Kristdemokraterna fullföljer misstroendet!

 

Kristdemokraterna kommer att fullfölja misstroendet mot Peter Hultqvist. De grunder som hela Alliansen angav för att väcka misstroende mot försvarsminister Hultqvist i juli finns kvar och har snarare förstärkts.

I slutet av augusti framkom det att statsministerns närmaste medarbetare känt till att allvarligt informationsläckage skett tidigare än vad Stefan Löfven tidigare uppgett. Det har fått konsekvenser för hans egen statssekreterare. Konstitutionsutskottet kommer under kommande månader närmare utreda vad som skett i regeringskansliet kring ärendet om läckaget från transportstyrelsen och i synnerhet statsministerns roll.

Tidigare under veckan har konstitutionsutskottet fått de första svaren från regeringskansliet i den granskning som nu pågår.

Dessa svar visar att Peter Hultqvist inte har agerat ansvarsfullt i samband med säkerhetskrisen på Transportstyrelsen. Han hade själv informationen och utgick ifrån, utan att kontrollera, att informationen nått statsministern. Peter Hultqvist har inte gjort vad som kan förväntas av honom för att säkerställa att infrastrukturministern och statsministern fick information om vad som pågick. Han stannade vid att se till att hans eget departement hanterade skadorna av läckaget och utgick ifrån att informationen nådde fram på annat sätt.

Han har inte väckt frågan i det säkerhetspolitiska rådet med statsministern och övriga statsråd där. Han har inte reagerat över att Maria Ågren inte behövde lämna sin position som generaldirektör på Transportstyrelsen trots det omfattande läckage som skett och som hans eget departement hanterade. 

Kristdemokraterna kommer därför att rösta för ett misstroende mot Peter Hultqvist. 

Eftersom jag är en av Allianskramarna i det här länet så kämpar jag för att få till allianser i kommuner o länet för att tillsammans ta över även här i norr under den röde blöta filten. Men samtidigt är det pinsamt när partier backar o ändrar sig när opinionen svänger. Hur ska man då veta vart partiet står i avgörande frågor när man ändrar sig hela tiden.

Kristdemokraterna står fast vid det man sa i sommar eftersom det har kommit fram ytterligare uppgifter som förstärker misstroendet. Men vi kommer inte rösta med SD i morgon som kräver misstroende för statsministern.  Då kommer vi välja att inte delta. Man ska ha klart för sig i all fall att Kristdemokraterna inte är nåt flöjelparti som ändrar åsikt hela tiden. Det är en av orsakerna varför jag är Kristdemokrat.

Etiketter: , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. SixtenJonsson

  Det går också bra att beskriva sin egen ståndpunkt utan att ha synpunkter på andra partiers ställningstagande .

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Berättar ju vår ståndpunkt men också besvikelsen att inte alliansen är enad. Antingen borde man bestämma att inget göra om det framkommit sådan information eller så fortsätter man och inte svänger efter opinionen o taktiken. Har inte hört nåt argument än att man måste ta ansvar och det gör alla partier hela tiden. Men gjordes inte det vid de andra två i så fall? Argumenten hos L o C har varit väldigt tunna o det står jag för. Eftersom jag följt diskussionerna nära så blir det ett löjes schimmer över ageranden när man liksom lyfter fram att man försökt agera för att hålla ihop alliansen. Det har i princip varit att om ni röstar som oss så är vi överens. Det är ingen gemensam uppgörelse o ingen ska annat än säga att det är taktik.

   • Ulf Eriksson

    I så fall tycker jag att M och Kd:s argument också är väldigt tunna. Tycker det luktar ”surt sa räven” när du reagerar på C och L:s ställningstagande. Jag tycker att C och L har tagit ett klokt beslut som inte handlar om opinion och taktik. Den uppfattningen får stå för dig. Faktum är att ny information har framkommit och det är orsaken till vårt nuvarande ställningstagande.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

     Alltså som jag skrev så har jag följt detta på nära håll och media har också lyft fram det i dagen till viss del hur det gått till inom alliansdiskussionerna. Från min sida finns inget ”surt sa räven” det tror jag du vet för du känner mig. Det är just ny information som inte C kan säga vad det är annat än er egen undersökning som ni köpt som visar att väljarna inte gillar en misstroendeförklaring mot försvarsministern. Sen gick ni först ut och L följde er och vi andra stod kvar. Jag tycker personligen att frågan i stort är ett tomt slag i luften i detta läge innan KU sagt sitt så det är mer agerandet inom Alliansen jag är kritisk mot. Personligen hade jag lika gärna sett att även KD la ner frågan. Men viktigt är att man står fast även om opinionen blåser åt nåt håll. Antingen går vi gemensamt till en misstroende eller gemensam lägger vi ner frågan eftersom den lades fram som en gemensam fråga i alliansen. Och då är viktigt vilket som framkommit under processen i frågan och inte vad folket tycker. Det står jag fast vid och vi ska diskutera frågan öga mot öga istället för på detta sätt. Då kan vi mer diskutera ”bakomliggande orsaker” i hur partierna kom till olika ståndpunkter. Men sånt hör punkterar alliansen, vilket jag beklagar o denna gång bidrog C till det initialt.

 2. Karin

  KD som ligger under spärren för det mesta är oerhört kacksiga. Partiledaren är mer än lovligt naiv och har samtidigt storhetsvansinne vilket kommer att leda till KDs fall tror jag. Hon har inte kapasitet att vara med och styra landet och det märker svenskarna. KD politiker borde fråga sig om de vill att deras parti ska ligga höger om moderaterna och t.o.m. samarbeta med SD. Det känns ju som en väldigt stor kursändring. Hur kan ett parti som ska lådsas ha kristna värderingar sjunka så djupt? Accepterar era kärn väljare verkligen detta?

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Alltså det du skriver om samarbete med SD är inte sant. Så pass vet jag. Partiet har inte på nåt sätt uttryckt att vi förhandlar eller samarbetet med SD. Så läs på fakta. Sen att media felciterar o tolkar o Åkesson vill att vi ska samarbeta är en helt annan sak. Men fortsatt fastslår att vi inte har nåt samarbete med SD nmen vi kan inte rår för att dom röstar på alliansens förslag och även på regeringens förslag. Det är inte okänt att även regeringen behöver röster från SD för att få igenom sin politik ifall det kniper o inte alliansen är med på de frågorna. Det händer allt som oftast.
   Men inget samarbete mellan KD o SD och det har heller aldrig Ebba Busch Thor sagt om du lyssnar på vad hon sagt

 3. Basic Rules

  Bra att ni är konsekventa, Bush Thor var skarp i sin förklaring till misstroende och likaså i centerns och ”liberalernas” svek. En misstroendeförklaring mot statsministern är/var definitivt på plats, men som nu avlöpt utan majoritet dessvärre.

  Antingen har statsminister Löfvén misslyckats med att styra upp regeringens arbete och dessutom tar han bristerna med ro. Eller så skyller han ifrån sig på andra och förnekar kännedom om bristande agerande inom statsförvaltningen.
  Båda scenarierna är oacceptabla och innebär att statsministern förlorat sitt förtroende och de vilseledande manövrar Löfven gjort under lång tid borde fått sitt pris !

  Misstroendeförklaring är en sak, KU-granskning en annan historia och C och L kommer oavsett granskningens resultat visavi Löfven, kräva hans avgång, därmed är alliansen ingen trovärdigt regeringsalternativ.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Om det inte framkommit nåt som tyder på annat så ska man inte ändra sig pga opinionen. Sån politik är kortsiktigt. Sen kan jag personligen tycka att ett misstroendevotum i detta läge blir ett tomt slag i luften och inte har nån verkan.
   När vi får KU:s granskning så kommer frågan upp igen. Det är många partier som inte utesluter att man då återkommer mot Löfven. Men det får vi se då. Min poäng i inlägget är att man ska vidhålla det man säger om inte fakta ändrar villkoren annars är men en vindflöjel. Man kan inte ropa räven kommer två ggr för nästa gång tror man inte på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>