4 gånger så många blir av med sin ersättning.

Den förra regeringen fick kritik för att man ändrade i reglerna runt sjukskrivningsproblematiken. Det behövdes ses över eftersom det var en del fusk i välfärdssystemet.

Den utredningen startade redan på Göran Perssons tid som statsminister. Men Göran Hägglund som då var socialminister fick denna utredning i sitt knä efter valet 2006 då vi pensionerade Göran Persons regering.

Men det tragiska är att det alltid är någon som drabbas när det ändras. Och man kunde se person för person som media lyfte fram som inte fått sin sjukersättning p g a den grymma alliansregeringen. Till o med cancerpatienter lyfta man fram.

Man kan fråga sig varför detta inte sker nu i samma utsträckning. Till medias försvar kan jag säga att man i alla fall lyft upp några fall på sista tiden. Det är nämligen så att allt större del av de sjukskrivna får inte sin ersättning längre.

Det är så mycket som fyra gånger så många som har blivit av med sin sjukpenning trots att inte lagen ändrats överhuvudtaget. Inspektionen för socialförsäkring (ISF) har gjort en granskning och ifrågasätter om detta är rättssäkert.

2014 var det 1,2 % som inte fick sin sjukersättning eller ca 5900 personer. 2017 var antalet 26 600 som inte fått sin sjukersättning vilket utgör 5,8 %. Och ISF säger att det är möjligt att regeringens mål om max 9 sjukpenningdagar till år 2020 har påverkat försäkringskassans styrning.

Alltså man har gett kassan direktiv utan att man ändrat lagen. Då blir det mindre opinion men det är den enskilde som drabbas. Känns det igen av denna regering. Man smyger in höjningar i skatter etc. hela tiden o petar i välfärden. Mycket allvarligt och varför tas detta inte upp nu som man gjort tidigare?

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

 1. B-G Wikström

  Hej Hans-Inge ! Det var länge sedan !
  Här måste jag ge dig helt rätt ! S hantering av denna fråga är hemsk ! Man tog bort den stupstock som borgarna införde men gjorde det samtidigt ännu svårare att få ersättning då man är sjuk ! Men, det borde ju du och KD gilla ? Det går ju helt på er linje ! Svårt sjuka ska bli utan all form av ersättning, det är konstigt nog en oerhört viktig fråga för KD !
  Själv håller jag på med påsdialys och står sedan 22 augusti på väntelista för en ny njure. Jag vet många, med njursjukdomar, som är så svårt sjuka att de knappt kommer ur sängen och då får de brev att nu blir de helt utan all form av ersättning. FK säger att de kan jobba, AF säger att de är för sjuka och de blir då helt utan ersättning ! Och detta är precis som KD och borgarna vill ha det ! Dessutom nu påhejade av S som tydligen tycker likadant.
  Vart vill då KD skicka dessa pengar som de tar från de mest utsatta ? Jo, till riskkapitalbolag som köper och säljer skolor, vårdinrättningar mm. Plocka ut 300 miljoner, gå i konkurs så kommunen måste ta över, starta ny skola, plocka ut 200 miljoner osv osv…. Och dessa stackare som blir mångmiljonärer de är KDs nya gullegrisar, de vill man kraftigt sänka skatten för.
  Som kristen så trodde jag inte att det hette ”ta från de fattiga och ge till de rika”, och jag undrar när KD svängde till denna devis.
  Till råga på allt så har KD kraftigt närmat sig SD för att på ett desperat sätt försöka få röster ?
  I mångt och mycket har S och KD samma problem. Man har helt glömt sina grundläggande värderingar bara för att kortsiktigt försöka värva röster. Inte undra på att båda går så uselt i opinionsundersökningarna !
  Jag vill också passa på att önska dig en trevlig sommar !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>