Norrlands län.

Sätter mig i bilen i eftermiddag och åker till Luleå. I morgon har vi första styrgruppsmötet ang bildat av Norrlands län.

Vi är 21 politiker från våra nuvarande 4 norrlandslän som tillsammans ska hitta formerna för att till 2018 alternativt 2022 få till en förändring av kartan här i norr. Det blir en lika svår uppgift som intressant uppgift att arbeta med denna fråga. Är tacksam för det förtroende som visats mig att vara vårt partis representant i detta tuffa arbete. Det kommer att behövas både handlingskraft och politisk mod att förändra den av Axel Oxenstjernas gjorde indelning av Sverige.

Den har tjänat sitt syfte. Men vi har andra tider nu och andra utmaningar som behöver belysas.  Kommer också få möjligheten att konkret arbeta i de primärkommunala frågorna i den arbetsgrupp som ska tillsättas. Och det faller väl in i arbetet som v ordf. i Region Västerbottens primärkommunala delegation.

Vad tycker då jag i regionfrågan? Det höjs allt mer populistiska röster som menar att vi inte ska tillskapa ett län av våra fyra norrlandslän. Men det kommer inga andra konkreta förslag från dessa munnar. Dessutom uttrycker dessa munnar alltmer kritik mot nuvarande landsting och dess styrning. Så det blir för mig en ologisk retorik. Jag anser att vi inte har något val. Ska vi klara framtidens sjukvård så måste vi samarbeta mer här i norr. Vi måste gemensamt spara på administration så istället för att ha fyra administrationer så blir det en och här kan vi beta av område för område.

Men vi har verkliga utmaningar att få halva Sverige att fungera bra i ett län med de avstånd vi har. Och det kommer att gå lång tid innan Kirunaborna inser det som händer i Sundvall är bra för vår region och tvärtom. Vi har otroliga geografiska utmaningar. En viktig orsak som jag ser är att vi i norr blir en mer trovärdig aktör när vi söker projekt etc. via staten o EU. I dag slåss vi med stora regioner som Skåneregionen, Västra Götalandsregionen m fl. Så kommer då Region Västerbotten som en liten aktör med en tiondel av den folkmängd som dessa regioner har. Då är det ganska klart vart projekten hamnar.

Får vi däremot slå oss samman en yta av halva Sverige och nästan 1 miljon människor i alla fall kommer tonen vara en annan. Sen ett stort incitament för mig som kristdemokrat är vår subsidiaritet. Alltså att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. Jag menar att staten ska släppa till makt till regionerna, vilket också ansvarig minister har utryckt. Tänk er i framtiden på en yta av halva Sverige har vi tillförts mer beslutsmakt från staten och med våra rika naturtillgångar skickar vi inte bara vidare utan förädlar själva på ett klokare sätt.

Så ser jag region Norrland eller Norrlands län som det också kallas och då har jag inte svårt att verka i arbetsgrupp och styrgrupper för att vi ska få till Norrlands län så fort som möjligt utan att köra över demokratiska principer.

2 kommentarer

  1. Erik

    Jag hoppas innerligt att vi skattebetalare får valuta. Gemene man/kvinna har nog inga stora förhoppningar om att administrationen blir effektivare. Finns väl heller inga politiker som kommer att följa upp detta projekt genom att nu ställa upp kostnaderna för att om några år följa upp effekterna.

  2. Olle

    Du tror alltså på fullaste allvar att vi i norr kommer att ha makten över naturtillgångarna här i norr, tillåt mig att småle . 🙂
    Fjollträskarna kommer i framtiden att roffa åt sig ännu mer av vår gemensamma kaka,spelar ingen roll vem som sitter på makten.
    Ser ju bra ut på papperet men……

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.