Biblioteket ska vara kvar!

Som framgått i media några dagar håller vi i Vännäs Kommun på spara in ett antal slantar eftersom vi utlovat för mycket pengar till verksamheterna.

Det ligger så till att vi av SKL (Sverige Kommuner o Landsting) får prognoser under året hur skatteintäkter förväntas bli. Dessa uträkningar bygger på många parametrar som inflyttning, födelsenetto, inkomster, geografiska aspekter etc etc.

Vi har kommit överens om att den prognos som ska gälla för vårt budgetarbete är den vi får i April månad året innan gällande budget. Så fattar vi beslut om ramarna på fullmäktige i juni. Och under hösten arbetar nämnderna med sina ramar för att få så mycket verksamhet som möjligt av den tilldelade ramen.

När vi satt i budgetarbetet på våren så visste vi också att det låg ett förslag att regering skulle låna pengar för att tilldela mer till kommunerna. För vår del talade man om 8 – 10 miljoner.  Majoriteten ville förstås ha med detta i budget när man fördelade ramarna även om beslut i saken skulle fattas långt efter vi skulle ta ramarna. Så blev också fallet och vi reserverade oss till förmån för vårt budgetförslag.

Alltså har majoriteten lovat ut mer pengar än vi skulle få redan i starten. Sen visar det sig att den prognos vi fick i sommar visade på mindre tillväxt än man räknat med i prognosen i april. Då ville vi att man samlar budgetberedningen för att göra omtag. Majoriteten tyckte att vi bör ha is i magen och vänta. Så när vi fick prognosen i höst var den ännu lägre så då samlades vi för det fanns anledning att  spara i storleksordningen 8 – 10  miljoner för att komma i fas men den senaste prognosen.

Här kom vi inte överens med majoriteten vart det ska sparas i alla delar. Det ska sägas att vi var överens om många delar. Men vi kristdemokrater vill inte spara på familjecenter och biblioteket i Vännäsby. Vi tycker inte heller att vi ska spara inom hemtjänsten. Om personalen inför hela svenska folket sitter och gråter på bron för att man inte räcker till så är det inte rätt att spara där. Så facit blev att majoriteten tillför mindre pengar till hemtjänsten än vad man gjort om man velat diskutera med oss i oppositionen. Dessa beslut fattade i Vård o Omsorgsnämnden i förra veckan.

Idag behandlas biblioteket i Vännäsby på Barn o Utbildnings sammanträde. Vi kristdemokrater vill inte lägga ner biblioteket. Det är fler partier som inte heller vill det som bl a annat C. Och jag hoppas vi får en enig opposition att motsäga sig ner läggning av biblioteket eller ännu bättre att majoriteten ändrar sig. Vi måste dock spara och vi tänker att det är bättre att spara på rektorstjänster än på bibliotek och lärare. Vi får se utfallet från dagens sammanträde.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.