Riksting och DÖ

Så är det dags för vårt riksting. Så här ser det ut på AROS kongresscenter. Åkte som ombudsman rner till Västerås igår fastän det inte börjar förrän i idag för att reka terrängen som det heter i strid.

Som ni sett i media har det blossat upp frågor den senaste tiden i rörelsen och inte minst diskussionen om decemberöverenskommelsen (DÖ) kommer ta stort anspråk på rikstinget, den ska vi diskutera på fredag. Sen ska vi också diskutera NATO. Vi har detta riksting uppe för beslut både nya stadgar och principprogram och inte mindre än drygt 400 motioner som vi ska ta ställning till. Så det blir fyra tuffa dagar.

Från Västerbotten har vi lagt 17 motioner. De handlar bl a om slopande av brottspreskription, knivlagen, socialförsäkringen, familjepolitiken, motioner om internt politiskt arbete samt naturligtvis Norrbotniabanan.

Vi har också tydliga förändringar i det förslag till stadgar som partistyrelsen föreslagit. Som ordningsman ligger ansvaret för stadgarna på mig och det ska vi redan besluta om idag. Så vi får se om jag röner lika stor framgång som jag gjorde med min motion som nu partistyrelsen implementerar i de nya riktlinjerna till stadgarna.  

Från Västerbotten är vi 12 ombud men förstås fler medlemmar som åker. Ombuden kommer från hela vårt län och har noga gått igenom materialet till beslut. Det handlar om en hel pärm full, men lyckligtvis finns de i digital form. Så vad tycker då Västerbottens delegationen i frågor som NATÖ, DÖ etc.

Ja självklart tycker vi inte lika i alla frågor och som det ofta är så har vi avvikande mening mot partistyrelsens förslag på många motioner. Att Norrbotniabanan ska byggas är ju inte så konstigt att vi från Västerbotten vill driva. Nu måste vi sluta prata och börja bygga.

När det gäller NATO så går vi mot partistyrelsen när vi bifaller partiets tidigare hållning i frågan att vi ska utreda frågan innan vi fattar beslut. DÖ anser vi att den nog aldrig skulle tillkommit. Men som jag ser det när vi nu har den så kan vi inte bara hoppa ur den utan att vi har något alternativ. Dels blir vi inte trovärdig men landet måste också kunna regeras.

Många anser att vi med DÖ har lagt oss platt för regeringen och det kan nog synas så utifrån. Men så är inte fallet och när man läst på och funderar vad DÖ innebär så finns det saker som verkligen binder regeringen.

Men det ska villigt sägas att Löfven har lite att lära utifrån förhandling fast han hållit på i fackföreningsrörelsen hela sitt liv. Vi får se vart resonemanget om DÖ tar vägen och om det inkommer ny fakta i målet kan vi som delegation komma att ändra vår inställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.