Gemensam budget för krisdrabbad region!

Idag på regionstyrelsen lägger vi vår gemensamma regionplan och budget i Regionen. Alliansen för Västerbotten lägger en gemensam budget. Jo vi har en väl fungerande allians med M, KD, C och L vilket är glädjande.

Vid förra fullmäktige när vi behandlade årsbokslutet för 2018 så konstaterade vi ett underskott i verksamheterna på storleksordning en halv miljard. Alla förstår att så kan det inte fortsätta. Till detta ska läggas att nettokostanden ökar hela tiden och det gör vårdköerna också. Prognosen för innevarande år är närmare 800 miljoner kronor i underskott. En samlad budgetavvikelse på 10 procent.

Så sammanfattar vi det hela så gör vi allt mindre med allt större kostnader. Det ska villigt erkännas att i Västerbotten har vi en fantastisk sjukvård som är Sverigeledande på många områden. Men det kommer vi inte kunna ha framgent om kostnaderna ska fortsätta att skena iväg på detta sätt. Det måste till en bättre budgetdisciplin.

I fullmäktigedebatten när vi kritiserade majoriteten för bristande styrning o ledning fick vi slängt i halsen att oppositionen inte kommit med konkreta förslag under åren. Och inget är så fel. Det har haglat förslag som majoriteten har ratat just för att det kommer från oppositionen.

Nu har Regiondirektören kommit med sparförslag på i storleksordning 565 miljoner kronor på tre år.  I dessa förslag ligger flera saker som vi tidigare drivit men fått nej av majoriteten som nu alltså blir verklighet. Därför har vi som ansvarstagande opposition valt att anta de sparförslag som nu lagts av verksamheten som vårt budgetförslag.

Detta innebär att vi rent siffermässigt alltså enbart har en budget som föreläggs fullmäktige. Vet inte när detta hänt tidigare i landstingets historia men i den nya regionen är allt möjligt med en ansvarstagande opposition och för medborgarnas bästa. Men om vi tittar på vägen till dessa siffor är vi allt annat än överens med en styrande majoriteten S, V och MP.

Vi konstaterar att ekonomin är i fritt fall och att den politiska majoriteten inte förmår att styra regionen och ha kontroll över budgeten. För att kunna vända ekonomin så behöver det av regiondirektören presenterade åtgärdspaketet sjösättas med start omgående. I Alliansens förslag till regionplan betonas förutom en ansvarsfull ekonomi och flera förslag för förbättrad styrning, även ökad valfrihet och ett större inslag av privata aktörer.

Alliansen vill öppna upp för fler vårdval. Vi är övertygad att med fler aktörer kan vi skapa ökad mångfald och ökad valfrihet. Och inte bara ökad valfrihet utan också bättre ekonomi.

Vi vill också stärka primärvården, de lokala chefernas mandat utökas och medarbetarnas arbetsmiljö förbättras. Regionen behöver bli en attraktivare plats för företag och företagare vilket är ett särskilt fokus inom den regionala utvecklingen.

Det behövs ett ledarskap som kan förmedla en hoppfullhet att vi kan lyckas vända utvecklingen. En ny ledning som kan lyckas balansera behovet av nödvändiga åtgärder för att få en hållbar ekonomi och samtidigt korta bland Sveriges längsta vårdköer. Allt detta är utmaningar kräver åtgärder omgående.

Så nu krävs politisk förändringskraft och en vilja att utveckla och förbättra sjukvården. Och det måste ske nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.