ladda ned

Lag om Stöd o Service (LSS)

Idag kommer LSS att diskuteras i Sveriges riksdag. Det är på initiativ av Socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD).

LSS är en viktig lagstiftning. Lag om Stöd o Service är till för dem som behöver samhällets stöd. Och dem ska vi inte svika. Intressant att höra hur regeringen kommer lyfta fram sina satsningar men det är faktisk så att den senaste satsningen enbart handlar om en dom som man fått bakläxa på som blir prejudicerande och att man alltså måste ändra inställning.

Nu vaknar också många partier och menar att LSS måste värnas. Centern, Moderaterna, Liberalerna och även från vänsterhåll hörs röster. Men det roliga i saken är att ingen av dessa partier har satt några mer pengar på LSS-reformen i sina budgetar än tidigare. Alltså man kommer lägga fina ord i debatten men vad är fina ord värde om man inte tillskjuter medel.

Fina ord hjälper inte dem som har svårt att klara sin vardag.

Fina ord hjälper inte dem som fått avslag på sina insatser och sitter hemma utan hjälp.

Fina ord hjälper inte dem som har behov av assistans när stat o kommun skyller på varandra.

Vad dessa människor minst behöver är att man skyller på varandra från Försäkringskassan, Regeringen och kommunerna. Dessa människor och deras anhöriga vill bara få vardagen att fungera.

Många skyller på Försäkringskassan rigida hållning med massa avslag. Och visst är försäkringskassans bedömning märklig i många fall, och överlastar ansvaret på kommunerna. Försäkringskassan har varit inbjuden till Socialutskottet och där såg en del klarsynta ledamöter ganska snabbt att det måste till en lagändring om inte LSS totalt ska söndermosas.

Är oerhört glad att jag tillhör ett parti som värnar om de svaga i samhället. Emma Henriksson har gjort ett bra arbete i socialutskottet i frågan. Men inte bara Emma H. Utan även vår ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forsmed. I Kristdemokraternas budget valde vi att satsa totalt drygt tre miljarder kronor mer än regeringen på personlig assistans de tre kommande åren för att rädda LSS. Vår satsning är nödvändig för att klara behoven och säkra kvaliteten i assistansen.

Så KD inte bara pratar utan har även i budget avsatt medel för att verkställa. 

Se debatten på SVT kl 13.00.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>