Replik på tanken om vår framtida regionkommun i Västerbotten.

Blir ganska trött på såna som populistigt för fram tom retorik utan konkreta förslag. Har i dagens Västerbottens Kuriren ett svar till Jan Hägglund ang. vår framtida regionkommun.

Så här svarar jag: Kommunerna ska ha inflytande!

Jan Hägglund skriver i en replik på min artikel och uttalar oro för att landstinget ska bli smittat. Hägglund hör till dem som tror att allt löser sig bara Region Västerbotten läggs ner.

Är inte beredd att försvara allt som skett inom Regionen men har aldrig mött Hägglund i några sammanhang på länsnivå. Varken i Landstinget eller Region Västerbotten och inte heller när vi bildade Regionen för rätt många år sedan. Hur kan han då veta att vi inom ramen för Region Västerbotten arbetar tillsammans både Landsting och kommuner på ett konstruktivt sätt.

Hur kan han veta att vi har delegationer som tar tillvara alla kommuners intressen. Hur kan han veta att Regionen verkar för att alla kommuner små som stora, stad och land, kust som inland ska få en positiv utveckling.

Regional utveckling vill Hägglund tydligen ha men inte den som har ansvaret för dessa frågor. Vill han åter låta Länsstyrelsen sköta den? Det är han nog ensam om att tycka. Då kommer vi ännu längre bort från demokratin när staten åter tar makten.

På ett område är vi dock överens att indirekta val inte är demokratiskt. Men det råder vi nu bot på när landstingsfullmäktige idag debatterar om att ansöka om att bilda en regionkommun. Välkomnar den utvecklingen när vi inte fick bilda region med fyra län. Men Hägglunds artikel tyder också på att han inte har insikt vad som egentligen kommer att ske.

Det är faktiskt så att vi lägger ner båda Landsting o Region och bildar något nytt, oavsett om Hägglund vill det eller inte. Och det är detta tillfälle vi ska ta tillvara för att göra det bästa för Västerbottningarna i framtiden.

Vi ska se till att kommunernas inflytande i Regionen blir tydlig. Och inte enbart de större städerna utan alla kommuner oavsett storlek ska ha ett reellt inflytande i den nya regionkommunen. Då kommer vi i framtiden lyckas med att skapa regional utveckling som bidrar med intäkter till sjukvården.

Låt den populistiska retoriken tystna och hjälp till att på ett konstruktivt sätt skapa en ny regionkommun i Västerbotten som mest troligt kommer heta Region Västerbotten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>