Nya Regionen är igång.

Gott nytt år eller God fortsättning. Vet inte hur länge man kan säga Gott Nytt År och när man ska övergå till God Fortsättning och när det är för sent att säga God Fortsättning. Men kanske språkbegåvningen Kalle i Brån har lösningen på detta?

Hur som helst så har vi börjat året o den nya regionen som startade vid årsskiftet har rivstartat denna vecka med möten varje dag. Vi hade styrelsen i tisdags och igår både Hälso o Sjukvårdsnämnden (HSN) och den Primär Kommunala Beredningen (PKB) hade sina möten samt idag är det sammanträde för Regionala Utvecklings Nämnden (RUN). Så nu är vi igång.

Och i dessa frågor lär jag återkomma under åren framöver då en av våra uppgifter som gruppledare är att hålla ihop det politiska landskapet. Eftersom jag är en ”organisationsnörd” och har varit med ifrån början av starten av det Region Västerbotten vi nu lagt ner och fått förmånen att vara med o förhandla fram den nuvarande regionen kommer jag bevaka att det ska bli så bra som möjligt och som vi alla kämpat för. Att man gemensamt i länet ska samarbeta med att lösa uppgifterna för oss Västerbottningar istället för att se varandra som konkurrenter. Vi har olika uppgifter våra 15 kommuner och regionen. Men om vi samarbetar så gör vi våra uppgifter på ett betydligt effektivare sätt.

Vi har en skribent som är runt i länets kommuner o lyfter det som händer i kommunerna på ett bra sätt. Nu har han skrivit om regionen. Den jag tänker på är Petter Bergner på VK. Han har en artikel som jag tycker du bör läsa. https://www.vk.se/2633129/va-det-blir-val-inte-en-region-i-regionen

Jag håller med i en hel del det Petter skriver. Vi har lite att jobba på att få ihop organisationerna i vårt län till en. Men regionen är betydligt mer än ett va… Åtminstone kommer då jag göra vad jag kan att se till att detta blir bra. Men det kommer att ta ett tag då vi känner till ordspråket: Rom byggdes inte på en dag….Men alla har en ambition att det ska bli bra och det tror jag också det kommer att bli.

En gemensam webbplats kommer att se dagens ljus i slutet på månaden då de två hemsidorna kommer slå samman till en. Vi byter även mejladresser så istället för att heta @vll.se och @regionvasterbotten.se så kommer det nog bli @regionvasterbotten.se. Som ni ser har vi bytt logga också. Så den gamla loggan för den tidigare regionen har formellt gått i graven i o med årsskiftet. Vi har dock sagt att man fasar in eftersom allt för att hålla omställningskostnaderna på rimlig nivå.

Att vi lärt oss samarbeta i länet har vi mycket att tacka den gamla regionen för. Innan den bildades var det strid på öppen gata mellan många kommuner o landstinget. Man talade om de skatteväxlingar som varit (bl a Ädelreformen) där kommunerna tog över ansvaret för äldrevården. Och kommunerna ansåg sig vara ekonomiskt förfördelad och nåt vidare bra samarbete fanns inte.  Men detta har vi kommit ifrån och nu är det samarbete som gäller.

Petter tar upp om kollektivtrafiken i sin artikel. Här har vi en fråga som vi ska arbeta med under 2019. Vi lämnade den frågan helt enkelt för att inte projektet på nåt sätt ska gå i stöpet och eftersom tiden blev knapp att hitta en lösning där alla 15 kommuner samt region är nöjda. När det gäller kollektivtrafiken tror jag vi är rätt ute om alla är lagom missnöjda. Tror det är omöjligt att få alla nöjda. Men vi vill inte skatteväxla och så vill vi hålla ner kostnaden för skattebetalarna. Har min tanke hur jag tycker vi ska organisera kollektivtrafiken men här finns all anledning att återkomma.

Det är ganska fullt i det nuvarande Landstings/region huset. Här sitter det som mest tre i varje rum som är tänkt för en medarbetare. Orsaken är de sjuka husen som finns runt NUS som är i ständig omflyttning. Så att flytta hit fler nu är omöjligt. Därför är det förhyrt fler lokaler på stan för att kunna ta emot personal som kommer från Länsstyrelsen. Regionen tar över företagsstödet från länsstyrelsen och om jag inte minns fel så är det upp emot 20 personer som tillkommer.

Så Petter har rätt i sin skrivning att samarbete är nödvändigt och det är också ambitionerna från partierna när vi arbetat fram regionupplägget. Men vi har lite att jobba på inom alla plan. Tidigare Landstinget och numera regionen passar också på att förändra sin organisation för att mer möta den politiska organisationen men förstås också för att på ett modernare sätt möta och svara upp till Västerbottningarnas krav på god vård och service som är regionens uppgift. Och den uppgiften ska genomföras så effektivt som möjligt. Det kravet ska ställas eftersom det är skattebetalarna som står för notan.

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    ”Tidigare Landstinget och numera regionen passar också på att förändra sin organisation för att mer möta den politiska organisationen men förstås också för att på ett modernare sätt möta och svara upp till Västerbottningarnas krav på god vård och service som är regionens uppgift. Och den uppgiften ska genomföras så effektivt som möjligt. Det kravet ska ställas eftersom det är skattebetalarna som står för notan”.
    Vadå förändra sin organisation? Blir det fortsättningsvis TVÅ organisationer med dubbla direktörer och högsta chefer som vi skattebetalare ska finansiera? I EGENSKAP AV SKATTEBETALARE KRÄKS JAG ÖVER DETTA SYSTEM!!! Vi har ingen tandvård i Sorsele och ni funderar bara på organisationen och vilka titlar ni kan få. NÄ FY FÖR DEN LEDE!!!! Men det visste vi från början att den s.k. sammanslagningen av VLL o RV skulle bli en fördyring på toppnivå/byråkrati och ännu mindre pengar till verksamheter. Hur fasiken ska vi få bort er!?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nu rör du ihop allt till en soppa som du inte ens själv kan smaka på. Nån sans o vett ska vi ha i diskussionen.
      Vem funderar på titlar? Vi har att uppdrag att lösa sjukvården och den regionala utvecklingen och dessa två har vi slagit ihop till en organisation. Det måste väl vara bra eller har jag missat nåt?
      Sätt dej in i vad det handlar om innan du skriver som du gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.