20170906_123543

Dom svagare i samhället.

Här ovan ser ni de grundläggande orden i just LSS lagstiftningen. Orden o verkligheten av dem som gör att många med funktionshinder kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Ni som såg debatten om LSS igår blev möjligen lika besviken som jag. Inga svar, inga förändringar ja t o m Miljöpartiets representant sa att man inte gjort nån förändring och besparing trots att Regeringen i regleringsbrevet till försäkringskassan sagt att det ska sparas på personlig assistans.

Vilket hån mot alla som fått avslag med hjälp i landet (rör sig om mer än 1000 personer) att höra att man ingen besparing gjort.

Tycker det var tre riksdagsledamöter som utmärkte sig och vill se en förändring förutom vår egen Emma Henriksson (KD) så var också Anders W Johansson (C) väldigt bra samt Jan Björklund (L) Dessa båda tackade också Kristdemokraterna att man fick debattera en så viktig fråga eftersom socialutskotts ordförande Emma Henriksson begärt debatten.

Men den mest pinsamma var ändå statsrådet Åsa Regnér som hela tiden skyller på gamla regeringen, på dom som fuskar och inte kom med några som helst löften till alla som fått avslag. Det enda som kom fram att man ska skuta fram två års uppföljningen men det hjälper inte dem som redan fått avslag.

Och det är inte några extra vaganser som de hjälpbehövande inte får längre. Det finns barn som ligger i respirator som helt plötsligt inte får hjälp. Alltså att andas räknas inte som underlag för assistans. Vart är vi på väg?

Det enda konkreta jag hörde statsrådet nämna är att om man fått avslag ska man höra av sig till sin kommun. Jo jo man lastar över ansvaret från staten till kommunen.

Det fungerar så att om man har behov av assistans så står kommunen de första 20 timmarna men hamnar man över 20 timmar så går staten in och tar hela ansvaret.

Alltså LSS är en statlig reform. Att som Åsa Regnér gör att vältra över kostnaderna till kommunerna är förkastligt. För helt plötsligt är det väldigt många som har stora hjälpbehov och när ny utredning görs så har man helt plötsligt behov av 19.5 timmar. Alltså så får kommunen betala kalaset. Sen att det är Försäkringskassan som gör utredningen säger väl också sitt.

Nä jag håller med KD, C o L och även M var nog inne på att det behövs se över lagen och göra det omgående för att slippa personligt lidande. Hade hoppats på sånt löfte från regeringen men det uteblev.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>