Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män

Justitieministern Morgan Johansson (S) reagerar idag på gårdagens avslöjande av SVT om att gode män stjäl från dem vars rätt de ska bevaka. Justitieministern kommer att kalla till sig tillsynsmyndigheterna och ta initiativ till samtal med SKL så fort som möjligt. Morgan Johansson är beredd att göra nödvändiga regelförändringar.

Kan människor under lång tid ägna sig åt både förskingring och stöld utan att samhället ingriper, då måste kontrollmöjligheterna och sanktionerna förändras. Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män…Det är väldigt allvarligt när samhällets medborgare blir bestulna och plundrade säger Johansson till SVT Nyheter.

Det är bra att ministern reagerar snabbt på missförhållanden. Det var precis det jag ville göra igår när jag på min blogg skrev att vi måste agera mot det aggressiva tiggeriet. Debatten har efter det inlägget varit livlig.

Jag och mina medarbetare har under en tid dagligen blivit kontaktade av människor som vittnar om att de utsatts för aggressivitet, hot och i vissa fall direkta handgripligheter av ett fåtal personer som tigger i centrum. Jag påpekade i gårdagens blogg att detta beteende kan vara ofredande enligt Brottsbalken varför jag uppmanar de drabbade att polisanmäla händelserna.

Jag vill vara tydlig med att jag reagerar på ett beteende hos ett fåtal individer. Jag blir bekymrad när ett flertal Umeåbor vittnar om att de inte längre törs besöka centrum pga dessa individers beteende. De allra flesta EU-medborgare som vistats i vår kommun tigger passivt helt i linje med den svenska lagstiftningen. Det jag berörde i gårdagens blogg handlade om ett aggressivt beteende hos ett fåtal individer som skrämmer medmänniskor. Det är väldigt allvarligt när Umeås medborgare känner sig angripna och är otrygga på torget, vår gemensamma mötesplats.

Jag hade reagerat på samma sätt om det varit aggressivitet, hot och handgripligheter från ett fåtal ungdomar eller varför inte pensionärer som gjorde centrum otryggt. Alla är lika inför lagen, såväl svenska medborgare som EU-medborgare. Umeå ska vara en trygg plats för alla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.