Familjen behövs den?

Tillsammans med vår riksdagsledamot Aron Modig skriver jag i dagens VK om vikten av samhället byggsten Familjen. På måndag har vi internationella familjedagen. Värt att fira! Familjer kan se olika ut men att densamma är viktig för samhällets uppbyggnad borde vi alla vara överens om.

Klipper in artikeln nedan:

Människan måste alltid prioriteras framför systemet

Barn som växer upp i en trygg familjegemenskap får i allmänhet bättre förutsättningar att klara livets utmaningar. Trygga familjer är därför ett måste för att samhället som helhet ska fungera och växa sig starkt. På måndag är det internationella familjedagen. Låt denna dag vara en påminnelse om att politikens roll är att stödja familjerna och ge dem en större frihet och handlingsutrymme.

Vi är övertygade om att föräldrarna själva vet bäst när det gäller vem som ska vara hemma med barnet och vi vill därför ha en helt flexibel föräldraförsäkring där föräldrar fritt kan överlåta föräldrapenningdagar till varandra men även till andra närstående. Det skulle underlätta många familjers planering, inte minst för ensamstående och bonusfamiljer, och även underlätta för kvinnor att komma tillbaka till arbetslivet efter föräldraledighet. 

För att små barn ska få den bästa starten på sin väg genom skolan och förskolan ser vi att barngrupperna i förskolan måste bli mindre. Det skulle inte bara gynna barnen och familjerna utan även de som arbetar i förskolan. Dessa skulle få en bättre arbetsmiljö och mer tid att lägga på varje barn. 

För att stärka situationen för äldre barn vill vi förbättra skyddsnätet mot mobbning och psykisk ohälsa bland unga, som vi tyvärr ser fortsätter att breda ut sig. Vi vill flytta huvudmannaskapet för elevhälsan till landstingen och regionerna, satsa på evidensbaserade antimobbningsprogram och på ett ökat föräldrastöd till tonårsföräldrar. 

Förutom dessa sociala insatser för att trygga familjegemenskapen vill vi också se ett nytt jobbskatteavdrag för föräldrar för att stärka familjernas ekonomiska handlingsutrymme. Barnfamiljer har halkat efter i den ekonomiska utvecklingen det senaste decenniet men med vårt förslag får familjer där båda föräldrarna arbetar sänkt skatt med 1.000 kronor per månad.  

Det är i familjen grunden läggs för att vi ska bli trygga, ansvarstagande medborgare. För KD är familjen – oavsett hur den ser ut – fortsatt den viktigaste gemenskapen att satsa på.

Hans-Inge Smetana (KD)

Gruppledare Region Västerbotten och Vännäs kommun

Aron Modig (KD)

Riksdagsledamot och Familjepolitisk talesperson

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Erik

  Sett ur ett socialistiskt perspektiv är familjen underordnad. Politikerna tar hand om barnen för de vet bäst hur de ska bli goda socialistiska medborgare.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Exakt. Och det är därför jag inte är socialist utan är kristdemokrat som värnar om famljen som en av samhällets viktigaste byggstenar. För mig finns det mycket som är större än staten till skillnad mot socialismen.

 2. Basic Rules

  Noterar att du säger dig vara gruppledare(KD) för regionen, i senaste valet röstade jag på er efter Reinfeldts flyttingkollpas. Men, jag kan inte erinra mig något direktval till regionen för något parti.
  Så med den oförståelse för demokrati som du förkroppsligar, där sjukvård får betala alla excesser som du företräder, får det vara nog för min del.
  Med det sagt blir det ingen röst på er fortsättningsvis – inte på något plan. Trots min icke socialistiska värdegrund, sätter jag Sakpolitiken först och då blir valet enkelt.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Det har inte varit direktvalt fullmäktige i regionen. Därför motionerade vi om det redan för 2 mandatperioder sedan men fick inte bifall. Så det har varit partiets hållning hela tiden och det får vi nu i den nya organsiationen efter valet 2018. Så det du belägger mig för oförståelse för demokrati är helt fel o närmast ett påhopp. Är själv också landstingspolitiker så har hela spektrat och ser inga tagande från varandra utan att alla hört sin del i samhället så blir det bra. Dom som känner mig vet att jag slåss för demokrati i rättvisa i alla lägen men det kan ju inte du veta som inte känner mig eller vill lyssna på det jag skriver utan att lägga in egna orealistiska tankar som inte står där.
   Hur du lägger din röst har jag bara en känsla över. Men om du menar att en röst på KD inte är en röst för demokrati vill jag gratulera dig till att ha helt fel uppfattning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>