Norrbotniabanan på vårt ting.

Rikstingets sista dag i söndags hade vi tre områden vi diskuterade och beslutade. Ett av dem var infrastruktur och trafik. Där låg vår motion om Norrbotniabanan som vi kämpade för att få bifall till.

Partistyrelsen hade en bra skrivning och med den ansågs den vara besvarad. Man nämnde att tack vara Kristdemokraterna fanns Norrbotniabanan med i Alliansen Sverigebygge. Svaret påpekar också behovet av medfinansiering från kommuner o regioner samt företag.

Och jag är absolut inte emot någon form av medfinansiering men varför är det så viktigt när det är i norr. Liksom att vi är mindre värda här uppe så ska vi få nåt så ska vi betala själv. Den tanken ville jag upp och diskutera och självklart yrka på bifall till motionens att sats som sa att vi skyndsamt ska bygga Norrbotniabanan.

Men jag kom liksom av mig i min argumentering. För några inlägg innan mig klev representant från Stockholms stad uppe och yrkade avslag på motionen för pengarna behövdes istället mellan tullarna på nån järnväg som nämndes. Men då såg Smetana rött. Så när jag kom upp tackade jag för att Stockholm gick upp före och så slog jag på stora trumman för Norrbotniabanan och hela landets förståelse för den förutom de ”insnöade” mellan tullarna.

Jag blev så grymt provocerad av att de villa avslå motionen då PS ändå ville ha den besvarad med att vi kommer att bygga etc. Har aldrig varit med om likhet till trångsynthet och därför blev det något eldigare inlägg än jag planerat innan. Men rev ner många applåder och i slutändan fick vi faktiskt 98 röster för att vi ska bifalla motionen men det var 146 som röstade i enlighet med PS att anse motionen besvarad.

Det är ett rejält kliv framåt mot tidigare beslut Tidigare minister tyckte efter debatten att vi gjort det bra som fick ihop så många röster. Så nästa riksting ska jag komma hem med ett bifall. Representant för Stockholms län kom till mig efteråt och liksom bad om ursäkt för stadens agerande och många andra tyckte att det var exakt vad som behövdes.

Har redan nu bestämt mig vem jag skriva motionen med nästa gång. Vi fick t om upp skåningar som biföll motionen i debatten och många hänvisade till mitt inlägg, men tänk att skriva en motion om Norrbotniabanan tillsamman med några skåningar. Det ger signaler att banan behövs över hela landet.  För er som vill se debattinläggen finns de på SVT forum dels Håkan Janssons inlägg från Norsjö och mitt inlägg. Du kan se dem här och ca 1 tim 40 min in i debatten. Håkan Janssons finns några minuter innan. Eller så tar du dej tid och se hela debatten så får vi se om inte du också blir lika provocerad av Stockholms agerande som jag blev.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Erik

    Innan du skriver motionen kan du kolla upp vilken samhällsekonomisk lönsamhet Bothnia-banan har. Jag tror att ”siffrorna” inte är lysande svarta, däremot röööda. Den skulle väl ”kosta” 10 mdr med slutnotan blev mer än det dubbla. Och hade man veta detta hade sträckningen inte byggts.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Dessutom hade Botniabanan ganska kostsamma problem i starten. Men det behövs banor för att köra malmen etc som idag går på lastbil.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo det måste man för att sen kunna se sig själv i spegeln. Har liksom det mottot att det ska inte råda oklarhet vad jag tycker. Sen får man inte alltid gehör första gången. Men skam den som ger sig 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.