Regeringen tar av de fattigaste.

Så är det åter dags för budget. Likt drottningen som i sagan strör pengar över folket vill finansminister Magdalena Andersson att vi ska tro att det nu bli bra för alla i kungariket Sverige. Men det är viktigt att man synar hennes miljarder till svenska folket.

Är det verkligen sant att det regnar pengar över allt o alla. Nej så är det självfallet inte även om vår finansminister gärna vill få oss att tro det. Redan har regeringen berättat att man tänker miljardsatsa på socialtjänstens arbete med barn och ungdomar och att man avser att rusta upp landets skolgårdar samt anställa fler på fritids och satsa på förlossningsvården och kvinnors hälsa.

Allt detta är bra. Men som vi vet är denna regering den bästa genom tiderna på en sak. Att bryta vallöften. Man talade i valet om att höja barnbidraget med en hundring. Det har man nu gått ut o sagt att det inte blir tal om. Sen har man talat om ett närmast pengaregn över Sveriges äldre. Spännande!

Har synat hur dom räknat och ser att man ger men ena handen och plockar in med den andra. Alltså av de satsade pengarna till kommunernas äldreomsorg kommer det inte att bli några stora nettoslantar. Förvisso tillsätter man mer pengar men tar igen dem på olika delar man tidigare haft.

Man talar om att göra det bättre för Sveriges pensionärer med bl a att höja bostadsbidraget. Men man talar inte om att det äts upp av den höjda maxtaxan. Sedan 2002 har det funnits en maxtaxa hur mycket pengar en kommun får ta ut av en pensionär som behöver hemtjänst. Taket är nu 1 780 kronor i månaden. Men nu vill regeringen alltså höja taket med 211 kronor/månad.

Det är rätt mycket pengar för de som måste betala den högsta avgiften – de äldsta, fattigaste och sjukaste pensionärerna – innebär det en höjning med 2 532 kronor årligen. Lägg därtill behov av mediciner och läkarbesök etc.

Sen höjer man beskattningen för företagen. Det blir dyrare att anställa unga. Dyrare om man vill göra om hemma eftersom man minskar rot avdraget. Lägg därtill att man framöver slopar avdragen för huslån, höjer inkomstskatten m m så nog kommer det bli stramare för medborgarna i kungariket Sverige. Men vi rår för det själva då vi valt en regering som är bra på två saker. Att bryta vallöften och höja skatter till världsnivåer.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Kom igen nu Hans Inge, var inte så sur. När det gäller att slopa ränteavdraget för finansiering av egnahem är inte S i dag i vart fall beredd att göra detta. Moderaterna är inne på samma linje. Men vän av ordning borde fundera över den stigande priserna på villor och bostadsrätter. En skatt som man borde ompröva är fastighetsskatten som togs bort år 2007. Vi har ju en lågräntemiljö i dag som ingen genom tiderna kunna drömma om och frågan är hur räntan kommer att utvecklas på lång sikt. Och frågan är vilken kalkylränta bankerna har idag när de kollar på låneansökningar? Är det sex procent måntro?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nä inte är jag sur. Konstaterar bara fakta. Oberoende journalister skriver att 6 av 10 förlorar på budgeten. http://t.co/gR4JU3gxxX
      Jo det är ett knepigt läge inom bostadsekonomin med så låga räntor. Inte undra på att huspriserna stiger. Att jag tog med slopandet av ränteavdrag i mina rader är bara för att förstå helheten i hushållens ekonomi. Jag är inte ensam om att vara rädd att bostadsbubblan spricker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.