Medel till kommunerna

Nu har regeringen tillskjutit pengar för flyktinghanteringen i kommunerna. Det är välbehövligt och lovvärt.

Sen får man inte klart för sig vart dessa pengar tas i statsbudgeten. Det är ju så att om man omfördelar medel så minskas ju nåt konto till förmån för annat konto.

Min fundering är om ladorna ändå inte var så tomma som finansminister Magdalena Andersson har hävdat när hon tog över. Så måste det nog ha varit. Dom har nog sopat undan halmen och funnit en del där under.

Fördelningen i Västerbottens kommuner ser ut som följer och den mittersta kolumnen anger totalsumman medan den högra anger summa/invånare.

 

Västerbottens län
Bjurholm 3,3 1 318
Dorotea 6,1 2 142
Lycksele 6,5 527
Malå 4,0 1 264
Nordmaling 5,9 819
Norsjö 6,2 1 468
Robertsfors 4,0 589
Skellefteå 71,6 971
Sorsele 6,0 2 305
Storuman 5,0 832
Umeå 27,1 225
Vilhelmina 12,4 1 755
Vindeln 11,6 2 071
Vännäs 5,9 682
Åsele 11,9 3 894

 

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo har jag också hört och även att det resonerats att man kan tänkas sig ta från biståndsbudgeten. Men man har ju sagt att den förra regeringen lånade och levde över sina tillgångar. Ska man fortsätta på en väg man själv pålastar andra som fel? Jag menar som jag skriver att medlen behövs och menar som jag också skriver att ekonomin var inte så dåligt skött som vår statsminister sagt. Sen att man inte gillat reformer som sattes i sjön är en helt annan sak.

  1. Nils A

    Flyktingars kostnader (snart storleksordning 400 miljarder kr/år under många år framåt), OM inte migrationen kan förbättras på ett nästintill ofattbart sätt, törs inga politiker utanför SD diskutera. ÄNNU, Men flera (eller snarare SAMTLIGA seriösa och politiskt fristående) forskare i flyktingfrågor har länge sagt, vad den kurdiske flyktingen, forskaren och .nationalekonomen Tino Sanandaji i korthet beskriver nedan.

    https://m.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153227579893231

    Massmedia har dock hellre publicerat olika oseriösa (politiskt bundna) ”vänsterforskares” ekonomiska uppgifter. Deras ”forskning” sågas mycket lätt jäms fotknölarna av svenska seriösa universitetsforskare (av vilka Sanandaji blivit vår mest kände forskare internationellt sett). Sågningen blir dessutom mycket enkel, då uppnådda resultat genomgående bygger på antaganden, som bevisligen inte alls stämmer med dagens verklighet för flyktingar i Sverige, med andra ord deras rapporter blir ett önsketänkande om hur det borde vara i stället för hur verkligheten ser ut. Så här ser verkligheten ut för flyktingars kostnader (bara ett inlägg bland många, men talande nog, hoppas jag)

    Och nej, jag röstar inte på SD, utan på KD, även om jag en tid kände mig tvungen att byta parti till SD ??? eller V!!! (de enda demokratiska partierna efter DÖ, (som för mig var första steget mot svensk demokratis DÖD) men tack och lov, KDU och Ebba B-T gjorde att jag slapp välja dessa alternativ och stannar kvar. Som äkta KD-are avskyr jag dock den på gränsen till lögn vinklade propaganda som spridits i massmedia (inkl VK) i den svenska flyktingdebatten de senaste åren, Jag har sjölv yrkesmässigt sysslat med ”flyktingars lönsamhet” och flyktingar har aldrig varit ekonomiskt lönsamma för Sverige de senaste 20 åren.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar. Härligt att du förstått hur man ska rösta!
      Jag resonerade inte om den totala kostnaden för flyktingmottagandet utan resonerade vart de tagit det senaste tillskottet av medel ifrån. Självklart är det stora kostnader i flyktingmottagandet. Och en del kostnader kommer vi självklart att få lägga på det humanistiska kontot. Men vi kommer också att behöva människor som kan sköta våra gamla och vårdbehövande samt andra jobb framöver. Kompetensförsörjningsplattformen som Region Västerbotten har jobbat med visar att vi har behov av 40 187 nya medarbetare fram till 2020 för att klara pensionstillgångarna bara i Västerbotten. Men det som jag ser är det viktiga i sammanhanget är hur vi tar emot våra nyanlända och hur vi kan validera deras kunskaper så att man snabbt kommer i arbete. Där är nyckeln till ekonomin i frågan.

        • Nils A

          Studier av tidigare års flyktingmottagning har visat att åldersfördelning och vårdbehov bland flyktingar varit sådan, att någon avlastning för ”ursprungsinnevånarna” ej blivit möjlig. Åldersstruktur-vårdbehov skiljer sig nämligen icke nämnvärt mellan ursprungsbefolkning och flyktingar (efter anhöriginvandring). Stoppas all anhöriginvandring förbättras siffrorna något, men till dags dato är denna myt ytterligare en av de ”vandringssägner” forskarna (Sanandaji om jag minns rätt, sök på hans hemsida tino.us) hittills visat vara felaktiga mot verkligheten. Flyktingars eget (ibland stora eftersatta) vårdbehov tillkommer alltid. Detta glömmer flyktingvänstern alltid bort, så avlastningen uteblir.

          Stoppas däremot anhöriginvandringen blir kalkylen något bättre, men detta blir knappast en lösning för avfolkningsbygderna (eller Norrland för den delen) då flyktingarna som regel är storstadsbor, som efter beviljad asyl söker sig till sina likar i miljöer typ större sydsvenska städer (främst Stockholm, Göteborg, Malmö)..Det finns ju än så länge väldigt få flyktingar i Umeå och Västerbotten (framför allt bortsett från universitetsstudenter)

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Jo visst har invandrare vårdbehov. Det kan man inte bortse ifrån. Och ofta inte minst mot sitt psykiska mående. När det gäller anhöriginvandring kan man reflektera över att man först skickar mannen eller en son så kommer resterande familj sen. Viktigt här att man också bevakar så att skyddsbehovet finns. Trots att vi börjar få mer o mer invandrare här i norr så är det som du skriver färre här in i storstadsregionerna. Men man kan gott förstå att man vill bo tillsammans där man hittar sina landsmän. Men jag är övertygad att intregrationen och validering går snabbare o bättre på en liten ort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.