Visst har kommunen agerat!

Jag tar allvarligt på informationen om att människor känner sig otrygga i centrala stan. Jag och mina medarbetare har under en tid dagligen blivit kontaktade av människor som vittnar om att de utsatts för aggressivitet, hot och i vissa fall även handgripligheter av ett fåtal tiggare i centrala stan. Jag vill återigen vara tydlig med att detta är ett problem som orsakas av ett fåtal individer och detta får definitivt inte skuldbelägga en grupp människor.

Efter mitt blogginlägg där jag uppmanade dem som känner sig utsatta att polisanmäla detta har diskussionen gått varm. Vissa har ifrågasatt varför kommunen inte agerat och t ex pratat med de individer som är berörda då vi fått vetskap om problematiken.

Vi har från kommunens sida naturligtvis agerat. Dels har jag aktualiserat frågan i UmeåBRÅ vilket jag skrivit om här på bloggen och dels har kommunens samordnare för utsatta EU-medborgare Ahmet Gümüscü agerat.

Vår samordnare har haft kontakt med representanter för civilsamhället som vi samarbetar med i frågor kring EU-medborgarna. Vi har tillsammans med Pingst kyrkan och Umeå pastorat diskuterat detta och haft en gemensam linje. Kyrkans representant Roland Leastander har haft kontakt med de som identifierats. Leastander har även under en gemensam middag fört fram information om kritiken och att vissa beteende kan kännas hotfulla för de som utsätts.

Eftersom vi fortfarande får information om att människor känner sig otrygga i centrum bjuder vi nu i början på maj -via vår samordnare för utsatta EU-medborgare- tillsammans med kyrkan in polisen och anordnar en gemensam informationsträff för gruppen på en tisdagsmiddag som Pingstkyrkan anordnar. Vi har för avsikt att låta polisen redogöra för svensk lagstiftning och informera om att vissa beteenden kan vara brottsliga och få påföljder.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.