20170427_123434_resized (1)

Allt för miljön!

I går hade vi kommunstyrelsen. Många bra diskussioner o beslut. Bl a tog vi ett inriktningsbeslut om renhållningen framöver.

Inom några år kan det se ut som på bilden vid alla villor i vår kommun. Man får en egen återvinningscentral på gården. Man har möjlighet med 8 fraktioner och behöver inte åka till återvinningen utan bara gå ut på gården.

Själv har jag varit ganska skeptisk till detta tidigare men har borrat i frågan och har ändrat uppfattning. Det blir hela Umeåregionen som går till en gemensam upphandling. Alltså kommunerna Umeå, Nordmaling, Vindeln, Vännäs, Bjurholm o Robertsfors gör gemensam sak. Detta innebär att vi får en rätt bra kritisk massa för att hitta bra upphandling och vi blir intressant på marknaden.

Beslutet kommer att gynna vårt miljötänk och framför allt räddar vi kanske miljön lite ytterligare åt våra efterkommande generationer. Nu återstår att få en ännu tydligare prisbild på paketet. Som ni förstår är dessa tunnor inte gratis. Har hört summor upp till ca 3000 kr o kanske mer för ett kit. Investeringskostnader som kommunen sedan måste lägga på avgiftstaxan i nästa steg.

Självklart är ekonomin en viktig punkt när vi har kommunstyrelse. Och så även denna gång. Vi kan konstatera att bl a Vård o Omsorg har en tuff ekonomisk situation. Den är egentligen inte helt okänd för dem som följt frågorna. Vi vet att vi har stor andel äldre/äldre som bor hemma utan bistånd och det kan fort hända nåt som gör att behoven ser annorlunda ut. Vi har stora volymökningar inom hemtjänsten och SÄBO platserna är fulla och t o m avlastningsplatserna på Slussen är fullbelagda med äldre som väntar på SÄBO platser. Så utmaningar finns sannerligen.

Har klart för mig vad man måste göra o borde gjort för länge sedan. Vi måste omfördela resurser i vår kommun. Har suttit i budgetberedningen ända sedan vi startade denna arbetsform på förra kommunalrådets tid. Och min tydliga bild är att det är betydlig lättare att lägga till lite mer slantar inom skolans område än då man talar om äldrevård. Detta måste vi ändra på om vi ska lyckas bibehålla en god omvårdnad om våra äldre. Vi får inte öka på #välfärdssveket.

Så kom igen nu majoriteten. Tänk på dom äldre och handikappade i vårt samhälle. På tal om det så ska pensionärsskatten bort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>