4:de största parti

Även om man ska ta varje mätning med en nypa salt så är trenden tydlig. Så nu måste jag ändå göra er uppmärksamma på att KD ligger på 10,6% i Demoskops marsmätning och hamnar därmed som riksdagens 4:e största parti.


”I jämförelse med förra månadens mätning ökar partiet med 3,6 procentenheter och tangerar därmed stödet från september 2002, under Alf Svenssons tid som partiledare. Jämfört med valet är ökningen på 4,3 procentenheter.
– Det är en remarkabel upphämtning somKristdemokraterna gjort under det senaste året. I dag är det lätt att glömma hur kritiskt läget var för partiet så sent som i somras. I juli låg de på mardrömsnivån 2,5 procent med bara ett par månader kvar till valet. Nio månader senare har de ökat till en nivå de inte varit i närheten av sedan Alf Svenssons dagar för snart sjutton år sedan, säger Peter Santesson.

Han menar att en viktig faktor bakom framgången onekligen är Ebba Busch Thors förmåga att nå ut.
– Hon har haft ett skarpt och tydligt tonläge genom hela regerings­krisen.

Ebba Busch Thor kommenterar mätningen så här:
– Det känns fantastiskt, som ett kvitto på att vi har hamnat rätt. Man ska inte stirra sig blind på enstaka mätningar, men resultaten här ligger i linje med vad som setts hos andra institut. Det finns ett behov av en rakryggad opposition, och vi i Kristdemokraterna har visat att vi tänker fortsätta axla det ansvaret.

2 kommentarer

  1. Lars Appelfeldt

    Slutdebatten ” Riksdagsvalet.

    Efter att ha följt kvällens debatt inser man ganska snabbt att en röst på Centern, Folkpartiet (möjligen) också Moderaterna att: S fortsätter styra landet.

    Två block alltså (KD, SD) – M, C, MP, S, L vem man lägger sin röst på av dessa fem spelar nog ingen större roll,

    Ovanstående skrev jag Efter slutdebatten 7 dec, så för mig är det ingen överraskning. Nästa sanning blir väl att C kommer fortsätta sin kräftgång. Samt att om Liberalerna får till en påtänkt kvinnlig partiledare kan det bli lite oroligt i leden. Löven känner nog en viss rädsla om Nyamko Sabuni tillträder. Då finns ett nyval inom räckhåll, och även L kan öka sina siffror. OM någon annan väljs försvinner nog det partiet.

    Grattis KD till kommande framgång 10-15 %. Lätt som en plätt ! Skrev jag visst tidigare:).

  2. Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

    Ja det är spännande att följa svensk politik just nu. Tänk Löfven som innan valet talade om välfärd före skattesänkningar. Nu ska ha plocka bort värnskatten vilket många skattesänkarpartier bara ens funderat på till LO:s förtret. Men Löfven är trots allt lite vinnare i detta ändå för han lyckades splittra Alliansen som varit hans våta dröm hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.