inte generalisera på detta sätt. Det är individerna vi måste komma åt i samhället och de ska få klä skott för sina handlingar

  9. Göran Jonzon

    Intressant ämne du tar upp här !
    Sexualitet hos däggdjur präglas hos de allra flesta arter av olika former av aggressivitet.
    Genom att honorna väljer den partner som vinner i fysisk kraftmäting, befrämjar det naturliga urvalet både fysisk styrka kombinerat med aggressivitet och hög testosteronnivå.
    Parningsaktens nära koppling till fysisk styrka hos hanen lägger givetvis en grogrund för att överslagshandlingar kan dyka upp i samband med erotisk laddning.
    Att detta beteende hos Homo Sapiens honor skulle tillhöra en avlägsen passage i naturliga evolutionen, motsägs av fenomenet som Stockholmssyndromet och att så många kvinnor söker kontakt med fängslade våldsverkare.
    Det verkar som att ett stort antal kvinnor styrs med av instinkten att söka dominanta och kraftfulla fäder till sin avkomma, än social eftretanke.
    Tidigt i min ungdom insåg jag att det var mer än enstaka fenomen att de värsta busarna drog till sig de allra sötaste tjejerna.
    Ska vi tala i generaliserande termer om mäns våldsbenägenhet, bör vi samtidigt säka orsaken till varför vi utvecklats på det sättet. Sverat har vi gemensamt med andra primaters, även om dvärgchimpanserna av evolutionen präglats till en avart, där aggressivitet ventileras genom ohämmad social promiskuösitet.
    De som har genetiska förutsättningar att utvecklas till mänskliga varianter av silverryggar, har det så väl förspänt att vi tvingas värja oss mot alla närmanden från motsatta känet, men de stackare med fysiska tillkortakommanden som ingen kvinna lägger märke till, kan i speciella fall bli de levande testosteronbomber som gör att hjärnan sätts på undatag och de blir hänsynslösa sexualvåldsverkare.
    Vem eller vilka är det som ska hållas ansvariga för detta, blir frågan ?
    Naturligtvis den enskilde våldsverkaren, vilken till 100% måste ta ansvar för sitt egna handlande.
    Men bakom detta dväljer sig den evigt olösta frågan om den fria viljans vara eller icke-vara?
    Till viss del är nämligen det mänkliga genomet präglande av det vi hos andra djur kallar instinktstyrda handlingar. Att människan skulle vara helt befriad från instinkter förefaller helt osannolikt och varje enskild kvinnas val av den aggressivare och fysiskt dominante partnern, bidrar till att stärka den mekanism som framkallar sexualvåldsverkare.
    Så se er i spegeln alla feminister, hur stor bidrar du själv med ?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Verkar som att vi är överens Göran att vi inte kan kalla alla män för våldsverkare och kvinnoförtryckare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.