Regionens framtida utmaningar och möjligheter i fokus

Styrkor, utmaningar och politisk organisation var några av de frågor som vi diskuterade vid styrgruppens arbetsmöte igår och idag i Östersund. Blev några mil för att delta i mötet. Kollegorna från LT flög från Umeå och det kommer nog jag också göra nästa gång. Men som ombudsman har man hela tiden nåt att göra efter vägen så därav tog jag bil denna gång.

Syftet med dagarna var bland annat att skapa en gemensam bild av hur regionen ser ut idag. Styrgruppens uppdrag är att föra en bred politisk diskussion mellan företrädare för olika partier och län, där åsikterna kan vara olika. Styrgruppen fattar inga beslut för den nya regionen, utan tar endast fram underlag för framtida beslut.

Vi diskuterade bland annat möjligheter och utmaningar som finns i en ny region. Många utmaningar är givna och kända, men behöver diskuteras och värderas. Möjligheterna behöver synliggöras för att kunna tillvaratas.

Vi jobbade också fram förslag hur en politisk organisation kan se ut och vilka kriterier som bör vara vägledande när det gäller administrativa och politiska funktioner.

Diskussionerna har även rört vad som är de viktigaste behoven att tillgodose om en ny regional organisation ska formas. Till exempel vikten av att göra en begriplig organisation för medborgarna, ta hänsyn till både digital och fysisk infrastruktur och hitta en balans mellan kust och inland. Det vill säga vikten av att få till ett demokratiskt inflytande och en effektiv styrning.

Vi gick också igenom de styrkor som finns i regionen. Efter mötet sker ytterligare beredning av underlag i projektet fram till nästa möte den 8 december då vi kommer fortsätta diskutera oss fram. Självklart så ger dagens besked från berörd minister lite annan ingång i diskussionerna inför vårt möte den 8 december.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.