Elever och föräldrar se upp

 

Den senaste tiden har 2 friskolor lagt ner sina verksamheter. Som vanligt blir det 3 part som drabbas och i detta fall eleverna. Vi har i nämnden förutom de borgerliga partierna haft den bestämda uppfattningen att det är en överettablering av skolor i Umeå. Detta har nämnden skickat som yttrande till skolverket inför nya uppstarter av friskolor i Umeå. Med ett minskat elev underlag och fler skolor ser vi nu att elever hamnar i kläm och tvingas byta skola och utbildning. I vissa fall kan det bli tal om att gå ett fjärde år då eleven väljer ett helt nytt program. Eleven kan tappa ett år och kommunen får en elevkostnad 1 år till, däremot går skolan skadeslös ur detta.
Kommunen kommer att göra det man kan för att hjälpa de elever som nu hamnar i kläm men det kommer också att innebära omställningskostnader när utbildningarna inte ser lika ut.
Elevminskningen kommer att fortsätta till 2016-2017 och då kan skolkartan i Umeå ytterligare förändrats. Mitt råd till elever och föräldrar som fundera på vilken skola man ska välja är att kolla upp skolans elevutveckling, vilka framtidsvisioner har skolan, prata med elever som gått på skolan för att skapa sig en uppfattning om kvalitén.
Tänk en gång extra innan ni väljer gymnasieskola så att ni slipper tråkigheter med avbrutna studier och skolnedläggelse.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.