Skapa en livskraftigare region dit man vill flytta

 

Alla gymnasie program  på Jenningssklan i Robertfors läggs ner förutom industriprogramet.  Som jag har skrivit i tidigare blogg ser det så här allvarligt ut i många kommuner när elevunderlaget minskar. En annan utmaning ligger i att utbilda arbetslösa ungdomar  i länet som gått ut gymnasiet till branscher som söker arbetskraft.
Länets kommuner måste ändå på sikt funder på hur man ska vända befolkningsutvecklingen för att få tillgång till arbetskraft.
Vissa städer har börjat jobba med frågan om arbetskraftsinvandring.Ett sådant exempel är Sorsele kommun som har varit i kontakt med Ryska städer där man bjudit över hela familjer där mamma och pappa fått sysselsättning och barnen blivit inbjudna till det lokal föreningslivet. Integrationen verkar där ha lyckats. Jag tror inte att det är någon lösning att kommunerna ska locka över grannkommunernas medborgare och bidra till en intern kannibalism i länet.  Det behövs däremot en mer livlig och livskraftig region dit man vill flytta för att det är trevligt och att det finns spännande livsmiljöer.
Det är med andra ord inte bara arbetstillfällen som gör att man flyttar till en region. I Umeå har man länge jobbat med attraktivt boendemiljöer, rikt kulturliv och tillväxtskapande åtgärder. Det är där mäniskor leva och bo då det visar sig att befolkningsutvecklingen varit positiv sedan 50 talet.
Västebotten ska utveckla bra och kreativa innovativa arbetstillfällen där spännande livsmiljöer står i fokus och då kommer länet att stå sig bra i konkurrensen mot andra regioner. 
Om denna fråga inte tas på allvar får vi alla börja skriva historieböcker!
 
Hans Lindberg (s)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>