Folkomröstning – olaglig!

I grunden är jag självklart för att lyssna till folkviljan i alla sammanhang. Vi är ett folkrörelseparti och lever efter subidiaritetsprincipen som innebär att beslut ska fattas på den mest ändamålsenliga nivån. Och politiker lyssnar allt för lite på medborgarna. Men i detta fallet anser jag att det är olagligt med folkomröstning. Förklarar detta nedan.

Enligt lagen om kommunala folkomröstningar, så kan såväl kommun som landsting ha folkomröstning i en viss fråga.

MEN – när det gäller just indelning av landet i kommuner och landsting så bryts denna möjlighet för landstingen (därav önskan från en del i KU att göra om lagen).

I lagen om ändring i Sveriges indelning framgår det att för en kommun som skall ändra sin tillhörighet så kan kommunen höra befolkningen med lydelsen ”Särskild hänsyn skall också tas till befolkningens önskemål och synpunkter”..

Men för landsting så är det regeringen och kammarkollegiet som avgör frågan – där finns inte angivet rätten att höra ”befolkningens önskemål och synpunkter”. Därför kan man inte bara hänvisa till lagen om kommunal folkomröstning, utan måste också se på lagen om ändring av Sveriges indelning.

I kommunallagen, kap 1 § 1 gällande kommuner och landstings indelning så hänvisas till lagen om ändring av Sveriges indelning. Därav så finns det en tydlighet i hur dessa frågor ska hanteras. Här har inte landstingen möjlighet att göra någon omröstning.

Lag (1994:692) om kommunala folkomröstningar

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1994692-om-kommunala-folkomrostningar_sfs-1994-692

Lag (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting, Kap 1 § 1 resp kap 2 § 1 och vidare

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1979411-om-andringar-i-sveriges-indelning_sfs-1979-411

När man lägger samman detta, dels att KU-ledamöter lämnar motion om det, bakgrunden som KU lämnar i betänkandet (återkommer vad KU sagt) och den mycket tydliga skillnaden i lagen om Sveriges indelning i kommuner och landsting, mellan 1:a och 2:a paragrafen bör vara tydligt nog att det inte har avsetts eller ger utrymme för landsting att kunna genomföra en folkomröstning i frågan – även om landstingen enligt lagen om folkomröstning har rätt att göra folkomröstningar – men inte i detta fall.

Mot bakgrund av detta så måste i så fall en folkomröstning röra nåt annat i sammanhanget annars blir den direkt olaglig. Och min bedömning är att en olaglig folkomröstning inte kommer administrerar av valmyndigheten.

Tycker det är märkligt att inte detta är belyst i media så de som inte är insatt i lagar får tydlig information istället för att hela tiden matas med populistiska tankar.

6 kommentarer

  1. Basic Rules

    Skit samma, om ni politiker kunde agera demokratiskt i stället och låter oss ta ställning i VAL !
    Men ni mörkar och smyger in stora beslut mellan valen, skattehöjningen är ett annat exempel.
    Det som ni borde se i stället för att trilskas – är att se Folkopinionen ! LAGLIGT eller ej, så måste ibland andra metoder övervägs, som denna, då maktfullkomliga politiker kör över oss.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Så det är OK att bryta mot lagen pga att politiker tar sitt ansvar. Nu går du för långt. Som jag skriver är jag i grunden för folkinitiativ men inte när det går mot lagen. Så den som föreslår folkomröstning i landstingen bryter mot lagen. Då får man i så fall skicka till kammarkollegiet eller så. O då ska man inte lura dem som skriver på uppropet att det handlar om ja eller nej till ett stornorrland. Rätt ska vara rätt!

      • Basic Rules

        Du har valt att inte förstå, folkomröstning blir en sista utväg då ni valt att köra över oss väljare i två stora frågor.(att den/folkomröstningen är olaglig som beslutsyttring juridiskt är en annan sak) Dessa stora frågor, som angetts ovan, borde få avgöras i VAL, det är det jag säger- Det är en Demokratifråga !

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          En organisatorisk indelning av landet ska göras. Hur många i ett företag skulle rösta för ett ja om man från bolagsstyrelsen vill göra förändringar? Men det kan vara livsavgörande för företaget. Behöver man inte ta ansvar är det väldigt lätt att säga nej.

  2. Göran Jonzon

    Bra du tar upp frågan Hans-Inge!
    Jag har själv avstått från att kasta mig in i kravet om folkomröstning, men då av en annan anledning.
    Jag kan inte se att man med eller utan lag kan tänka sig straffa folk som vill vara med och besluta om en så genomgripande och stor förändring, vare sig formerna för detta strider mot vår konstitution eller ej. Men däremot begriper jag inte hur man ska utforma den fråga som omröstningen ska ge svar på, just av samma skäl som du anför i ditt inlägg?
    Frågan snuddar ju vid gränserna för att betraktas som konstitutionell och då kan näpperligen en kommun, ett län eller ens en region i sig ensam driva en folkomröstning i frågan.
    Jag kan inte se att det finns något beslutande organ eller institution som kan påta sig rätten att hantera en sådan folkomröstning och hur ska då utfallet kunna processas?
    Det blir ju i så fall bara ett totalt blindskott ut i tomma luften?
    Näj, jag begriper sannerligen inte hur de ledande i att driva denna fråga tänker sig att landa ett folkomröstningsresultat?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nä populister är dom och dom vet bättre men lyfter fingret och ser vart det blåser. Och då kan folks sunda förnuft också förflyttas en del.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.