IMG_0197

Reepalu är fel ute!

Det är intressant att följa debatten runt Reepalu och hans utredning. Lyckligtvis är det många som ifrågasätter hans utredning och det blir fler och fler. Nu senast också riksrevisionen. 

Det viktigaste för honom är att begränsa företagen som hjälper till i välfärden. Det är inte många ord i utredningen som ifrågasätter den höga kostnad vi har i den kommunala verksamheten.

Om ett företag kan göra vinst var är då den `vinst`vi får i kommunernas verksamhet. Ja ja jag vet att man som kommun inte får göra vinst, men nog måste vi prata om kommunernas överkostnad om andra aktörer kan driva verksamheten effektivare.

Och tänk om man tagit med en annan som jag tycker är den viktigaste aspekten. Och då tänker jag på kvalité. Tänk om det kan vara det viktigast. Men det lämnas därhän.

För mig är företagen viktiga. Utan företag kan inte Sverige fungera. Det måste man inse och inte ge dem dråpslag utan istället ge möjligheter att även förtagen kan vara med i välfärdsbygget. Annars klarar vi inte uppgiften. Och se till att kvalitén blir viktigare än vem vi har som utförare.

6 kommentarer

 1. Bergis

  Fast privata företag i välfärden förstör arbetsmiljön för de anställda. Hotar personalen med uppsägning om de inte springer benen av sig. Drar in på allt. exempelvis personalplanering. Struntar i det lokala fackliga valda. Kan man kalla det kvalitet om de anställda under hot tvingas jobba skiten ur sig?

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Du hör hur dumt och inskränkt det låter. Ådalen 31 har vi lämnat bakom oss för länge sedan. Om det skulle vara som du skriver så skulle ingen vilja arbeta åt dem. Nu visar det sig i personalundersökningar att man som anställd är mer nöjd hos privata än det offentliga. Man får mer utrymme för att utvecklas etc. Så det går stick i stäv med vad du säger. Men naturligtvis finns det avarter inom alla områden i vårt samhälle. Men ingen som tänker långsiktigt agerar som du skriver. o varför ska det vara knepigare att behandlas av privata vårdgivare än att handla på en privat affär? Privat som privat och alla månar om sina företag.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Vinster i välfärden ska återinvesteras i företaget som kan anställa fler etc så hjulen går igen. Har varit engagerad i kommunal o statliga verksamheter och funderar hur du tänker när det hela tiden sker budgetunderskott och man driver verksamheterna betydlig dyrare än andra men är inte bättre kvalitatetsmässigt. Om man då in absurdum driver det på detta sätt utan konkurrens så blir det heller aldrig nån vinst utan det blir bara dyrare och dyrare. Det är betydligt mer svårsmält än den ev vinst som företagen kan återinvestera i välfärden antingen verksamhetsmässigt eller via skatter.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Jo jo det är lätt att ta avvarter som exempel. Finns rötägg i alla sammanhang och det ska stävjas hela tiden. Men jag vet att det finns vårdgivare som ger vård som människor är mer nöjda med än den allmänna vården. Och ifall vi ska plocka bort ca 40 % av den goda vården vi har hur ska vi då klara vårdköerna??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>